Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
maj 2017 31

Alpe Adria regija doživetij

Alpe Adria regija doživetij

Akronim projekta: Alpe Adria Karavanke /Karawanken

V projektu Alpe Adria regija doživetij se je povezalo dvanajst slovenskih in avstrijskih partnerjev, se pod vodstvom Regionalne razvojne agencije Gorenjske (BSC Kranj) prijavilo na javni razpis Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija 2014-2020 in uspešno pridobilo sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Vrednost načrtovanih aktivnosti je skoraj 2,5 milijona evrov, od tega bo 85 odstotkov (2,1 milijon evrov) sofinanciranih iz sredstev ESRR, avstrijskim partnerjem bo dodatnih 10 odstotkov namenila Koroška deželna vlada.

Sredstva bodo namenjena razvoju turistične ponudbe na čezmejnem območju zahodnih Karavank. To območje danes spada med turistično manj razvita. Obsega Natura 2000 območja, ima bogato biodiverziteto, številne naravne in kulturne zanimivosti, vendar pa pomanjkljivo turistično ponudbo in veliko neizkoriščenih možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in zimske aktivnosti. Obstoječa, dobro zamišljena turistična ponudba zaradi premalo znanj in nepovezanosti deležnikov žal ne prinaša pomembnih razvojnih rezultatov. To želimo s projektom izboljšati in dvigniti kakovost ponudbe ter s tem v Karavanke privabiti večje število obiskovalcev, dolgoročno pa zagotoviti nova delovna mesta na področju turizma in v spremljajočih dejavnostih.

V projektu bo narejen strateški načrt turističnega razvoja, ki bo usmerjal in zagotovil trajnostni turistični razvoj območja, razviti bodo trije specializirani turistični produkti doživetij na temo pohodništva, gorskega kolesarjenja in zimskih aktivnosti, izvedena bodo usposabljanja za ponudnike turističnih storitev in namestitev, velik poudarek bo na povezovanju, promociji in na vzpostavitvi učinkovitega skupnega čezmejnega trženja turističnih programov. Za celotno območje bodo izdelani promocijski filmi in brošure, predvidene so predstavitve na sejmih doma in v tujini. Več kot polovica finančnih sredstev bo namenjena kakovostni nadgradnji infrastrukture. Pohodniki bodo imeli na voljo urejene in bolje označene planinske poti, počivališča in informacijske točke (med drugim v dolini Završnice in parku Ruteč), urejene bodo pohodniške poti v dolinah. Kolesarjem bo na voljo razgledna turno-kolesarska pot, ki bo omogočala kakovostno doživetje in varno vožnjo. Nadgradila se bo ponudba planinskih koč pod Storžičem, na Kofcah, na Zelenici, pri izviru Završnice in na Golici, v Javorniškem Rovtu bo vzpostavljen gorsko-kolesarski učni center, na Jezerskem pa zimski učno-rekreacijski center.

Projekt se je začel izvajati maja 2017 in bo trajal do konca julija 2020. V njegovo izvedbo je vključenih dvanajst partnerskih organizacij: Regionalna razvojna agencija Gorenjske (BSC Kranj) kot vodilni partner, Planinska zveza Slovenije, Pohodništvo&kolesarjenje giz, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, Občine Jesenice, Tržič in Jezersko na slovenski strani ter razvojna agencija Carnica-Region Rosental, marketinška agencija Region Villach Tourismus, podjetje Umweltbüro ter Občini Šentjakob v Rožu/St. Jakob im Rosental in Podklošter/Arnoldstein na avstrijski strani. Vsi si bodo prizadevali, da Karavanke postanejo regija petzvezdičnih doživetij, prepoznavna v širšem mednarodnem prostoru.

Vrednost aktivnosti, ki jih bo izvedla Občina Jesenice, znaša 238.097,66 €, od tega bodo aktivnosti sofinancirane iz ESRR v višini 202.383,01 €. Lastna sredstva pa bo Občina Jesenice prispevala v višini 35.714,65 €.

Aktivnosti Občine Jesenice

  • administrativno in finančno vodenje projekta,
  • sodelovanje v nadzornem odboru projekta projektnih partnerjev
  • priprava finančnihin vsebinskihporočil,
  • sodelovanje in aktivnostih drugih projektnih partnerjev in priprava podatkov in informacij od občine Jesenice,
  • adaptacija Kurirskega doma na Pristavi in preureditev v gorskokolesarski učni center (renovacija prostorov z obrtniškimi deli),
  • nabava notranje opreme za gorskokolesarski učni center (npr. notranje pohištvo, pralni, sušilni stroj, računalnik, omare,…),
  • nabava opreme za gorskokolesarski učni center (npr. kolesa s pripadajočo opremo, poligon, oprema za kolesarnico…),
  • ureditev gorenjske turnokolesarske poti in postavitev signalizacije na območju občine,
  • postavitev table za turno smuko v Planini pod Golico,
  • organizacija promocijskih dogodkov in promocijski material.

Informacije o projektu

  • Mag. Vera Djurić Drozdek, Vodja oddelka za gospodarstvo   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Aleksandra Orel, višja svetovalka    Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Facebook Alpe Adria Karavanke/Karawanken

 

Spletna stran sofinancerja SI Interreg SI-AT | Za boljšo prihodnost

 

 

*Opomba: Avtorji fotografij v fotogaleriji so Foto ekipa Vidmar, Aljoša Žnidar, As mediji


 

 

 


Aplikacija za mobilne telefone Alpe Adria Erlebnis-Region

 

Prebrano 7111 krat Nazadnje urejano na torek, 23 februar 2021 11:41