Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
maj 2020 20

Virus za letos odnesel participativni proračun

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

V obdobju sproščanja ukrepov je treba pozornost za obvladovanja širjenja bolezni ohraniti na visoki ravni, tako kot doslej. Verjamem, da se zdravstvenih posledic vsi zelo dobro zavedamo in da bomo temu primerno ravnali tudi v prihodnje ter še naprej spoštovali priporočila in navodila pristojnih služb.

Za zdaj se vseh razsežnosti posledic najbrž niti še ne zavedamo, čeprav je jasno, da bodo obsežne. Pričakujem, da se bo življenje spremenilo, tudi v lokalni skupnosti. Posledice bomo občutili na gospodarskem področju, odrazile se bodo v sociali, kulturi, športu oziroma v družabnem življenju nasploh, v politiki in na številnih drugih področjih. Spremembam bomo morali prilagoditi tudi naša življenja.

Ena od posledic pojava koronavirusa v naši občini je tudi ta, da v letošnjem letu ne bomo izvedli aktivnosti, ki smo jih načrtovali v okviru projekta participativni proračun. Projekt je sicer namenjen soodločanju občanov o porabi dela proračunskih sredstev, spodbujanju sodelovanja in povezovanja v lokalni skupnosti, krepitvi odnosov med občankami in občani na eni strani ter Občino Jesenice na drugi in s tem zaupanja v lokalni skupnosti.

V občinski upravi smo že marca pripravili podlage za izvedbo tega projekta v letošnjem letu. Občinski svet bi moral gradivo obravnavati na redni seji v mesecu marcu. Po prvotnem načrtu bi takoj po marčevski seji začeli izvajati predvidene aktivnosti, od organizacije predstavitev po posameznih krajevnih skupnostih, zbiranja predlogov ukrepov in odločanja občanov oziroma izbiranja posameznih projektov do vključitve izbranih projektov v občinski proračun.

Sejo Občinskega sveta smo zaradi koronavirusa prestavili in jo izvedli skoraj dva meseca kasneje kot je bilo predvideno. To dejstvo je za sabo potegnilo tudi ugotovitev, da vseh predvidenih aktivnosti za uveljavitev participativnega proračuna v postavljenih časovnih okvirih ne bo mogoče uspešno izpeljati. Za izvedbo vseh aktivnosti bi namreč rabili določen čas, ki pa ga je zaradi posledic širjenja koronavirusa premalo, da bi aktivnosti lahko izvedli v celoti, v predvidenem okviru in tako, da bi dosegli postavljene cilje.

Izvajanje posameznih aktivnosti projekta po prvotnem urniku ne bi mogli izpeljati, zato sem občinskemu svetu predlagal, da točko umaknemo z dnevnega reda seje. Kljub nekaterim pomislekom, da bi bilo treba projekt izpeljati že letos, pa so okoliščine glede koronavirusa še vedno preveč negotove (hkrati se približujejo tudi poletne počitnice, ko številnih občank in občanov ne bo doma), da bi lahko aktivnosti izpeljali v skladu s pričakovanju občanov, občinske uprave in celotne lokalne skupnosti. Želja, da participativni proračun postane učinkovit mehanizem sodelovanja in razvoja v skupnosti, ne glede na vse, ostaja.

Ocenili smo, da v letošnjem letu v okviru projekta participativni proračun ni mogoče izpeljati vseh predvidenih aktivnosti in se odločili, da projekt izpeljemo prihodnje leto. Vztrajam v prepričanju, da je projekt za našo občino strateškega pomena, zato je še bolj izrazita želja, da se projekt izpelje v postavljenih okvirih in tako, da sodelujoči v projektu dobijo zelo pomembno sporočilo in sicer, da je glas občank in občanov slišan.

Temu cilju bomo sledili naprej z željo, da projekt participativni proračun dolgoročno postane del našega vsakdana.

Prebrano 1584 krat Nazadnje urejano na torek, 19 maj 2020 12:14