Skok na osrednjo vsebino

Peter Bohinec

Peter Bohinec

Peter Bohinec

Župan

Ob nastopu mandata sem večkrat poudaril, da so Jesenice odprto in sodobno mesto. In ravno v soboto, ko smo skupaj s prijatelji pobratenega mesta Nagold odpirali nov urbanistično urejen del Plavža, poimenovan Trg prijateljstva, sem o tem še bolj prepričan. Jesenice kot mesto so preplet narodnosti, kultur in verstev, ki že desetletja sobivamo v slogi in prijateljstvu.

Izstop Gibanja Svoboda (GS) iz koalicije v občinskem svetu Občine Jesenice me kot župana ni presenetil; niti nisem bil začuden, ko je razrešitev zahtevala podžupanja Sabina Mulalić (GS). Koalicijska partnerica GS je že oktobra 2023 vložila amandma na predlog proračuna Občine Jesenice, kljub temu da je bila pred obravnavo proračuna usklajena z usmeritvami občine.

Trg povezovanja ali trg razdvajanja

Sodobni trendi urbanističnega načrtovanja narekujejo ureditev mest z urejenimi in varnimi središči za druženje in kakovostno preživljanje prostega časa vseh občanov in obiskovalcev. Občina Jesenice sodi med mesta, ki na žalost nimajo urejenega mestnega jedra, kot jih poznajo v drugih mestih. Glavni razlog za to je, da Jesenice ležijo v ozki dolini, kjer je primanjkovalo prostora za umestitev vsaj enega osrednjega širšega javnega prostora.

Županov govor na osrednji proslavi praznika občine Jesenice

Župan Peter Bohinec se je v nagovoru sprehodil skozi občinske projekte in dosežke ter napovedal smer razvoja Jesenic v prihodnosti. Zavzema se za strategijo, da se bodo Jesenice še naprej razvijale v sodobno, odprto mesto. Ponosen je, da je brezposelnost v občini na nizki ravni – v zadnjem letu se je znižala pod 3 %. Občina beleži porast prebivalcev, registriranih je 1300 podjetij, gospodarski kazalniki pa kažejo dobro gospodarsko sliko, je povzel.

Konec meseca januarja smo izvedli 10. redno sejo občinskega sveta, na kateri so svetnice in svetniki med drugim obravnavali tudi Poslovni načrt dela javnega komunalnega podjetja Jeko, d. o. o., za leto 2024. Pred začetkom seje sem svetnike in svetnice seznanil z vsemi aktivnostmi, ki so bile izvedene za sanacijo defektov, ki so nastali na transportnem vodu Peričnik in Završnica. Po predstavitvi pa je bil izglasovan tudi sklep, da bosta JEKO, d. o. o., kot upravljavec javne infrastrukture vodovodnega omrežja in oddelek Komunalne direkcije Občine Jesenice do naslednje seje občinskega sveta, ki bo 27. marca, pripravila skupno predstavitev vodovodnega omrežja v občini Jesenice. Ta bo vsebovala povzetek aktivnosti in vseh vlaganj od leta 2012 do leta 2023, aktualne investicije s terminskim planom njihove izvedbe in načrte aktivnosti, ki jih bo treba izvesti v prihodnje.

V začetku leta nas je v noči s 5. na 6. januarja presenetila poškodba vodovodnega omrežja. Polomila se je cev na distribucijskem vodovodu Peričnik, in sicer ob platoju Karavanke, med servisno cesto, ki poteka do poslovnega objekta Darsa, in priključkom na avtocesto. Jeseniško javno komunalno podjetje Jeko je s sistemom obveščanja preko javnih občil in SMS-sporočil začel tudi obveščati javnost in prizadete občanke in občane. Aktiviral je svojo gradbeno enoto, ki je začela aktivnosti odprave poškodbe.

Kdor poje, v srcu ne misli slabo, pravijo. Mogoče pa je ravno petje recept za dolgo življenje. Živi dokaz tega je naša občanka Alba Koselj, ki je v Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja dopolnila častitljivih sto let. Gospa Alba še vedno rada poje v domskem pevskem zboru Večerna zarja, zato ji želim še obilo veselih in lepih dni v krogu pevskih in drugih prijateljev. Koseljeva sicer prihaja iz vasice Slavče v Goriških brdih, in ko se je izšolala za medicinsko sestro, je bila do upokojitve zaposlena v Splošni bolnišnici Jesenice.  

