Skok na osrednjo vsebino

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada

mar  2016 25

Homo sapiens = Homo ambulantus

Vsi dobro vemo, da smo predstavniki vrste Homo sapiens, kar v prevodu pomeni pameten, misleči človek. Homo ambulantus v prevodu pomeni hodeči človek, torej vrsta, ki je v današnjem svetu precej ogrožena. Vedno več nas je takih, ki vsakdanjih opravkov ne opravimo peš, ampak se po navadi (oz. »po razvadi«) usedemo v svoj avto in se odpeljemo. Da bomo hitreje nazaj …

Naslov prispevka bi lahko poslovenili v misel: Pameten človek je človek, ki hodi. Dandanašnji mediji so polni prispevkov o zdravem načinu življenja, ki vključuje zdravo prehrano in veliko gibanja. Del gibanja lahko opravimo že s tem, da določeno pot opravimo peš. Verjetno se je v vaši glavi porajalo vsaj pet dejstev, ki govorijo v prid uporabi avtomobila.

Vzemimo primer. Ob 15. uri konec službe. Do 16. ure je treba iti iskat otroka v vrtec in v šolo, vmes pa je treba še v trgovino po nekaj malenkosti za kosilo za naslednji dan in v knjižnico. Ob 18. uri, tik pred temo, pa še en hiter tek pred temo. Znano? Seveda!

Kaj pa če bi si tak dan organizirali malo drugače. Pojdite naravnost domov, kjer parkirate avto, s katerim ste se odpeljali v službo (ni šlo s kolesom ali javnim potniškim prevozom, kajne?). Peš pojdite po otroka in na poti domov se z otrokom ustavita v trgovini (otrok bo tako morda pridobil kakšne informacije o nakupovanju, npr. da se hrana ne pojavi po čudežu v hladilniku). Otrok vam bo pomagal nesti vrečke iz trgovine, kar bo okrepilo njegovo telo in samozavest, da lahko nekaj prispeva pri nalogah v gospodinjstvu. Po kosilu se lahko skupaj z otrokom odpravita v knjižnico. Po poti lahko spoznavata mesto in pravila v prometu ali pa se pogovarjata. Morda se v eno smer peljeta z mestnim avtobusom (se je vaš otrok že sploh kdaj peljal z njim?). Ko se bosta zadovoljna vrnila domov, morda sploh ne boste čutili več potrebe po dodatni rekreaciji, saj ste s hojo, nošnjo vreč in knjig (in morda na koncu tudi utrujenega otroka) zadostili tudi svoje želje po gibanju.

Kdorkoli pomisli na Jesenice, se mu pred očmi naslika razvlečeno mesto ob glavni cesti, kjer je vse tako daleč. Pa je res? Hitrost hoje človeka je približno 5 km/h, pa vzemimo 4 km/h za lažje računanje, in sploh so v mestih tudi semaforji, ki te ustavijo pred križišči, morda znanec, ki ste ga do včeraj pozdravljali le skozi okna svojega avtomobila. V dobrih sedmih minutah torej lahko prehodimo 500-metrsko razdaljo, v 15 minutah kilometrsko razdaljo in v pol ure že cela dva kilometra. Na risbi je z rumeno prikazan 500-metrski radij, z oranžno 1-kilometrski radij in z rdečo 2-kilometrski radij na primeru Jesenic. Z železniške postaje lahko torej v manj kot petnajstih minutah pridete peš do zdravstvenega doma, športne dvorane Podmežakla ali do občine, v manj kot pol ure pa do bolnišnice. Torej Jesenice le niso preveliko mesto za pešačenje, kajne!

Hoja ima obilo pozitivnih vplivov na zdravje in počutje ljudi. Ljudje, ki hodijo, so na splošno bolj zdravi, bolj odporni, bolje razpoloženi, bolje se spopadajo z vsakodnevnimi izzivi, med hojo se sprostijo, vidijo kaj novega, srečajo ljudi, ki jih že leta niso videli …

Torej Homo sapiens, kaj še čakaš? Pamet v roke in pot pod noge!

Prebrano 2823 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.