Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2022 01

Prvi šolski dan na Jesenicah - izvedene investicije, nov prometni režim, številne dejavnosti za mlade

Prvi šolski dan je pomemben dan za vse naše šolarje in dijake, še posebej pomemben in svečan je ta dan za prvošolce, ki sploh prvič vstopajo v šolo.

Prvi šolski dan je pomemben dan za vse naše šolarje in dijake, še posebej pomemben in svečan je ta dan za prvošolce, ki sploh prvič vstopajo v šolo. V jeseniške šolske klopi je danes zakorakalo 1.890 učencev in 881 dijakov. OŠ Koroška Bela bo letos obiskovalo 471 učencev (od tega 61 prvošolcev), OŠ Prežihovega Voranca 609 učencev (od tega 60 prvošolcev), OŠ Toneta Čufarja 740 učencev (od tega 98 prvošolcev) in OŠ Poldeta Stražišarja 70 učencev. V Gimnaziji Jesenice se bo letos učilo 275 dijakov, v Srednji šoli Jesenice pa 606. Vrtec Jesenice bo obiskovalo 693 otrok, Glasbeno šolo Jesenice pa 462 otrok. Župan Blaž Račič je učenkam in učencem ter dijakinjam in dijakom zaželel uspešen začetek novega šolskega leta in čim več prijetnih šolskih dni. Ob tem je dejal:

»Šola je kraj nabiranja znanja, kraj srečevanja mladih, spoznavanja okolja, družbe in sveta ter nabiranja pomembnih življenjskih izkušenj. V šoli mladi spoznavajo vrstnike, dobivajo nove prijatelje, se tudi zabavajo, predvsem pa se pripravljajo za življenje.« Mlade je župan še pozval: »Izkoristite to najlepše obdobje življenja – mladost, za nabiranje znanj in življenjskih izkušenj, saj vam bodo koristile v odraslem življenju.«

Okolico šol in vrtcev bodo, kot vsako leto, prve šolske tedne bolj poostreno nadzirali tudi predstavniki medobčinskega redarstva, policije in prostovoljcev v okviru Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Poletni čas je čas za investicije in vzdrževalne posege

Tudi na Občini Jesenice smo se na novo šolsko leto dobro pripravili, poletni čas pa izkoristili za izvedbo različnih posegov, ki jih v času trajanja šolskega pouka ni bilo mogoče izvesti, ter za različne posodobitve v naših šolah in tudi vrtcih.

Največja investicija ta hip na področju šolstva v občini Jesenice je gradnja nove telovadnice Osnovne šole Poldeta Stražišarja (vredna skoraj en milijon evrov, pri čemer je bila Občina Jesenice uspešna tudi na javnem razpisu Ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport, ki bo investicijo sofinanciralo v višini dobrih 400.000 evrov), v okviru katere bo nove prostore pridobila tudi uprava šole. Dela so se začela prejšnji mesec in bodo trajala vse šolsko leto tako, da bodo morali zaradi izvajanja gradbenih del prilagoditi pouk.

Med letošnjimi poletnimi počitnicami je bila izvedena tudi več kot 300.000 evrov vredna energetska sanacija vrtčevske enote Julke Pibernik, poleg tega pa je Občina Jesenice izvedla še številne druge posodobitve. V vrtčevski enoti Angelce Ocepek je bila izvedena sanacija sanitarij (vrednost del je bila dobrih 83.000 evrov), v teku je še ureditev prezračevanja v pralnici (31.000 evrov), na Blejski dobravi pa je bila v vrtcu in v šoli obnovljena električna napeljava (vrednost del približno 19.000 evrov). Na OŠ Toneta Čufarja je bil saniran transportni hodnik iz centralne kuhinje (za slabih 35.000 evrov) ter obnovljena oziroma zamenjana svetila po šoli (vrednost okrog 6.000 €), prav tako so bila svetila zamenjana na OŠ Prežihovega Voranca (vrednost dobrih 13.000 evrov), na OŠ Koroška Bela pa je bilo zamenjano stavbno pohištvo v učilnici za tehniko (17.000 evrov) ter izvedena zunanja ureditev pri t. i. 70-letni šoli (vrednost dobrih 15.000 evrov).

