Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

apr  2021 10

Treznost in pogum za spremembe

 

Občinski svet pred dnevi ni potrdil spremembe cen obdelave odpadkov in v veljavi ostajajo stare cene, ki ne pokrivajo vseh stroškov obdelave, odvoza in sežiga odpadkov.

Dejavnost javne gospodarske službe obdelave odpadkov mora zagotavljati lokalna skupnost. Lahko jo opravlja sama, lahko pa poišče zasebnika in mu podeli koncesijo. Občina Jesenice je pred leti koncesijo podelila podjetju Ekogor.

Naša prizadevanja, da bi zmanjšali nakopičene skladiščene odpadke na Mali Mežakli, se zadnjega pol leta uresničujejo. S postopnim nadaljevanjem zmanjševanja kupa skladiščenih odpadkov v prihodnjih treh letih bi omejili še moteč smrad.

Občinskemu svetu ne bi predlagal spremembe cen, če bi ocenil, da bi s tem škodoval interesom naših ljudi. Zavedam se, da noben dvig cen ni sprejet z navdušenjem, a verjamem, da je bil obravnavani predlog v danih okoliščinah najboljša možna rešitev in kompromis. Vsaka drugačna rešitev pomeni prelaganje odgovornosti, zamik boleče odločitve o spremembi cen v prihodnost in dražjo storitev, tvegali bi dodatne zaplete.

Občinski svet po obširni razpravi ni soglašal s predlaganimi spremembami cen obdelave odpadkov, pa čeprav so bile predlagane cene obdelave odpadkov nižje kot v drugih občinah. Sprašujem se tudi, ali se zavedamo, da mi ustvarjamo odpadke in da moramo za pospravljanje odpadkov tudi plačati.

Res je, da je bilo zaupanje do koncesionarja v preteklih letih načeto. To ni najboljša popotnica za nadaljnje sodelovanje med Občino in koncesionarjem, podjetjem Ekogor in tudi za obravnavo predloga za spremembo cen. S tega stališča je vprašanje, ali bo koncesionar v prihodnje (glede na slabe izkušnje iz preteklih let) lahko poskrbel za obdelavo in odvoz odpadkov, upravičeno.

A v zadnjega pol leta podjetje Ekogor uspeva sproti obdelovati odpadke in hkrati zmanjševati skladiščeni kup odpadkov, kar krepi zaupanje v podjetje. S spremenjenimi cenami bi podjetje lahko normalno nadaljevalo z dejavnostjo in postopoma zmanjševalo skladiščeni kup odpadkov, kar je naš skupni interes. Brez potrjenih spremenjenih cen se zmanjševanja skladiščenega kupa odpadkov in odpravljanja razlogov za smrad težko nadejamo.

Pri tem je treba izpostaviti še nesprejemljiv način ravnanja nekaterih svetnikov, ki so z grožnjami izsiljevali druge člane in članice Občinskega sveta, da bi glasovali proti predlaganemu sklepu. Na družbenem omrežju zapisana grožnja, da bodo vsi svetniki in svetnice, ki bi glasovali za spremembo cen, javno izpostavljeni na družbenih omrežjih, se morda na prvi pogled komu zdi nedolžna, češ saj ima vsak pravico do svobode govora.

Družbena omrežja so v določenih primerih kot nekakšne srednjeveške grmade, na katerih se "sežigajo" sodobne čarovnice, torej drugi, drugačni, tudi politični konkurenti. Na ta način se vstopa v polje nedemokratičnega, kar je nesprejemljivo in vredno obsojanja.

Nimam težav s tem, da imajo politiki različna mnenja. Nikakor pa ne morem sprejeti grožnje kot političnega orodja, kot političnega argumenta. Potencial grožnje je namreč velik, saj se lahko pri prihodnjih odločitvah stopnjuje. Če danes toleriramo grožnje o virtualnem "obešanju", se postavi vprašanje, v kaj bi tovrstne grožnje lahko prerasle v prihodnje. Tako si želim, da se strasti pomirijo in se tisti, ki širijo grožnje, javnosti opravičijo.

V prihodnje se bomo o spremembi cen še pogovarjali. Občinski svet se bo moral odločiti in, ali potrditi spremenjene, višje cene obdelave odpadkov, ali pa zagotavljati sredstva za kritje stroškov obdelave odpadkov iz občinskega proračuna. S slednjim bi krnili investicijski potencial lokalne skupnosti, kar ni sprejemljivo.

Zdi se, da za odločitev potrebujemo predvsem več treznosti in, očitno, tudi poguma.

Prebrano 1030 krat Nazadnje urejano na četrtek, 27 maj 2021 15:27

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...