Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
feb  2012 10

SY_CULTour - Sinergija kulture in turizma

SY_CULTour - Sinergija kulture in turizma SY_CULTour - Sinergija kulture in turizma http://www.sycultour.eu

O projektu

Naslov projekta: SY_CULTour – Sinergija kulture in turizma: uporaba kulturnih potencialov v manj razvitih podeželskih območjih
Program:  Mednarodni (transnacionalni) projekt v okviru programa Jugovzhodna Evropa
Št. javnega razpisa: SEE/B/0017/4.3/X
Prednostna naloga: Razvoj transnacionalnih sinergij za območja trajnostne rasti
Financiranje: Projekt sofinanciran v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj ter lastnih sredstev
Vodilni partner: Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti
Projektni partner: Geografski inštitut Antona Melika (Slovenija), Provinca Trentino (Italija), Gorska skupnost Sirentina (Italija), Regionalni center za razvoj (Slovenija), Razvojno-izobraževalni center Magnesia (Grčija), Trgovinsko-gospodarska zbornica Heraklion (Grčija), Naravoslovno-matematična fakulteta Univerze v Novem Sadu (Srbija), Regionalno inovacijska agencija osrednje podonavske regije (Madžarska), Občina Jesenice (Slovenija)
Pridruženi partnerji, opazovalci: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Slovenija), Združenje novih kmetovalcev (Grčija), Grško združenje majhnih in srednjevelikih podjetij in obrtnikov (Grčija), Inštitut za kmetijsko ekonomiko (Bolgarija), Združenje svetovalcev v turizmu (Madžarska), Nacionalni inštitut za kmetijsko ekonomiko (Italija), Gospodarska zbornica Vojvodine (Srbija)
Trajanje projekta: 2011 - 2014
Vodja projekta: Vera Djurić Drozdek
Kontaktna oseba: Nataša Jovičić
Celotna vrednost projekta: 2.142.452,00 €
Aktivnosti Občina Jesenice: 154.700,00 €
Sofinancirano Občina Jesenice: 131.495,00 €
Spletna stran: http://www.sycultour.eu

Povzetek projekta

syculttour_logoProjekt SY_CULTour – Sinergija kulture in turizma: uporaba kulturnih potencialov v manj razvitih podeželskih območjih želi prispevati k razvoju novih, a ne masivnih kulturnih turističnih destinacij na manj razvitih podeželskih območjih in s tem posledično ustvariti nove prihodke in nova delovna mesta v turizmu. Da bi bilo to uspešno, bo v okviru projekta pripravljena skupna metodologija za definiranje kulturnega potenciala, nato pa bo v vsakem pilotnem območju (med katerim je tudi Občna Jesenice) oblikovana baza podatkov kulturnih vrednot v tem pilotnem območju. Za izhodišče ekonomskega vrednotenja pilotnega območja bo pripravljena baza dobrih praks, na podlagi le-teh pa bo oblikovan skupni model za upravljanje kulturnih potencialov v kmečkem turizmu v teh pilotnih območjih.  Skupni model bo oblikoval načine, kako kombinirati identificirane kulturne potenciale s kmečkim turizmom, da bo to ustvarilo prihodek in nova delovna mesta.

Občina Jesenice ima pilotno območje v tem projektu Staro rudno pot, ki poteka od Savskih jam do muzejskega območja Stara Sava. Kulturne vrednote na tem območju so bile že popisane, v izdelavi pa je popis dobrih praks in akcijski načrt te poti. Ta pot naj bi se nadgradila z eksponati, postavitvijo tabel in organizacijo dogodkov in delavnic za lokalno prebivalstvo. V okviru projekta si bomo ogledali nekaj tujih primerov dobre prakse (Madžarska, Italija, Nemčija), nato pa skupni model poskusili prenesti na različna pilotna območja projektnih partnerjev. Oblikovana bo virtualna komora, ki bo delovala preko spletne strani projekta, kjer bodo dostopni vse rezultati projekta. S tem naj bi poleg ureditve pilotnih območji spodbudili tudi drugo lokalno prebivalstvo k združevanju kulturnih potencialov s kmečkim turizmom.

Več o projektu obiščite uradno spletno stran.

Prebrano 7915 krat Nazadnje urejano na četrtek, 02 april 2015 20:46