Začel se je praznični december. Prvi dobri mož, Miklavž, je že obiskal in obdaroval pridne jeseniške otroke. Z nastopom čarodeja in prižigom lučk je naše mesto zasijalo v praznični podobi – in to je bil samo uvod v dogodke in prireditve, ki smo jih pripravili za veseli december. Z novoletnimi lučkami smo v mestu okrasili kar nekaj novih lokacij in prvič so te zasijale tudi na cerkvi na Koroški Beli, kjer bo v eni od naslednjih sobot potekal adventni sejem, in po nekaj letih tudi na Plavžu. Tudi letos bo decembrski program pester in upam, da bo ob na novo postavljeni božični jelki združeval mlado in staro na našem osrednjem Trgu Toneta Čufarja.

Na Trgu Toneta Čufarja je na novo postavljen prikazovalnik naznanil začetek že 36. festivala ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi. Festival je dobil tudi novo grafično podobo, ki bo pripomogla k dodatni promociji in še večji prepoznavnosti tega izjemnega kulturnega dogajanja na Jesenicah. V čast festivalu, Čufarjevim dnevom, ki so že desetletja pomemben del slovenskega kulturnega in gledališkega prostora, smo ponosno razobesili tudi priložnostno zastavo. Ta bo na trgu visela vse do konca festivala, ki bo ves teden polnil odrske deske in dvorano našega gledališča.

Agencija RS za okolje je izdala za naše območje oranžno in rdečo stopnjo opozorila v noči iz 26. na 27. 10. 2023. Glede na neugodno meteorološko situacijo in napovedanih obilnih padavin s krajevno močnimi nalivi in močnim jugozahodnim vetrom, občankam in občanom Jesenic svetujem, da spremljate navodila Uprave za zaščito in reševanje RS o samozaščitnem delovanju. Krajanom in krajankam Koroške Bele sporočam, da so preko noči aktivirane vse službe zaščite in reševanja v občini Jesenice.

Prejšnji teden smo javnosti predstavili kratkoročne in dolgoročne ukrepe glede sanacije plazu nad Koroško Belo. Polna dvorana krajanov Koroške Bele in tudi drugih delov občine je na Osnovni šoli Koroška Bela prisluhnila občinski Civilni zaščiti in strokovnjakom Geološkega zavoda Republike Slovenije o stanju po avgustovski intervenciji na plaziščih Urbas in Čikla nad Koroško Belo. Intervencija je bila zgledno in strokovno izpeljana in vsi ukrepi, ki so bili v tem času izvedeni, so bili upravičeni. Najbolj me veseli, da so bili predstavljeni kratkoročni in dolgoročni sanacijski ukrepi, podprti s strokovnimi mnenji, ki bodo ključno prispevali k varnosti prebivalcev Koroške Bele. Dolgoročni ukrepi predvidevajo izgradnjo nove zaplavne pregrade na sotočju potokov Bela in Čikla ter dreniranje osrednjega dela plazu in postavitev niza zaščitnih in lovilnih mrež na potoku Čikla. Še naprej se bo izvajal monitoring celotnega območja s spremljanjem morebitnih premikov in spremljanje učinkov izvedenih ukrepov.

Na Jesenicah smo se prvič ob počastitvi dneva državnosti zbrali na Čufarjem trgu in se spomnili dogodkov izpred 32 let, ko se je rojevala naša država. Častni gost, minister za obrambo RS, g. Marjan Šarec nas je opomnil na pomembnost solidarnosti in enotnosti, ki sta pogoj za svetlejšo prihodnost. V čast praznika so nas s svojim vrhunskim nastopom počastili in navdušili  Simfonični orkester Jesenice pod taktirko dirigenta Gašperja Breznika in baletke Glasbene šole Jesenice, ki so nam pričarali prvo pravo poletno noč, za kar se jim iskreno zahvaljujem. Prireditve, ki smo jih pripravili v okviru programa Jeseniško poletje, so prejšnji petek z nastopom balkanske pevske dive Nede Ukraden dosegle vrhunec. Toliko obiskovalcev in pozitivnih vibracij na jeseniških prireditvah še ne pomnim. Vrhunsko glasbeno doživetje starih in novih skladb  je pozno v noč navduševal tako mlade in starejše udeležence koncerta. Udeleženci koncerta smo bili enotni, da se lahko zabavamo tudi na Jesenicah in da nam ni potrebno iskati tovrstne zabave v drugih krajih. Prvi pokazatelj, da smo se organizatorji  odločili pravilno, ko smo pripravljali program zanimivih in pestrih prireditev za to poletje, je bil prav gotovo koncert pevke Indire Forza – pevka bivše skupine Colonia, ki se je odvijal 30. junija na  prireditvenem prostoru Muzej na prostem na Stari Savi. V začetku meseca julija sta potekali Etno soboti, in sicer v organizaciji članov in članic KŠDB Biser in MKD Ilinden. Slednjo je obiskal tudi veleposlanik Republike Severne Makedonije g. Goran Milevski, ki je v svojem govoru izrazil navdušenje nad organizacijo dogodka in podporo Občine Jesenice kulturnim društvom etničnih skupin.

