Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Pogosto poudarjamo, da je ohranitev dejavnosti splošne bolnišnice za Jesenice vitalnega pomena. Ne le zato, ker se lahko pohvalimo z bogato, več kot 125 let trajajočo tradicijo izvajanja zdravstvene dejavnosti in ker je v vseh teh letih bolnišnična dejavnost postala del identitete Jesenic, ampak tudi zato, ker smo v naše načrte zapisali, da bodo Jesenice (p)ostale zdravstveno središče Gorenjske.

Verjeli smo, da so o  naši zgodovini in tradiciji ter o naših načrtih glede ohranitve bolnišnične dejavnosti na Jesenicah dobro seznanjeni tudi v sosednjih občinah, na Gorenjskem in da naše načrte prepoznava tudi država. Čeprav je tradicija Jesenic na področju zdravstva dobro poznana in smo v predstavljanje naših ciljev na tem področju vložili že precej truda, pa se je pred dnevi izkazalo, da naš glas še ni slišan tako kot si želimo.

Pred dnevi so namreč z občine Radovljica sporočili, da imajo – malodane – idealno lokacijo za novo regijsko bolnišnico. To so ugotovili v delovni skupini, ki jo je sklical tamkajšnji župan Ciril Globočnik, v njej pa med drugimi sodelujejo tudi direktor Splošne bolnišnice Jesenice (SBJ) Mark Toplak in direktorica Razvojne agencije zgornje Gorenjske (Ragor) Eva Štravs Podlogar ter član Državnega sveta iz Radovljice Bogomir Vnučec, ki v drugem domu slovenskega parlamenta sicer zastopa lokalne interese.

Strinjam se, da ima vsaka občina (in tako tudi Občina Radovljica) svoje interese. Nimam težav niti s tem, da vsaka občina svoje načrte in cilje javno predstavi in zagovarja. Nikakor pa se ne morem strinjati s tem, da »optimalnost« radovljiške lokacije za željeno novo regijsko bolnišnico na Gorenjskem prepoznavajo nosilci najodgovornejših funkcij v Ragorju, ki je regionalna(!) razvojna agencija, Splošni (regijski!) bolnišnici Jesenice in tudi državni svetnik. Vsi našteti so pozabili, da zastopajo širše interese, ne le interese ene občine ali ene »optimalne« lokacije, pri čemer sploh še ni jasno, kakšno so načrti države na tem področju.

Ob tem se sprašujem tudi ali smo bili doslej na Jesenicah premalo jasni, ko smo z našimi argumenti utemeljevali in zahtevali, da se dejavnost splošne bolnišnice ohrani na Jesenicah. Morda nas javnost na Gorenjskem in v Sloveniji ni slišala, morda ne razumela. Kakorkoli že, pokazalo se je, da moramo argumente, s katerimi smo doslej utrjevali naše stališče, da SBJ ostane na Jesenicah, še bolj odločno, še bolj glasno, še bolj prepričljivo zagovarjati.

Odločil sem se, da tudi na Jesenicah ustanovimo delovno skupino, ki mi bo svetovala pri nadaljnjih korakih za ohranitev bolnišnične dejavnosti na Jesenicah. Skupino bo vodil podžupan Miha Rebolj, v njej pa bodo med drugimi sodelovali še direktor SBJ Mark Toplak, direktorica Ragorja Eva Štravs Podlogar in državni svetnik Bogomir Vnučec.

Z namenom, da naše argumente za ohranitev bolnišnične dejavnosti na Jesenicah bolj podkrepimo, smo se odločili še za zbiranja podpisov podpore za ohranitev te dejavnosti na Jesenicah. Splošna bolnišnica je za Jesenice preveč pomembna, da bi se ji odrekli, prepričan pa sem, da bi to namero radi podprli tudi naši ljudje. Tako imamo vsi priložnost, da SKUPAJ pokažemo našo trdno odločenost, da bolnišnico ohranimo, kjer je in da Občina Jesenice tudi v prihodnje ohrani usmeritev v krepitev zdravstvene dejavnosti, to je, da postane zdravstveno središče Gorenjske.

Napeti moramo vse sile. Zato vabim vse naše občanke in občane in vse druge ljudi, ki podpirajo ohranitev bolnišnične dejavnosti na Jesenicah, da podpišejo peticijo za ohranitev in s tem jasno pokažemo, da bolnice ne damo.

Prebrano 1310 krat Nazadnje urejano na četrtek, 27 maj 2021 15:28

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...