Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jul  2021 16

S kolesom

 

Juliana bike je nov turistični produkt, s katerim je bila na širšem območju Julijskih Alp nadgrajena zelo dobro sprejeta pohodniška pot okoli Triglavskega narodnega parka, ki je poimenovana Juliana trail. Konec junija je bila tako pred Planinskim muzejem v Mojstrani uradno odprta še kolesarska pot Juliana bike. Otvoritve sem se udeležil skupaj z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije, Jožetom Rovanom iz Planinske zveze Slovenije, županov in številnih drugih predstavnikov lokalnih skupnosti in turizma. To dokazuje, da gre za pomembno pridobitev, ki jo podpirajo najvidnejši predstavniki slovenskega turizma, podpirajo jo nevladne organizacije in njihovi člani, podpiramo jo v lokalnih skupnostih.

Občina Jesenice je stopila na pot razvoja turizma in veseli me, da ena od treh pristopnih etap do krožne trase Juliana bike poteka tudi skozi Občino Jesenice in da se na ta način v naši občini vključujemo v širše, regionalne projekte povezovanja in sodelovanja na področju turizma. Verjamem, da se s tem tudi na področju kolesarstva (in če rečemo na splošno, na področju mobilnosti) za nas odpirajo nove priložnosti.

Tudi na področju turizma v ospredje prihajajo nove dejavnosti in nova ponudba, spreminjajo se potovalne in počitniške navade. Vsi se zavedamo okoljskih obremenitev, ki jih človeštvo povzroča s svojimi dejavnostmi in prav je, da na različnih področjih spremenimo navade in zmanjšamo obremenjevanje naravnega okolja, čimbolj omejimo nadaljnje segrevanje ozračja in klimatske spremembe. Tako ljudje tudi za počitnice izbirajo nove načine potovanja, pomembna postajajo, denimo, pristna doživetja v naravi. Sčasoma se lahko nadejamo, da bomo tako kot se spreminjajo počitniške navade, spremenil tudi način življenja tako, da bomo vsakdanje dejavnosti opravljali na način, ki bo čim manj obremenjeval naravno okolje.

S kolesom sem (kot popotnik) prevozil kar nekaj evropskih dežel in prišel do spoznanja, da je kolesarjenje ne le način prevoza, ampak je tudi zelo primeren način za spoznavanje drugih dežel, ljudi, kultur, običajev, navad, kulinarike. Pravzaprav je kolesarsko popotovanje zame najboljši način za pristna in spontana doživljanja okolja in vsakomur privoščim, da bi to doživel. Tako tudi Juliana bike omogoča našim ljudem, predvsem pa tujcem, takšna spontana doživetja, ki se običajno izkažejo za zelo dragocena, saj bogatijo naša življenja z novimi izkušnjami in spoznanji.

S smelimi načrti smo uspešno organizirali tudi javni prevoz za obiskovalce narcisnih poljan in dodali kamenček v mozaik trajnostne mobilnosti. Tak način prevoza je bil dobro sprejet, kar nas navdaja z upanjem, da bomo v prihodnosti lahko storili še kakšen korak več naprej na tem področju. Hkrati ne smemo skrivati ambicij, da spremembe, ki jih dosegamo na področju mobilnosti v turizmu, prenesemo tudi v vsakdanje življenje.

Pot do cilja je dolga in zahtevna, sprememb ne bomo dosegli hitro. Kljub temu pa lahko tudi z majhnimi koraki in s potrpežljivostjo pridemo daleč. Zato je pomembno, da smo stopili na to pot (ali, če rečemo v kolesarskem jeziku, sedli smo na kolo), da vztrajamo in ohranjamo aktivnost. Vsak od nas pa lahko doda kakšen kamenček v mozaik trajnostne mobilnosti …

Prebrano 1045 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 26 julij 2021 11:57