Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
apr  2023 17

Obvestilo o mednarodni vojaški vaji Zvezda Triglava 2023

Obvestilo o mednarodni vojaški vaji Zvezda Triglava 2023 Foto: Slovenska vojska

Slovenska vojska se pripravlja na izvedbo mednarodne vojaške vaje Zvezda Triglava 2023, ki bo potekala od 15. maja do 2. junija na območju Bohinjske Bele, Mačkovca, Soriške planine, Ljubelja in tudi Golice.

V ponedeljek, 15. maja, se bo začelo mednarodno skupno vojaško usposabljanje Zvezda Triglava 2023 (Triglav Star 2023). Pripadniki 132. gorskega polka 1. brigade SV že osmo leto organizirajo skupno usposabljanje iz gorniških veščin, na kateri bodo pripadniki Slovenske vojske sodelovali s pripadniki OS ZDA, OS Madžarske, OS Italije, OS Nemčije, OS Severne Makedonije, OS Albanije, OS Češke, NATO MW COE. Vaja, ki se bo zaključila 2. junija 2023, bo izvedena v okolici Vojašnice Boštjana Kekca na Bohinjski Beli (plezališče Iglica in plezališče Kupljenik), na strelišču in vadišču Slovenske vojake Mačkovec (STRVAD) in na območju Ljubelja (Begunjščica, Stol do Golice, Rebra - greben Smokuški vrh do Žirovnice,) ter na območju Soriške planine.

V četrtek, 25. maja bo na mejnem prehodu Ljubelj in okolici Zelenice, predstavitev vaje za vabljene goste z delovnimi točkami. Sodelujoči na vaji bodo na območju Bohinjske Bela in Karavank ter na zelo različnih tipih reliefa ter spremenljivih vremenskih razmerah v dnevno nočnih pogojih preverili veščine in znanja s področja gibanja, preživetja ter bojnega delovanja v sredogorju in visokogorju. Vaja je razdeljena na dve fazi. V prvem tednu od ponedeljka, 22. maja do nedelje, 28. maja, bo težišče na usposabljanju iz individualnih vojaško gorniških veščin ter bojnih postopkov.

V drugem tednu pa bo usposabljanje namenjeno kolektivnim nalogam iz taktike delovanja manjših taktičnih enot v gorah. V ta namen bodo udeleženci vaje na območju Karavank (Stol – Golica, Rebra) od torka, 30. 5. 2023, do četrtka, 1. 6. 2023, izvedli taktično vajo z uporabo vadbenega streliva, pirotehničnih sredstev ter helikopterskega transporta. S skupnim usposabljanje, bodo pripadniki Slovenske vojske ter pripadniki tujih oboroženih sil izmenjali znanje in poenotili taktične postopke ter tako dvignili raven skupnega delovanja.

Zaradi premikov pripadnikov Slovenske vojske in tujih oboroženih sil pred začetkom, med in po končani vaji, bo povečan promet vojaških vozil in avtobusov, ki pa ne bo motil pretočnosti prometa. Promet bo povečan od 22. maja do 28. maja v smeri Bohinjska Bela - Ljubelj – Bohinjska Bela in v smeri Bohinjska Bela - Soriška planina - Bohinjska Bela ter 30. maja v smeri Bohinjska Bela – Ljubelj/Žirovnica in 1. junija v smeri Jesenice (Javorniški Rovt - Jesenice - Koroška Bela - Bohinjska Bela).

Kot pojasnjujejo v 132. gorskem polku, bodo lastniki zemljišč, kjer se bo vaja izvajala, pravočasno obveščeni za predajo zemljišča, za čas uporabe zemljišča pa jim pripada denarna odškodnina.

Prebrano 518 krat Nazadnje urejano na torek, 18 april 2023 15:11