Skok na osrednjo vsebino

EuroBasket 2013 [Arhivska stran]

eurobasket2013
apr  2013 24

Pravljica o Lipku del kampanje "Ni igre brez drame"

Pravljica o Lipku del kampanje "Ni igre brez drame" FOTO: KZS/www.alesfevzer.com

EuroBasket 2013 in Javna agencija za knjigo RS sta se dogovorila za veliko vseslovensko kampanjo promocije branja, zlasti med mladimi in v povezavi s športom, del katere je tudi posebna pravljica o Lipku.

Na predstavitvi projekta v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani sta bila prisotna tudi maskota EuroBasketa Lipko ter ambasador dogodka Peter Vilfan, zaenkrat edini slovenski košarkar z lastno knjigo. "Že kot otrok sem imel dve ljubezni, najprej je bila knjiga, potem košarka. Takrat ni bilo računalnikov, ipadov ter interneta, prav tako pa so bila naša potovanja daljša, zato sem imel v torbi vedno ne le eno, ampak več knjig. Tisti, ki veliko bere, se osebnostno razvija na vseh področjih. Akcija Ni igre brez drame se mi zdi izjemna, mislim, da bo ena najbolj uspešnih med, pred in po prvenstvu ter, da bomo uspeli vrniti mlade in pa tudi malo starejše h knjigi," je povedal ambasador EuroBasketa Peter Vilfan, ki se lahko pohvali tudi s svojo knjigo.
Kampanja bo imela tri dimenzije. Na razpisu je bila izbrana Lipkova pravljica, pomembna informacija za ljubitelje knjig in košarke je, da bodo lahko z vstopnico za EuroBasket vsako knjigo kupili evro ceneje, z nacionalno knjižno kampanjo Ni igre brez drame pa je največji športni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije dobil še kulturno noto. Organizatorji prvenstva se zavedajo družbene odgovornosti, zaradi česar bo pred in med njim potekalo kar nekaj različnih dobrodelnih ter dobronamernih akcij in prav ta je ena izmed njih.

Tematska slikanica za otroke, izbrana na razpisu, ki ga je izpeljalo Društvo slovenskih založnikov v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS, je Lipko in KošoRok avtorja Primoža Suhodolčana, z ilustracijami Gorazda Vahna.  S pomočjo avtorsko izvirne in sodobne otroške slikanice bodo mladi bralci spoznali Lipka in Roka. Zgodba opisuje sodelovanje narave in ljudi, moštveni športni duh in zdravo tekmovalnost. Slikanica izide avgusta 2013 pri založbi DZS in z njo si bodo najmlajši lahko krajšali čas v pričakovanju EuroBasketa.

V okviru akcije, ki jo je pisarna EP 2013, d.o.o. pripravila skupaj z Javno agencijo za knjigo Republike Slovenije, bodo ljubitelji košarke in knjig z vstopnico za prvenstvo v vseh slovenskih knjigarnah lahko kupili vse knjige en evro ceneje. Popust bo možno uveljaviti od trenutka, ko so kupci vstopnico kupili, do konca leta. Knjigarna bo unovčeno vstopnico le žigosala, tako da jo kupec lahko uporabi za nakup knjige pred tekmo ali po njej. Popust se bo lahko uveljavljal le za knjige, ne za učbenike in druge materiale, ki jih knjigarne tudi prodajajo. Pri nakupu 1 knjige bo možno unovčiti le 1 vstopnico, popust pa ne bo veljal za knjige, ki so že v akciji, saj se popusti ne seštevajo.

Knjigarne, ki so do zdaj potrdile sodelovanje v akciji vstopnica za knjigo so naslednje:

  • Knjigarne DZS po vsej Sloveniji;
  • Knjigarne Mladinske knjige po vsej Sloveniji;
  • Libris Koper, Prešernov trg 9, Koper;
  • Knjigarna Zdaj, Vodnikova cesta 187, Ljubljana;
  • Antika knjigarna in antikvariat, Kocbekova ulica 6, Celje;
  • Mohorjeva knjigarna, Prešernova ulica 23, Celje;
  • Mohorjeva knjigarna, Nazorjeva ulica 1, Ljubljana;
  • Kulturnica, Cankarjeva 2 a, Velenje;
  • Hiša sanjajočih knjig Ljubljana, Trubarjeva 29, Ljubljana;
  • Hiša sanjajočih knjig Kamnik, Sadnikarjeva 2, Kamnik;
  • Knjigarna Zvezdica Zaspanka, Krekov trg 2, Ljubljana;
  • Modrijanova knjigarna, Trubarjeva cesta 27, Ljubljana;
  • Knjigarna goga, Glavni trg 6, Novo mesto.

Med družbeno-odgovorne akcije EuroBasketa 2013, spada tudi kampanja Brez igre ni drame, ki spodbuja branje, predvsem med mladimi. Namen kampanje je povezati kulturo in šport, izkoristiti veliko pozornost javnosti, ki bo letos usmerjena v evropsko košarkarsko prvenstvo v Sloveniji ter s tem športnemu dogodku dodati še družbeno odgovorno kulturno noto in spodbuditi večji pomen knjige v slovenski družbi.

Za popularizacijo branja in potrebe nacionalne bralne kampanje bodo vsi akterji poskrbeli preko socialnih omrežij, se v letu 2013 posvetili povezovanju športa in knjige tudi s pomočjo znanih košarkarskih obrazov, še zlasti po končanem evropskem prvenstvu v košarki pa popularizirali branje s predstavitvami in dogodki v knjigarnah ter na različnih zanimivih lokacijah.

 Fotogalerija.

Prebrano 4125 krat Nazadnje urejano na sreda, 24 april 2013 11:56