Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

mar  2021 12

Prostovoljci, kapo dol

V teh dneh mineva natanko eno leto, kar se je v Sloveniji življenje zaradi pojava nevarnega in nalezljivega koronavirusa covid-19 precej spremenilo. Virus je vplival na življenje ljudi, skupnosti in različnih organizacij – tudi v občini Jesenice. Eno leto po pojavu virusa pri nas v Sloveniji in tik pred praznikom Občine Jesenice imamo priložnost, da se ozremo nazaj (in pogledamo tudi v prihodnost).

Po zelo zahtevnem letu, ki je za nami, se mi zdi bistveno spoznanje, ki se odraža v znanem reku, da prijatelja spoznaš v nesreči. Če razmere po pojavu koronavirusa razumemo kot nesrečo, smo skupaj v teh razmerah lahko spoznali, kako se na zaostrene razmere odzivajo posamezniki in kako družba. S spoznanjem smo lahko zadovoljni: naši ljudje imajo čut za sočloveka in so mu pripravljeni priskočiti na pomoč. To je, vsaj zame osebno, eden najpomembnejših naukov, ki se je oblikoval v zadnjem letu.

Živimo v obdobju, ko svet pleše po notah neoliberalizma in ko se trgajo medosebne in s tem družbene vezi, ko posameznik izgublja svojo vrednost, ko je maksimiranje dobička za vsako ceno pogosta mantra kapitala. V teh okvirih me je skrbelo, da bi kot skupnost v kriznih razmerah pozabili na najbolj ranljive posameznike v družbi, na najmlajše, starejše, bolne, invalide, brezposelne in druge podobne skupine. Skrb se je na srečo vsaj za zdaj izkazala za neutemeljeno.

Analiziranje razmer v družbi pri nas in po svetu zaradi različnih dejavnikov povzročajo skrbi in sive lase, pogled v prihodnost pa je prepogosto negotov. Podobno je bilo pred enim letom, torej takrat, ko se je koronavirus komaj pojavil. O virusu je bilo malo znanega, prav tako je bilo malo znanega o tem kako se na pojav virusa sploh odzvati. Medicinska znanost je nato rabila nekaj časa, da je nevarni virus bolje spoznala. Številni posamezniki v naši skupnosti pa so zelo hitro spoznali, da je vrag odnesel šalo in da se je treba odzvati takoj.

Tako so pravzaprav zelo na hitro (med posamezniki, v skupinah ljudi, v društvih …) nastale različne pobude za pomoč ljudem v stiski. V naši občini se je to pokazalo z izjemnim odzivom prostovoljcev, pri čemer je največji odziv doživela pobuda za šivanje in razdeljevanja zaščitnih mask zlasti starejšim ljudem.

Zahtevne razmere v koronakrizi so v naših ljudeh okrepile čut za sočloveka, krepila se je solidarnost. Spoznali smo, kako pomembni so prostovoljci kot nosilci pozitivnih vrednot, ki so z osebno držo in dejavnostmi ohranjali in krepili povezanost v lokalni skupnosti. V kolektivni spomin naše občine se je zapisal izjemen odziv prostovoljcev, ki so v kriznih razmerah ponovno pokazali kako stopiti skupaj in nuditi pomoč tistim, ki so jo potrebovali. V teh razmerah se je ponovno potrdilo, da smo skupaj močnejši. Za ta namen bom na (video) praznovanju ob občinskem prazniku prostovoljcem, ki so se vključili v različne aktivnosti, podelil plaketo župana.

Na ta način se v imenu Občine Jesenice vsem, ki so kakorkoli sodelovali v teh prostovoljskih aktivnostih, zahvaljujem za pomemben prispevek pri gradnji povezane, solidarne skupnosti. Našteto nam daje veliko razlogov za ponos, hkrati upam in želim, da bodo tudi prostovoljci v lokalni skupnosti predstavljali zgled in navdih tudi v prihodnje.

Prebrano 1445 krat Nazadnje urejano na četrtek, 27 maj 2021 15:27

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...