Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Ob vse glasnejših govoricah o gradnji gorenjske regijske bolnišnice in pobudah za selitev dejavnosti splošne bolnišnice izven Jesenic je Občina Jesenice odprla peticijo za ohranitev omenjene dejavnosti na Jesenicah, ki jo je v dnevu in pol, kar je peticija javna, podpisalo že približno 1.500 podpornikov. Župan Blaž Račič pa je kot odziv na radovljiško imenoval tudi svojo posvetovalno skupino, ki bo pripomogla k dosegi tega cilja. Sestavljajo jo direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (Ragor) Eva Štravs Podlogar, državni svetnik Bogomir Vnučec, direktor Splošne bolnišnice Jesenice Mark Toplak, vodja oddelka za okolje in prostor na Občini Jesenice mag. Valentina Gorišek, direktor podjetja Atelje Prizma d.o.o. Domen Zalokar in podžupan občine Jesenice Miha Rebolj, ki bo skupino tudi vodil. Da so prvi trije imenovani tudi člani radovljiške skupine, ni naključje. ''Strinjam se, da ima vsaka občina (in tako tudi občina Radovljica) svoje interese. Nimam težav niti s tem, da vsaka občina svoje načrte in cilje javno predstavi in zagovarja. Nikakor pa se ne morem strinjati s tem, da ''optimalnost'' radovljiške lokacije za želeno novo regijsko bolnišnico na Gorenjskem prepoznavajo nosilci najodgovornejših funkcij v Ragorju, ki je regionalna(!) razvojna agencija, Splošni (regijski!) bolnišnici Jesenice in tudi državni svetnik. Vsi našteti so pozabili, da zastopajo širše interese, ne le interese ene občine ali ene ''optimalne'' lokacije, pri čemer sploh še ni jasno, kakšno so načrti države na tem področju. Zato enako pomoč v posvetovalni skupini z njihove strani pričakujemo tudi na Občini Jesenice'', je jasen župan Blaž Račič. Posvetovalna skupina se bo prvič sestala v naslednjem mesecu.  

Gorska reševalna služba Jesenice je bila včeraj, 27. 1. 2021, klicana na reševalno intervencijo na področju Jelenkamna nad Jesenicami. V strmem, deloma kamnitem predelu markirane poti na Jelenkamen sta v neprimerni obutvi obtičali dve učenki, ki sta se na turo podali z namenom individualne izvedbe športnega dneva. Učenki sta na srečo ravnali razumno in sta v trenutku, ko nista mogli več ne naprej in ne nazaj, poklicali številko 112. Gorski reševalci smo ob izvedbi intervencije, na omenjenem področju opazili večje število učencev, ki smo jih opozorili na neugodne snežne razmere in jih skupaj z omenjenima učenkama varno pospremili v dolino. Avantura se je za omenjene učence srečno končala, prav lahko pa bi bile posledice za udeležence manj ugodne.

Gorski reševalci zato obveščamo in opozarjamo vse, ki se podajajo v naravno okolje, da so razmere v okolici Jesenic zimske. Še posebej opozarjamo odgovorne na osnovnih in srednjih šolah, ki zaradi pouka na daljavo, tudi izvedbo športnih dni za učence izvajajo »na daljavo«. V navodilih učencem naj upoštevajo trenutne razmere in za izvedbo športnih aktivnosti v naravi, učencem predlagajo aktivnosti na način, da ne bo ogroženo njihovo zdravje in ne nazadnje tudi življenje.

Uporabne povezave