Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jan  2023 27

Na Jesenicah z januarjem nižja cena daljinskega ogrevanja

Na Jesenicah z januarjem nižja cena daljinskega ogrevanja Foto: Profimedia

Po tem, ko je Vlada z uredbo za gospodinjstva določila najvišjo maloprodajno ceno megavatne ure toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja, se bo cena ogrevanja na Jesenicah že z januarjem znižala za okrog 13 odstotkov.

Ob ponovni bojazni prebivalcev Jesenic, ki so priključeni na daljinski sistem ogrevanja, glede naraščajočih položnic, je župan mag. Peter Bohinec danes govoril z direktorjem podjetja ENOS d.d. Andrejem Stuškom in ga prosil za pojasnila glede aktualnih cen ogrevanja. Vlada je zaradi podražitev cen energentov in višje porabe v januarju določila najvišjo dovoljeno ceno variabilnega dela toplote za sisteme daljinskega ogrevanja, to pa se bo, kot je pojasnil Stušek, odrazilo tudi na Jesenicah. Vlada je namreč ceno variabilnega dela megavatne ure za gospodinjske odjemalce določila v višini 98,70 evra, medtem ko je ta na Jesenicah za januar znašala 116,48 evra. Nova, nižja cena, bo veljala že od januarja do 30. aprila letos. Znižanje variabilnega dela cene torej znaša okrog 15 odstotkov, skupaj s fiksnim delom pa znižanje cene megavatne ure predstavlja okrog 13-odstotno znižanje.

"Žal to ne pomeni nujno tudi nižjih zneskov na položnici, saj januarja beležimo nižje temperature in s tem tudi večjo porabo, vendar pa smo lahko zadovoljni, da cene za naše občane, zahvaljujoč tej regulaciji, ne bodo šle ponovno v nebo",

je povedal župan Bohinec.

Z direktorjem Stuškom se bosta sicer o daljinskem ogrevanju podrobneje pogovarjala na sestanku prihodnji teden.

Za občane Jesenic, ki bi se zaradi cen ogrevanja vseeno znašli v socialni stiski in izpolnjujejo pogoje, določene v Odloku o socialni pomoči v občini Jesenice, pa Občina Jesenice tudi za ta namen še vedno dodeljuje tudi finančno pomoč. Postopek dodeljevanja vodi Center za socialno delo Gorenjske, Enota Jesenice.

Prebrano 565 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 30 januar 2023 08:33