Na Jesenice prihaja pestro in vroče poletje. Točko vrelišča je prejšnji teden dosegla razprava okoli umestitve nove regijske bolnišnice na Gorenjskem. Večkrat poudarjene tehtne argumente, zakaj bi bilo racionalno in smotrno širiti in nadgraditi Splošno bolnišnico Jesenice na trenutni lokaciji, sem ponovno poudaril v predstavitvi, ki je potekala prejšnji teden v Državnem svetu Republike Slovenije. Ob podaljševanju čakalnih dob in naraščajočih težavah zaradi pomanjkanja zdravstvenega kadra je potreben trezen razmislek glede lokacije za novo regijsko bolnišnico. Župana Mestne občine Kranj in Občine Radovljica sta predstavila svoji lokaciji in zakaj graditi regijsko bolnišnico v Radovljici ali Kranju. Bolnišnico Gorenjci nedvomno potrebujemo, predvsem pa je pomembno to, da jo dogradimo na območju trenutne lokacije bolnišnice na Jesenicah, ki ponuja dovolj prostora za širitev.

Bele poljane narcis nad mestom vabijo turiste in goste, da si ogledajo ta čudež narave. Čeprav smo že dobro zakorakali v mesec maj, nam vreme ni prav nič naklonjeno in žal smo bili primorani odpovedati organiziran prevoz za prvi načrtovani konec tedna, 13. in 14. maja z Jesenic v Planino pod Golico. Upamo in želimo si, da nam bo vreme v naslednjih dneh bolj naklonjeno in bomo lahko že naslednji konec tedna občutili gorski utrip in se na prireditvi Miss narcis, ki bo 20. maja, skupaj tudi poveselili. Zaradi pospeševanja in promocije turizma v občini Jesenice, predvsem pa v želji, da bodo obiskovalci in turisti, ki želijo obiskati Jesenice in okolico, seznanjeni z vsemi zanimivostmi, dogodki in znamenitostmi, smo konec aprila vzpostavili novo spletno stran Visit Jesenice. Poleg tega, in v želji po večji informiranosti občanov in občank, smo na spletni strani Občine Jesenice vzpostavili možnost prijave na e-novice. S prijavo na e-novice bodo prejemniki po elektronski pošto dnevno prejemali vse novice iz občine Jesenice. Zato vse zainteresirane vabim, da to možnost izkoristijo in se za prejemanje novic prijavijo, kajti pretok informacij je danes nujen in verjamem, da se bodo tudi občani in občanke na tak način počutili veliko bolj povezani z aktualnim dogajanjem v občini.

V mesto prihaja pomlad in na pobočja Karavank ključavnice, ki so izven meja Jesenic in Slovenije poznane kot narcisne poljane pod Golico. Pravi čudež narave si pridejo ogledat številni obiskovalci od blizu in daleč in prav za njih smo ponovno uredili parkirna mesta v dolini in zagotovili avtobusni prevoz v Planino pod Golico in nazaj na Jesenice. Zapora ceste med majskimi vikendi bo omogočila lažje življenje domačinom, obiskovalcem pa želimo omogočiti ogled belih poljan brez, da bi jim bilo potrebno iskati naključna parkirna mesta. Upam, da nam bo vreme naklonjeno in s tem številne domačine in ostale obiskovalce spodbudilo, da se na pot do narcisnih poljan podajo peš in s tem storijo tudi nekaj za okolje, predvsem pa za svoje zdravje. Hoja in telesna aktivnost sta pozitivna faktorja pri ohranjanju našega zdravja. Zdravje je največja vrednota, katero se zavemo šele takrat, ko zbolimo. Ker se da številne bolezni uspešno tudi preprečevati je Center za krepitev zdravja pod okriljem Zdravstvenega doma Jesenice organiziral v Kolpernu že tradicionalni dogodek, imenovan Dan zdravja 2023. Občanom, ki so si stojnice in dogodek ogledali so strokovnjaki opravili nekaj osnovnih zdravstvenih meritev in predstavili delovanje referenčnih ambulant, številne preventivne programe ter  presejalne programe za preventivo pred rakastimi obolenji.