Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
avg 2022 19

Mednarodne izkušnje za mlade

V Coventryju v Angliji so med 11. in 16. avgustom potekale Mednarodne igre šolske mladine (International Children's Games – ICG), ki so se jih (to besedilo sicer pišem tik pred odhodom delegacije na pot) letos prvič udeležili tudi mladi športniki in športnice z Jesenic.

V Angliji so sicer nastopali mladi športniki iz 32 držav, z vseh petih kontinentov, kar je bil zagotovo enkraten in nepozaben dogodek.

Mladi športniki so Občino Jesenice zastopali v malem nogometu (osem igralcev), košarki 3 na 3 (štirje igralci), plezanju (trije plezalci) in plavanju (dve plavalki). Vodja odprave je bil Aleš Ošljak, učitelj športne vzgoje na OŠ Koroška Bela, v spremstvu so bili še trije trenerji, na tekmovanjih sem mlade spodbujal tudi sam.

Mladi športniki na teh tekmovanjih ne tekmujejo pod državno zastavo, ampak zastopajo posamezno lokalno skupnost. S tem mladi utrjujejo tudi privrženost svojemu domačemu okolju.

Udeležba na mednarodnih športnih igrah šolske mladine v Coventryju je bila priložnost za mlade športnike, da so se preizkusili na športnih terenih in da so spoznavali svoje vrstnike iz različnih držav sveta. Hkrati udeležba na tako velikih igrah predstavlja pomembno spodbudo za mlade za nadaljnje športno udejstvovanje. Udeležba na teh igrah je mladim poleg spoznavanja mladih iz drugih dežel omogočila tudi, da so s tem spoznavali njihovo kulturo, izročila, navade, običaje ter jih primerjali s svojimi.

Predvsem pa je pomembno, da je vsak od mladih športnikov z udeležbo pridobil pomembno življenjsko izku- šnjo, za katero verjamem, da jim bo ostala v lepem spominu, da jih bo navdihovala na nadaljnji športni in šolski poti pa tudi sicer v življenju. Hkrati je udeležba na igrah tudi svojevrstna nagrada za mlade športnike za njihovo dosedanje delo, za vložen trud ter stalno prizadevanje in stremljenje k napredku. Na ta način se mladi ne obogatijo le osebno, prepričan sem, da bodo obogatili tudi našo celotno skupnost. Morda bodo z udeležbo na igrah k še bolj zavzeti vadbi spodbudili tudi svoje vrstnike, prijatelje, sošolce, brate in sestre, ki bi podobno prilo- žnost lahko dobili v prihodnje. Z udeležbo so jim mladi športniki lahko postali zgled.

Iskreno sem vesel, da so mladi športniki iz naše občine dobili lepo priložnost za pridobivanje novih izkušenj, in želimo si le, da bi se naši mladi tudi v prihodnje udeleževali podobnih prireditev.

Naša skupna želja je, da mlade spodbujamo k športnemu udejstvovanju. Poleg tega, da napredujejo na športnem področju, pridobivajo tudi prepomembne življenjske izkušnje, obenem skrbijo za dobro zdravje – vsi namreč vemo, kaj pomeni zdrav duh v zdravem telesu; in tudi to, da kar se Janezek nauči, to Janez zna. Če ljudje dobre navade, povezane s telesno vadbo, pridobijo v mladosti, obstaja velika verjetnost, da bodo takšno navado ohranili in negovali vse življenje.

Udejstvovanje v športu pomeni tudi, da mladi gradijo svojo samopodobo, pridobivajo samozavest, se privajajo delovnih navad ter navajajo na določen red in disciplino, da spoznavajo ekipni duh in se zavedajo pomena vsakega prispevka: vsak posameznik namreč lahko doda kamen- ček v mozaik gradnje ekipe (ali skupnosti). Vse našteto in tudi še kaj več prinaša športno udejstvovanje mladih: na poti v odraslost mladim ljudem športno udejstvovanje pomaga, da postanejo odgovorni člani skupnosti.

Pred tekmovanji sem mladim športnikom zaželel predvsem to, kar želim športnikom, za katere sicer stiskam pesti na športnih tekmovanjih. Pokažejo naj največ, kar znajo in zmorejo, ter da naj s ponosom zastopajo barve Jesenic.

Ko športnik da od sebe vse, kar zmore, si ne more očitati ničesar: če to pomeni viden dosežek, je to zagotovo uspeh, če ne, lahko le prizna, da je nasprotnik boljši, kar pa ni neuspeh, ampak le spoznanje o lastnih omejitvah.

Prebrano 920 krat Nazadnje urejano na sreda, 24 avgust 2022 09:15