Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jun  2014 23

Voščilo ob dnevu državnosti in vabilo na proslavo

Minilo je 23 let odkar je Slovenija postala neodvisna, samostojna in demokratična država. Ob dnevu državnosti zato župan Tomaž Tom Mencinger s podžupanoma in člani občinskega sveta vsem občanom in občankam občine Jesenice iskreno čestita.

Hkrati občane in občanke vabi na proslavo v počastitev tega slovenskega praznika, ki bo v petek, 27. junija, ob 16.00 na Mejnem platoju Karavanke na Hrušici.

 

Pred 23 leti je bilo med osamosvojitveno vojno na območju mednarodnega cestnega mejnega prehoda Karavanke na Hrušici v občini Jesenice napeto. Mejni prehod so 27. junija leta 1991 zasedli pripadniki JLA in zvezne milice, 28. junija sta portal cestnega prehoda raketirali letali JLA, tedaj je prišlo do  prvih spopadov med pripadniki slovenske Teritorialne obrambe in agresorji. 30. junija so se spopadi ponovili, po uspešnih pogajanjih na Jesenicah pa so agresorji ta in druga dva mednarodna mejna prehoda v tedanji občini Jesenice, Rateče in Korensko sedlo, zapustili 1. julija.

Na te dogodke se na platoju Karavanke na Hrušici vsako leto na tradicionalnem srečanju veteranov in veterank iz Združenja Sever, Zveze veteranov vojne za Slovenijo in drugih spomnimo s svečano proslavo v organizaciji Občine Jesenice, Policijsko veteranskega društva Sever Gorenjska in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska.

Vabljeni!

Prebrano 2362 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 21:39