Skok na osrednjo vsebino

Najave

Nena Koljanin

Gledališko skupino Teater, prof. sestavljajo profesorji Gimnazije Jesenice. Na oder so postavili že kar nekaj gledaliških predstav. Vodi jih Marija Palovšnik. Tokrat se bodo predstavili z Improvizacijo o Sinjebradcu avtorja Pierra Barbiera.

 

Vabljeni torej v torek, 21. marca 2023 ob 19.00 v Kulturni hram na Koroško Belo

 

Rezervacija vstopnic na telefonski številki 051 373 917, Andrej Palovšnik.

Otroška gledališka skupina Farnega kulturnega društva Koroška Bela vas vabi na predstavo in sicer v nedeljo, 19. marca 2023 ob 17. uri  v Kulturni hram na Koroški Beli.

Na oder se postavlja že 22. otroška premiera. Režira jo Krištof Marij Čušin, nekoč tudi sam nepogrešljivi član te gledališke skupine. 

Predstava govori o ribiču in o njegovi pohlepni ženi ... 

Vabljeni!

 

P.s.: Glede na dolgoletne izkušnje so premiere otroških gledaliških skupin zelo dobro obiskane, zato je dobro vnaprej rezervirati vstopnice. Število sedežev je omejeno na 90. Kdor prvi pride, prvi melje, oz. sedi. 

Telefonska številka za rezervacijo je 051 373 917, Andrej Palovšnik.

Hvala za razumevanje! 

V nedeljo, 11. septembra, vas vljudno vabimo na tradicionalno prijateljsko srečanje občanov občine Jesenice in občine Šentjakob v Rožu. Srečanje se začne ob 11. uri na sedlu Rožca, ob 14. uri pa bo sledilo sledilo družabno srečanje v Okrepčevalnici Žičnica v Planini pod Golico. 

Križevec, spominski kraj nad Javorniškim Rovtom 

Območje memorialne dediščine v Javorniškem Rovtu z imenom Grobišče Napoleonovih vojakov na Križevcu je v register nepremične kulturne dediščine vpisano pod EŠD 28699. Enota dediščine je datirana med leti 1803 in 1813. Grobišče Napoleonovih vojakov na prelazu Križevec spada tudi med evidentirana vojna grobišča v Republiki Sloveniji. Obstoj nekdanjega pokopališča na prelazu Križevec omenja Krajevni leksikon dravske banovine iz leta 1937. Danes grobovi niso več prepoznavni, preko vodi gozdna cesta. Na območju grobišča je stalo leseno znamenje, ki je po 2. svetovni vojni propadlo. Novo razpelo iz leta 1992 so na pobudo pok. Frančiška Noča postavili domačini iz Javorniškega Rovta v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Kranj.

V soboto, 3. septembra 2022, ob 15. uri bo pred znamenjem na Križevcu potekala spominska slovesnost ob 30. obletnici postavitve spominskega znamenja na Križevcu.

INFO:

Marko Zupančič, boter spominskega znamenja M: 041 608 537

Petra Alič (glede kratkega programa po sv. maši M: 031 538 388)

Farno kulturno društvo Koroška Bela vabi v okviru obeležitve spomina na tragične dogodke leta 1917, 14. avgusta 2022 ob 21. uri na prireditveni prostor pred cerkvijo sv. Ingenuina in sv. Albuina, na koncert violinistke Maje Horvat, ob spremljavi pianista Roelofa Temmingha (oba diplomanta Royal College of Music London in prejemnika številnih prestižnih nagrad).

Pridružili se jima bodo tudi člani Fotografskega društva Jesenice (Barbara Toman, Nik Bertoncelj, Stane Vidmar, Jani Novak, Sandi Novak, prav tako prejemniki številnih fotografskih nazivov in nagrad), s projekcijo in razstavo fotografij.

Sodelovala pa bosta še Kulturno društvo Možnar in Društvo podeželskih žensk pod Golico in Stolom. 

Obeta se nam lep in bogat kulturni večer. 

 

Vabljeni!

 

Občina Jesenice v sodelovanju s Planinskim društvom Jesenice v počastitev Dneva državnosti v sredo, 25. junija, organizira 5. pohod občank in občanov na Golico. Letos bo združen z 90-letnico Planinskega društva Jesenice in 30- letnico izgradnjo sedanje koče na Golici. Odhod udeležencev pohoda bo od 8. do 10.ure izpred Fenca v Planini pod Golico.

Ob 11.uri bo pred kočo praznična prireditev s kulturnim programom. Avtobus bo odpeljal ob 8.uri s Koroške Bele, ob 8.uri in 10 minut s Hrušice in ob 8.uri in 25 minut izpred Zdravstvenega doma na Jesenicah. Po prireditvi bo odhod avtobusa ob 14.uri iz Planine pod Golico.

Za PD Jesenice
Janko Rabič

Praznična prireditev pri Koči na Golici

V kategoriji najlepša mestna jedra, so slavile tudi Jesenice. Stara Sava na Jesenicah je 3. najlepše mestno jedro v Sloveniji.

Z razglasitvijo rezultatov se je končal projekt Moja dežela - lepa in gostoljubna. Gre za projekt Turistične zveze Slovenije z več kot dvajsetletno tradicijo, v katerem slovenska mesta in kraji tekmujejo na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti.

Projekt, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike dr. Danila Türka in v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktoratom za turizem in internacionalizacijo, tako že dolgo sledi smernicam zelenega turizma v okviru trajnostnega razvoja.

Rezultate ocenjevanja državne komisije projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna si lahko ogledate v priloženem dokumentu.

  Rezultati ocenjevanja državne komisije projekta Moja dežela

Uporabne povezave