Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
okt 2013 29

Vozniki, pripravite se na zimo! (Policija)

Zima se resda še ni začela, pa vendar prihaja čas, ko bo potrebno poskrbeti za ustrezno zimsko opremo vozil. Namreč, vremenske razmere bodo vedno bolj nepredvidljive in zato moramo udeleženci v prometu, predvsem pa vozniki motornih vozil, računati na možne hitre spremembe voznih razmer, saj nas bodo spremljali predvsem dež, megla, sneg, ponekod tudi poledica.

Na nekatere spremembe smo pripravljeni, na druge morda nekoliko manj. Zato sta previdnost in večja pozornost v jesenskih in zimskih razmerah nujni. A za varno vožnjo, brez prometnih nesreč, je to premalo.

Pravočasno je potrebno preveriti tudi ustreznost pnevmatik in zimske opreme ter delovanje zavor in svetlobnih naprav. Motorna in priklopna vozila morajo biti v prometu tudi tehnično brezhibna, med 15. novembrom in 15. marcem ter v zimskih razmerah pa morajo imeti še zimsko opremo.

Glede ustreznosti pnevmatik pojasnjujemo, da morajo biti pri dvoslednih vozilih, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, in na priklopnih vozilih, ki jih vlečejo, zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča oziroma ko za pnevmatiko ostaja snežena sled.

Zimske pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S'', kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo, pa morajo biti globoki najmanj 3 mm.

Poleg zimske opreme je v zimskih razmerah in pozimi potrebno tudi zmanjšati hitrost vožnje in jo prilagoditi razmeram na cesti; povečati varnostno razdaljo; pri ustavljanju zavirati narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko; paziti pri spreminjanju smeri vožnje in pri premikih z vozilom ter voziti čim bolj enakomerno in v pravilnem prestavnem razmerju, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila. Vozilo mora biti tudi očiščeno, da ne pride do raztresanja snega, leda ipd.

Za varnost morajo poskrbeti tudi pešci. V prometu naj bodo preVIDNI. Nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost, za hojo pa naj uporabljajo njim namenjene prometne površine.

Pa srečno na cesti.

Zoran Plejo
vodja policijskega okoliša
Policijska postaja Jesenice

Prebrano 3351 krat