Skok na osrednjo vsebino

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada

apr  2016 29

Kolesa si je že mogoče izposoditi

Včeraj je znova začel delovati avtomatiziran kolesarski sistem JeseNICE Bikes, v katerem si je mogoče izposoditi petnajst navadnih in šest električnih koles. Za celololetno registracijo je treba plačati deset evrov, izposoja koles pa je brezplačna.

Kolesarski sistem JeseNICE Bikes je odprt in po Jesenicah in okolici se je od včeraj znova mogoče popeljati z izposojenim navadnim ali električnim kolesom. V sistemu je za izposojo na voljo petnajst navadnih in šest električnih koles v treh kolesarnicah: na parkirišču pod občinsko stavbo, pri TIC Jesenice in na Hrušici. Postopek izposoje je enostaven, razlaga Nena Koljanin s TIC Jesenice. "Vsakdo, ki si želi izposoditi kolo, mora najprej priti k nam v TIC Jesenice na Titovo cesto, kjer izpolni prijavnico in vplača deset evrov za celoletno registracijo, njegove podatke (potrebuje osebni dokument) zatem vnesemo v sistem, obenem pa mu predstavimo tehnična navodila in splošne pogoje izposoje. Nato prejme list s PIN-kodo in kartico, zatem pa ga pospremimo do kolesarnice – ta stoji v neposredni bližini TIC-a nasproti železniške postaje – in mu v praksi pokažemo postopek izposoje." Skozi celoten postopek uporabnika vodijo tudi navodila na monitorju, kamor je treba približati kartico in vnesti PIN-kodo, zatem pa vtipkati tudi številko ključavnice pri kolesu, ki si ga želi izposoditi (vse ključavnice so oštevilčene). Ko je postopek na monitorju zaključen, je na stojalu pri kolesu treba pritisniti na gumb, ki sprosti kolo iz stojala. S tem je kolo na voljo za krajšo ali daljšo vožnjo, bodisi po opravkih po mestu ali pa na turistično vožnjo po kolesarski stezi vse do Kranjske Gore. Izposojeno kolo je mogoče vrniti v katerokoli od treh kolesarnic, a po lanskoletnih izkušnjah večina uporabnikov kolo vrne nazaj v kolesarnico, iz katere so si ga tudi izposodili.

Za daljše poti ali za kolesarje z manj kondicije so posebej zanimiva električna kolesa. Kot je povedala Nena Koljanin, registracija v sistem velja leto dni, v tem letu dni pa si je mogoče vsak teden izposoditi kolo za 840 minut oziroma štirinajst ur. Minute izposoje beleži in odšteva tudi sistem.

Lani, v prvem letu delovanja kolesarskega sistema, so izdali več kot trideset uporabniških kartic, v TIC Jesenice in na Občini Jesenice pa upajo, da se bodo letos tako Jeseničani kot okoličani in tudi obiskovalci še pogosteje odločali za izposojo.

"Oglasite se v Turistično informacijskem centru Jesenice na Titovi 18, kjer vam bomo z veseljem postregli z vsemi potrebnimi informacijami. Saj veste: Na kolo – za zdravo telo!" vabi Nena Koljanin.

Prebrano 5113 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.