Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

V matematiki je ena plus ena vedno lahko le dve, medtem ko je v družbenih (in političnih) odnosih ena in ena lahko tudi več kot dve. Verjamem, da je mogoče politiko voditi tako, da pri seštevanju posameznih elementov dobimo višji rezultat.

Skupaj smo močnejši, je znani rek, ki se ga rad spomnim pri županskem delu v Občini Jesenice. Na ta način se ustvarja tudi družbena kohezivnost, družbena dodana vrednost, ustvarja se identiteta.

Z vprašanjem Kdo sem, Jeseničan? sem že večkrat izpostavil pomen identitete v naši lokalni skupnosti. Identiteta Jesenic povzema bistvene značilnosti našega lokalnega okolja. Na ta način se ustvarja edinstvena podoba našega okolja, po kateri se razlikuje od drugih.

Bistvene značilnosti naše skupne lokalne podobe je v zadnjih sedmih stoletjih brez dvoma najbolj izrazito opredelilo železarstvo. V zadnjih dobrih sedmih desetletjih je naša skupna podoba dobila pomemben temelj tudi v najhitrejšem ekipnem športu – hokeju.

Železarstvo – jeklarstvo še vedno bistveno zaznamuje našo lokalno podobo in bojazni, da bi se to spremenilo ni, medtem ko je hokej v zadnjih letih izpostavljen večjim tveganjem. Naloga lokalne skupnosti je, da tveganja omeji, če jih že ne more povsem izničiti.

Izredna seja Občinskega sveta, ki je bila julija letos, je pokazala, da se v lokalni skupnosti zavedamo izjemnega pomena tega športa za našo identiteto. Sklic izredne seje je podprlo kar 17 svetnic in svetnikov,  pa tudi iz razprav je izhajala veliko podporo hokeju. Oboje me utrjuje v prepričanju, da je bila izražena politična skrb svetnic in svetnikov iskrena. Ali obstaja tudi dejanska politična volja, da se hokeju zagotovi čim boljše pogoje za nadaljevanje in nadgradnjo tradicije, je vprašanje, ki ga izpostavljam.

Pred časom sem članice in člane Občinskega sveta že pozval k razmisleku o zamisli, da se za hokej zagotovi dodatna finančna podpora. Za zdaj se svetniške skupine še niso izrekle o zamisli, da se v proračunu Občine za prihodnje leto zniža znesek, namenjen sejninam, in povišajo predvidena sredstva za sofinanciranje hokejskega športa. Upam, da bodo do druge obravnave proračuna, ki bo opravljena na seji prihodnji teden, o tem še premislili. Kot župan si želim, da bodo zamisel podprli.

Verjamem, da zaradi znižanja višine (bruto) sejnine za petino nihče ne bi pretirano trpel: z zdajšnjih 253 evrov bi se znižale na približno 200 evrov. Skupaj bi sredstva za sejnine z zdajšnjih 85.000 evrov znižali na 68.000 evrov. Treba je vedeti še, da so zneski sejnin v jeseniški občini med višjimi v primerjavi z nekaterimi podobno velikimi slovenskimi občinami (Kočevje, Grosuplje – 126 evrov, Škofja Loka – 165 evrov, MO Murska Sobota – 228 evrov, Krško – 236, Radovljica – 276 evrov, Brežice – 285 evrov).

Na ta način bi zagotovili dodatna sredstva za podporo bistveni značilnosti lokalne skupnosti, to je hokeju. Občinski svet bi z lastnim zgledom pokazal, da razume okoliščine, ter dokazal, da lahko tudi finančno podpre hokej. Še bolj pomembno pa je, da bi Občinski svet z znižanjem sejnin vsem občankam in občanom ter celotni lokalni skupnosti poslal močno in zelo pomembno politično sporočilo, to je, da članice in člani Občinskega sveta pred osebne interese v ospredje znajo postaviti interes celotne lokalne skupnosti. To je bistveno za vse naše nadaljnje aktivnosti.

Verjamem, da je naš skupni interes, da hokej ostane bistvena prepoznavna značilnost Jesenic in da še naprej soustvarja in zaznamuje našo identiteto. Kot župan želim, da k temu cilju vsak doda svoj delež.

Tako iz ena plus ena lahko skupaj ustvarimo več kot dve.

Zmoremo? Zmoremo.

Skupaj.

Prebrano 2303 krat Nazadnje urejano na četrtek, 05 december 2019 12:23

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...