Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

sep  2020 27

Turistično prebujenje Jesenic

 

Občinski svet je na septembrski seji v drugi obravnavi potrdil strategijo razvoja turizma v občini Jesenice za prihodnje desetletno obdobje. S tem smo dobili temeljeni dokument, ki nam bo služil kot vodilo pri razvoju turistične dejavnosti v občini.

V svetovnem merilu turizem predstavlja zelo pomembno gospodarsko dejavnost, s sprejeto strategijo smo tudi v občini Jesenice prepoznali velik gospodarski pomen te dejavnosti in priložnosti, ki se nam ponujajo.

Naša občina leži med tremi najpomembnejšimi turističnimi centri na Gorenjskem (Bled, Bohinj, Kranjska Gora), kar za nas predstavlja pomembno priložnost. Če k temu dodamo še, da občina Jesenice leži med dvema zelo obiskanima turističnima točkama (soteska Vintgar, Slovenski planinski muzej v Mojstrani), lahko prepoznamo velik potencial za naše okolje.

Če se omejim le na najbolj pomembne (turistične) znamenitosti v občini Jesenice, lahko izpostavimo predvsem našo bogato železarsko (tehnično) dediščino. Predstavljali jo bomo na Stari Savi, ki je od lani kulturni spomenik državnega pomena in kjer bo do prihodnjega poletja obnovljen osrednji objekt muzejskega območja – Ruardova graščina. Narcisne poljane pod Golico bodo še naprej predstavljale najpomembnejšo naravno znamenitost v občini in glavni magnet za številne domače (in tuje) pohodnike, planince, ljubitelje narave. Poleg tega smo v strategiji kot pomembno priložnost izpostavili tudi nacionalno, kulturno in kulinarično pestrost naše lokalne skupnosti, s ponosom bomo predstavili tudi našo bogato športno zgodovino.

Naša hotenja seveda ne morejo biti primerljiva z ambicijami sosednjih turističnih centrov. Lahko pa (tujim) turistom, ki letujejo v sosednjih turističnih središčih, ponudimo obisk naše občine. Zavedamo se, da Jesenice in občina najbrž nikoli ne bosta postala turistično središče, podobno tistim v naši bližini, lahko pa postanemo privlačna izletniška točka. In to je naš cilj, ki smo ga opredelili v turistični strategiji.

Domačini običajno dobro poznajo svoje lokalno okolje, seznanjeni so z različnimi problemi in so bolj kritični do stanja stvari. Tudi na Jesenicah je tako. Najbrž pa ne zgrešimo preveč, če rečemo, da domačini pogosteje (nehote) spregledajo tisto, kar je za obiskovalce (turiste) navdušujoče. Tudi sam kot turist v krajih, ki jih obiščem, vtis oblikujem na podlagi izkušnje ob obisku turističnih in drugih znamenitosti. Manj k splošnemu vtisu turista o nekem kraju prispeva, denimo, stanje občinskih cest, kar pa je za domačine zelo pomembno. Hočem reči, da oči turista in obiskovalca nek kraj vidijo drugače kot oči domačina.

Kot rečeno, se Jesenice doslej še niso izraziteje vpisale na turistični zemljevid Slovenije. V slovenskem prostoru so bile najbolj znane po železarni, hokeju, nemalokrat so Jesenice opisovali z oznakami, ki smo si jih nadeli sami, denimo, da živimo v mestu rdečega prahu. Zdaj smo s turistično strategijo oblikovali formalno podlago, da turiste v našo občino povabimo z bolj smelimi načrti in da se vpišemo na turistični zemljevid. Ob tem pričakujem, da bodo glede na naše naravne in zgodovinske danosti obiskovalci z Jesenic odšli z dobrimi vtisi, saj bodo lahko podrobneje spoznali dobre plati našega okolja, na primer našo bogato zgodovino, železarsko (tehnično) dediščino, naravne danosti, kulturno pestrost, športne dosežke.

Pred dvema tednoma so na Jesenice (sicer le za kratek čas) prišli obiskovalci s slovenske Obale. V kulturnem programu so se jim predstavili naši godbeniki in kulturna društva, priložnost smo izkoristili za predstavitev naših znamenitosti in povabilo, da nas spet obiščejo. Z Jesenic se je skupina obiskovalcev odpravila nazaj domov, a verjamem, da smo jim s kratkim programom pričarali vsaj delček tiste pestrosti, na katero smo ponosni. Ob pogovoru z nekaterimi obiskovalci sem dobil zagotovila, da se bodo še vrnili. In prav to je tisto, kar želimo s turistično strategijo storiti. Prebuditi zanimanje in spodbuditi željo za obisk. Na nas vseh (zaposlenih v gostinstvu, turizmu, javnih delavcev) pa je, da se predstavimo v najboljši luči.

Prepričan sem, da nam skupaj lahko uspe.

Prebrano 1525 krat Nazadnje urejano na četrtek, 27 maj 2021 15:29

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...