Skok na osrednjo vsebino

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada

sep  2017 25

Priročnik za urejanje šolskih okolišev po načelih trajnostne mobilnosti

Pešačenje in kolesarjenje v šolo predstavlja pomemben del gibanja v vsakdanjiku otrok. Otroci, ki so pripeljani v šolo, se gibljejo manj, na poti tudi ne srečajo sošolcev, s katerimi bi gradili odnose, hkrati pa njihovi starši za prevoz porabijo kar veliko časa. Ker se šola začne za vse ob istem času, to povzroči gnečo avtomobilov okrog šole. Avtomobili, ki vozijo ob šoli, ogrožajo učence – več kot je avtomobilov, bolj so ogroženi. Ker so otroci bolj ogroženi, se še več staršev odloči za prevoz otrok v šolo, in tako je avtomobilov še več. Znajdemo se v začaranem krogu.

Da bi ga pretrgali, je potrebno začeti z urejanjem šolskih okolišev po načelih trajnostne mobilnosti. Za naslavljanje vprašanj mobilnosti v povezavi z osnovnimi šolami so ustrezna enota šolski okoliši, ki pokrivajo vsa naselja v občinah, zato se prek njihovega urejanja v smeri trajnostne mobilnosti lahko celovito preureja promet in prostor tako v mestih kot v manjših naseljih. Zato so v okviru projekta Trajnostna mobilnost v šoli, ki ga izvajajo IPoP – Inštitut za poltike prostora, CIPRA Slovenija, prostoRož in Focus, društvo za sonaraven razvoj, pripravili Priročnik za urejanje šolskih okolišev po načelih trajnostne mobilnosti.

Priročnik, ki je objavljen v priponki, je namenjen ravnateljem, učiteljem in zaposlenim na osnovnih šolah ter občinah. Namen priročnika je spodbuditi urejanje šolskih okolišev po načelih trajnostne mobilnosti, predvsem pa omogočiti otrokom lažje, bolj varno in bolj udobno pešačenje ter kolesarjenje v šolo. S tem namenom so v priročniku zajeti sodobni organizacijski, promocijsko-izobraževalni in infrastrukturni ukrepi.

Prebrano 2370 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.