Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Župan Blaž Račič je v tem tednu v svojem kabinetu sklical evalvacijski sestanek v zvezi z ukrepi, ki so bili letos dodatno uvedeni z namenom zmanjšanja prometnih zastojev skozi mesto v času poletne sezone. Poleg župana in pristojnih občinskih služb so se ga udeležili tudi predstavniki policije, medobčinskega inšpektorata in redarstva, DARS in GARS Jesenice. Vse omenjene službe so namreč letošnjo sezono opravljale številne aktivnosti in izvajale ukrepe, ki so privedle do tega, da smo se letos na Jesenicah srečali z bistveno manj prometne gneče kot leta pred tem.

Občina Jesenice je namreč po preteklih sezonah poletnih prometnih zastojev že mesece pred začetkom poletne sezone začela z usklajevanjem aktivnosti, namenjene zmanjševanju ki so pripomogle k temu, da je bilo teh čim manj. Med dodatno izvedenimi ukrepi so bili tako dodatno postavljeni znaki na občinskih in državni cesti za prepoved prometa za motorna vozila, razen za lokalni promet, vnos le-teh v Googlov navigacijski sistem, dodatni nadzor redarjev in policistov, pravočasno omejevanje izvoza z avtoceste na izvozu Jesenice – vzhod (Lipce) v smeri Jesenic in uvoza na avtocesto na uvozu na Hrušici v smeri Avstrije ter razmeram prilagojeno usklajevanjem oblike nadzora državne meje z avstrijskimi varnostnimi organi.

Prisotni na sestanku so se po opravljeni evalvaciji strinjali, da so bili ukrepi, čeprav se zastojem tudi letos nismo mogli popolnoma izogniti, ustrezni in učinkoviti.

"Ocenjujemo, da so sprejeti ukrepi ter pravočasno in usklajeno delovanje vseh sodelujočih deležnikov letos pomembno prispevali k bistveno manjši obremenitvi vsakodnevnega življenja prebivalcev Jesenic, hkrati pa tudi k nemotenemu delu interventnih služb (gasilci, reševalci), če je bilo to potrebno. Z nekaj prilagoditvami in izboljšavami bomo tako takšne ukrepe izvajali tudi v prihodnjih letih",

je po sestanku sklenil župan Račič.  

Prostorsko vprašanje je ena od najbolj pomembnih vprašanj ne le v občini Jesenice, ampak v vsaki lokalni skupnosti. V naši občini so prostorska vprašanja še posebej izrazita na dnu doline, torej sredi največjega naselja – Jesenic, ki so stisnjene med strme bregove Karavank in Mežakle in kjer je večina prostora zasedenega ali s stanovanjski mi objekti ali z drugi javno infrastrukturo (ceste, železniška postaja).

Skrbno načrtovanje prostora in izvajanje investicijsko zahtevnih (in razmeroma dragih) ukrepov je za celotno lokalno skupnost ključnega pomena. Ustrezno prostorsko načrtovanje in investiranje v posodobitve tako lahko bistveno pripomore k dvigu ravni kakovosti bivanja. In prav temu cilju smo sledili, ko smo se zadnji dve leti z državo in Slovenskimi železnicami (SŽ) dogovarjali o načrtovani celoviti prenovi železniške postaje.

Iz javnega komunalnega podjetja JEKO, d.o.o. obveščajo občane Jesenic, ki se oskrbujejo iz vodovodnega sistema Planina pod Golico, da je dne, 4.11.2022 zaradi obilnih padavin voda motna in jo je potrebno pred uporabo v prehranske namene preventivno prekuhavati na območju Planine pod Golico, Prihodov in Žerjavec.

Hermanov most je bil v takšni obliki, kot ga danes poznamo, zgrajen in odprt leta 1931. V tem obdobju je bil zgrajen tudi most čez Savo Dolinko v Gozd Martuljku, ki je po videzu podoben Hermanovemu. Ime je dobil po bližnji gostilni in trgovini pri Hermanu. Jeklenobetonska loka na obeh straneh z več vertikalami povečujeta stabilnost mostu in omogočata porazdelitev pritiska, ki ga ustvarja tovor. Na njegovem mestu je bil most vrisan že na najstarejših kartah Jesenic. Predhodniki Hermanovega mostu niso omogočili prehod tovornih in osebnih vozil.  

Stara Sava je bila z desnim bregom Save povezana že pred tem letom. V bližini fužine je dal Leopold Ruard leta 1824 zgraditi verižni most, ki ga je leta 1851 odnesla poplava. Leta 1904 je Kranjska industrijska družba v bližini železniškega mostu zgradila še most iz železa in lesa. Po poplavi leta 1926, ki je odnesla most čez Savo na Javorniku, se je povečal promet na tem mostu. Ker ga je vzdrževala le Železarna, je njegovo uporabo dovolila le svojim zaposlenim. Ta most so odstranili v 60. letih 20. stoletja, ko so gradili kisikarno. Ker je železarna prepovedala javni promet čez svoj most in ker ni bilo več mostu na Javorniku, so leta 1931 zgradili nov železobetonski most, danes Hermanov most.  

Več o mestu Jesenice tudi na spletni strani Gornjesavskega muzeja Jesenice

  • Dviga se zastor Čufarjevih dnevov
  • Kako so volili Jeseničani
  • Stopile na novo pot
  • Mesec boja proti odvisnosti
  • Ko se v predoru zgodi nesreča
  • Obnova železniške postaje pred vrati
  • Življenje okrog kolodvora
  • V teniški klub vabijo mlade tenisače
  • Kdo so turisti, kaj jih zanima
  • Volilna priloga

Drugi naslovi:

Obnova železniške postaje pred vrati, Priznanji občini in muzeju, Erjavčeva koča za nove rodove, Stavbo sodišča prenavljajo, O parkiranju pri šoli, Anketa o mestnem prometu, Življenje okrog kolodvora, Film V kraljestvu Zlatoroga, Vabijo mlade tenisače, Hokejisti po začrtani poti, Dve kandidatki, trije kandidati, Nasilje v bolnišnicah, Kdo so turisti, kaj jih zanima, Stopile na novo pot, Dopolnilni pouk bosanskega jezika, Okrasne blazine za starostnike, Jeseniški cirkl z novimi zmagovalci potiČistilna akcija na Španovem vrhu ...

Uporabne povezave