Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
dec  2022 01

Poostreno nad neupravičeno parkiranje na mestih za invalide

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica (MIR Jesenice) bo tudi letos pred mednarodnim dnevom invalidov, ki ga obeležujemo 3. decembra, še bolj poostreno nadziral neupravičeno parkiranje na mestih, rezerviranih za invalide. Prav tako bodo redarji preverjali ustrezno signalizacijo oziroma označbo teh mest, v primeru ugotovljenih pomanjkljivostih pa o njih obvestili upravljavce.

Po 53. členu Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP) lahko na označenem parkirnem prostoru za invalide parkirajo:

  • osebe, ki imajo zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih ali zgornjih okončin ali medenice priznano najmanj 60-odstotno telesno okvaro,
  • osebe z multiplo sklerozo,
  • osebe z mišičnimi in živčno mišičnimi obolenji z ocenjeno najmanj 30-odstotno telesno okvaro,
  • težko telesno prizadete osebe, ki ji je zaradi tega priznana invalidnost po predpisih o varstvu telesno in duševno prizadetih oseb,
  • osebe, ki imajo najmanj 90% telesno okvaro zaradi izgube vida,
  • mladoletne osebe, ki so težko telesno in ali duševno prizadete oziroma so zaradi izgube, okvare, paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice ovirane pri gibanju.

Dokazilo o upravičenosti parkiranja na označenih parkirnih prostorih za invalide je parkirna karta, ki jo je izdala upravna enota. Nameščena mora biti na levi notranji strani vetrobranskega stekla, na vidnem mestu. Za prekršek, pri storitvi katerega voznik nima izdane parkirne karte, je predpisana globa v višini 200 evrov. Z globo 40 evrov se kaznuje imetnik parkirne karte, ki je ne namesti na vidno mesto v vozilu, z globo 80 € pa voznik, ki parkirno karto uporabi neupravičeno.

Z izvedbo omenjenega nadzora se je MIR Jesenice tudi letos odzval na pobudo Javne agencije RS za varnost prometa, namen nadzora pa je, bistveno bolj kot globa, ozaveščanje družbe o odgovornosti, ki jo nosi kršitelj, ko svoje vozilo neupravičeno parkira na mesto, ki je namenjeno izključno invalidom.

Prebrano 492 krat Nazadnje urejano na četrtek, 01 december 2022 10:21