Skok na osrednjo vsebino

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada

sep  2023 19

Evropski teden mobilnosti 2023 v občini Jesenice "Varčne poti" Izpostavljeno

Vsako leto od 16. do 22. septembra poteka Evropski teden mobilnosti, v katerem sodeluje tudi Občina Jesenice.

22. Evropski teden mobilnosti z motom Varčne poti bo usmerjal k varčnosti pri opravljanju poti. Slovenska gospodinjstva za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vse več denarja. Čeprav je ugotovitev skrb vzbujajoča, pa še zdaleč ne vključuje vseh stroškov motoriziranega prometa – na primer od stroška gradnje prostorsko potratne infrastrukture do stroškov nesreč, onesnaževanja in podnebnih sprememb. Zaradi vseh teh razlogov Evropski teden mobilnosti letos v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj. To so vsi tisti načini, ki sicer na prvi pogled ponujajo manj prestiža in udobja, a obenem zagotavljajo svetlejšo prihodnost. Izberimo torej varčnejše poti in se pogovarjajmo o tem, kakšna bi bila naša družba, če bi večino poti opravili z javnim prevozom ali se odločili za eno od oblik aktivne mobilnosti. Letošnji ETM spodbuja k zmanjševanju rabe energije v prometu. To najlažje dosežemo s t.i. »aktivno mobilnostjo«. Aktivna mobilnost je v slovenskih naseljih ena od najustreznejših za premikanje po vsakodnevnih opravilih, saj so razdalje kratke. Zato je smiselno čim bolj spodbujati hojo in kolesarjenje za potrebe dnevne/aktivne mobilnosti.

V okviru ETM pa spodbujamo tudi uporabo mestnega potniškega prometa. V sredo 20. septembra 2023 bo mestni potniški promet na vseh progah brezplačen, saj želimo, da bi to obliko prevoza uporabljalo čim več prebivalcev naše občine.

Kot prispevek in spodbujanje k trajnostni mobilnosti bo Občina Jesenice v okviru Participativnega proračuna v jeseni letošnjega leta postavila novo nadstrešnico na avtobusnem postajališču na Koroški Beli, ter izdala zgibanko na temo trajnostne mobilnosti.

Več o Evropskem tednu mobilnosti najdete tudi na: www.tedenmobilnosti.si.

 

Prebrano 550 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.