Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
mar  2020 16

Virus je odnesel šalo – OSTANI DOMA!

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Pojav koronavirusa SARS-CoV-2 (Covid-19) že močno vpliva na naša življenja. Morali bomo spremeniti naše ustaljene navade in se prilagoditi novonastalim razmeram, pri čemer moramo največ pozornosti nameniti zaščitnim ukrepom za preprečevanje širjenja virusa. Najpomembnejše opozorilo ZA VSE NAS ostaja: OSTANI DOMA.

Samo SKUPAJ lahko omejimo oziroma preprečimo nadaljnje širjenje nevarnega virusa.

Osrednjo usmeritev mojega županovanja bi lahko strnil v eno samo misel: SKUPAJ. V teh dneh, ko se širi nevarni virus, se izkazuje uporabnost te usmeritve tudi v aktualnih izrednih razmerah. Čeprav sem pri snovanju usmeritve izhajal predvsem iz dejstev povezanih s podnebnimi spremembami ter posledic, ki bi jih potencialno lahko prinesle, je bilo vsaj zame osebno pojav virusa s tako uničujočimi posledicami za človeka in družbo nepredstavljivo. A zdaj se potrjuje, da je usmeritev prava oziroma uporabna tudi v primeru širjenja koronavirusa.

Pogosto izpostavljam, da je treba za sobivanje vseh članov skupnosti že v normalnih okoliščinah osebne interese (vsaj deloma) podrediti širšim interesom. V teh dneh je takšna zahteva postala ena najpomembnejših. K omejitvi širjenja nevarnega virusa lahko največ prispeva vsak od nas tako, da upošteva navodila pristojnih državnih institucij in medicinske stroke. Uvedene ukrepe je tako treba upoštevati v celoti. Upoštevati jih mora vsak od nas zato, da bomo SKUPAJ preprečili nadaljnjo širitev nevarnega virusa.

Ukrepi bodo vplivali na vse nas in na naše navade, temu se bomo morali prilagoditi oziroma še bolje rečeno – podrediti. Podrediti se moramo našemu skupnemu interesu, to je obvarovanju javnega zdravja, ki je osnova, da sploh lahko živimo v skupnostih. Upam in želim si, da bomo to vsi razumeli, da bomo razumeli, da moramo navodila upoštevati dosledno vsi. Vsakršna drugačna ravnanja povečujejo tveganje za nadaljnje širjenje koronavirusa.

To med drugim pomeni, da otroki, ki te dni niso v vrtcih in šolah, prostega časa ne smejo preživljati na otroških, šolskih igriščih v druženju z drugimi otroki. Ukrep se lahko kateremu od staršev zdi pregrob, a se mu je treba podrediti in ga upoštevati. Brez izjem. Dejstvo, da so šole in vrtci zaprti, ne pomeni, da je nastopil čas brezskrbnih počitnic. Nasprotno: zdaj ni čas počitnic, zdaj je čas velikih skrbi.

Nespoštovanje navodil pristojnih institucij in samovoljno ravnanje (na primer zadrževanje več otrok na otroških igriščih) ne pomeni le, da nekateri ne upoštevajo omejitev oziroma se nočejo podrediti skupnemu interesu, to je ohranitvi javnega zdravja. Na ta način neodgovorni posamezniki dodatno ogrožajo že tako preobremenjen zdravstveni sistem, ki je v teh dneh na velikimi preizkušnji. To pomeni tudi, da se nekateri požvižgajo na prizadevanja zdravnikov, zdravstvenega in drugega osebja, ki tvegajo lastno zdravje, se borijo za življenja številnih okuženih posameznikov in s tem za javno zdravje.

Zdaj je čas za NUJNO UKREPANJE in predvsem za javno zdravje. Vsak od nas mora k temu dodati svoj prispevek. Zato OSTANI DOMA.

S tem, ko bomo ostali doma, bomo izrazili tudi hvaležnost vsem zdravstvenim delavcem za opravljeno zelo naporno in tvegano delo, hkrati jih bomo podprli v njihovih prizadevanjih za ohranitev javnega zdravja.

 

 

Prebrano 2255 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 16 marec 2020 19:32