Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
nov  2019 22

Vse poti vodijo v gledališče

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

V sredo je padel zastor na 32. Čufarjevih dnevih. Osrednja prireditev ljubiteljskih gledališč Slovenije in zamejstva je na oder Gledališča Toneta Čufarja privabila tiste ljubiteljske ustvarjalce, ki so v lanski sezoni na odre slovenskih gledališč (po oceni selektorja festivala) postavili najboljše predstave. Občinstvo na Jesenicah je tako tudi letos lahko uživalo v predstavah. Veseli nas lahko, da imajo Jesenice tudi zaradi Čufarjevih dni posebno mesto na slovenskem gledališkem zemljevidu.

Na prvi pogled bi se festival ljubiteljskih gledališč lahko zdel nepomemben. A se festival že lahko pohvali z dolgoletno in bogato tradicijo. Visoka kakovost predstav, ki so vključene v tekmovalni program Čufarjevih dni, vsako leto dokazujejo, da se je Čufarjevih dni upravičeno prijela oznaka Borštnikovo srečanje slovenskih ljubiteljskih gledališč. Na Jesenicah smo na to oznako ponosni.

Marsikateri slovenski ljubiteljski oder (neredko s pomočjo profesionalnih gledališčnikov) predstave ustvarja z veliko vnemo. Seveda predvsem zato, da gledalcem pokažejo svojo ustvarjalnost, da jih zabavajo, pa tudi zato, da jih opomnijo na probleme v družbi, v politiki, v okolju. Najbrž ne izražamo zaman pričakovanja, da se trudijo tudi zato, da na Jesenicah, na Čufarjevih dnevih pokažejo kaj zmorejo ustvariti ljubiteljski gledališčniki, ki se s svojo produkcijo dokazano lahko približajo bolj uveljavljenim, profesionalnim odrom.

Gledališče ima že od antičnih časov posebno mesto v družbi, v njeni kulturi. Takšno, posebno vlogo v družbenem in kulturnem smislu ohranja tudi danes. In ne le v uveljavljenih velikih mestnih središčih, ampak tudi v lokalnih okoljih. Tako kot na Jesenicah.

Veseli smo lahko, da gledališče na ta način ohranja pomembno vlogo v lokalnih okoljih in da tudi na Jesenicah skupaj z ustvarjalci in s predano ekipo organizatorjev festivala dodajamo pomemben kamenček v mozaik ohranjanja pomembne družbene vloge slovenskega ljubiteljskega gledališča. Gledališče ima posebno mesto v umetnosti, v družbi in njeni kulturi. Vloga umetnosti je namreč širša in ne pomeni le kulturnega ustvarjanja. Pravzaprav je vloga umetnosti tudi v tem, da odpira pereča družbena vprašanja in s tem spodbuja razmisleke o rešitvi kompleksnih (filozofskih, političnih) vprašanj našega vsakdana.

V lokalnih okoljih je tako vloga gledališč še posebej izpostavljena. Pravzaprav se lahko vsaka oblika kulturnega ustvarjanja pokaže v gledališču, pa naj bo to na področju plesa, glasbe, likovne umetnosti, literarnega ustvarjanja, igre, …. Gledališče v lokalnih okoljih predstavlja pomembno središče kulturnega ustvarjanja, hkrati predstavlja vozlišče za izmenjavo idej in na ta način ustvarja prostor družbenega dialoga.

Z vidika družbenega dialoga je za Jesenice festival ljubiteljskih gledališč – Čufarjevi dnevi izjemnega pomena. Za nas pa je pomemben tudi zato, ker na ta način Jesenice ohranjajo pomembno mesto v slovenskem gledališkem ustvarjanju. Za vsakega slovenskega in zamejskega ljubiteljskega gledališčnika je referenca, da se lahko predstavi na jeseniškem odru, pred jeseniško publiko, da gledališčnike k ustvarjanju motivira tudi želja, da se predstavijo med najboljšimi ljubiteljskimi ustvarjalci.

Tako Jesenice niso le mesto jekla, hokeja, ampak so tudi gledališko mesto z razvito kulturno ustvarjalnostjo. Naša naloga tako je, da to mesto ohranimo in ga še nadgradimo, tako v lokalnem in nacionalnem okolju. Priložnosti za večjo uveljavitev tudi v regionalnem okolju bomo v prihodnje imeli veliko. Verjamem, da jih bomo – ustvarjalci in gledalci – skupaj izkoristili.

Prebrano 2303 krat Nazadnje urejano na petek, 22 november 2019 10:23