Nov prometni režim ob OŠ Poldeta Stražišarja

Občina Jesenice je pred začetkom novega šolskega leta ob OŠ Poldeta Stražišarja zaradi potekajoče obnove telovadnice spremenila tudi prometni režim v okolici šole. Dostop v šolo bo v času investicije namreč mogoč z vzhodne strani šole, zato je z namenom ureditve dostopa do šole in zagotovitve čim bolj umirjenega prometa na vzhodni strani šole vzpostavljeno območje umirjenega prometa, kar nakazuje postavljen prometni znak.

»Vse starše, delavce šole in obiskovalce pa tudi sosede iz bližnjih stanovanjskih objektov pozivamo, da so pozorni na spremenjeno prometno ureditev in da upoštevajo prometno signalizacijo. Na Občini želimo zagotoviti čim boljše pogoje za delo v šolah, zato smo prepričani, da bodo tako učenci kot njihovi starši, šolski delavci in tudi okoliški prebivalci ta dela in tudi nov prometni režim sprejeli z razumevanjem in potrpežljivostjo ter da se bomo prihodnje leto skupaj razveselili pomembne pridobitve«,

je povedal župan Blaž Račič.

Izvedene tudi številne dodatne aktivnosti in ukrepi Občine Jesenice, namenjene šolarjem in mladim

Poleg samih fizičnih posegov v šolsko infrastrukturo, je Občina Jesenice v zadnjem času izvedla tudi številne druge aktivnosti in ukrepe, namenjene šolarjem oziroma mladim na splošno.

Že v zimskem času je na Trgu Toneta Čufarja postavila drsališče na prostem, kjer so lahko od decembra do februarja brezplačno drsali tako otroci kot vsi ostali uporabniki, v poletnih in jesenskih mesecih pa je bilo drsališče namenjeno rolanju in kotalkanju. Otrokom in mladim do 18. let je Občina Jesenice omogočila tudi brezplačno rekreacijsko drsanje ob vikendih v Športni dvorani Podmežakla. V začetku septembra Občina Jesenice načrtuje tudi začetek postavitve nove plezalne stene na Tržnici Jesenice, za kar se je uspešno prijavila na javni razpis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in pridobila sredstva sofinanciranja. Z namenom večje promocije športa in gibanja je Občina Jesenice v sodelovanju z Zavodom za šport Jesenice in Športno zvezo Jesenice že drugo leto zapored pripravila tudi informator »Športam – uživam«, kjer otroci oziroma mladostniki in njihovi starši najdejo vse potrebne informacije o posameznih športnih programih, ki jih izvajajo jeseniška športna društva in klubi v prihajajočem šolskem letu. Informator so starši v sodelovanju s šolami prejeli prek e-Asistenta, objavljen pa je tudi na spletni strani Zavoda za šport Jesenice in Občine Jesenice.

V času poletnih šolskih počitnic je Občina Jesenice sofinancirala tudi programe javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je Občina Jesenice, prek katerih so otroci in mladi imeli možnost aktivnega preživljanja prostega časa v svojem domačem okolju. Javni zavodi so otrokom nudili zabavne, igrive in poučne dejavnosti - od športno–gibalnih aktivnosti, ustvarjalnih in kulinaričnih delavnic ter spoznavanja naravne in kulturne dediščine kraja. Financirala je tudi udeležbo 17 mladih jeseniških športnikov in njihovih trenerjev na International Children's Games v angleškem Coventryju, kjer so jeseniški športniki nastopali v štirih disciplinah – plavanje, plezanje, košarka 3x3 in mali nogomet.

Z namenom krepitve zdravja otrok Občina Jesenice sofinancira tudi dodatni športni pouk na osnovnih šolah, natančneje delo športnih učiteljev, ki izvajajo dodatni športni pouk oziroma program v šolskem bazenu OŠ Toneta Čufarja, ter dodatnega športnega pedagoga na razredni stopnji na OŠ Koroška Bela. Z namenom in ciljem aktivnega preživljanja prostega časa v obliki taborov, srečanj, združenj, delavnic, izobraževanja in ostalih aktivnosti Občina Jesenice prek javnih razpisov sofinancira preventivne projekte na področju dela z otroki in mladostniki, z namenom oz. ciljem spodbuditi aktivno participacijo mladih, omogočiti kakovostnejše mladinsko delo in podpreti izvedbo projektov, ki jih izvajajo mladi in zajemajo tiste vsebinske aktivnosti, ki mlade usposabljajo za aktivno družbeno delovanje ter prispevajo k osebnemu razvoju ustvarjalnih posameznikov in celotnega mladinskega dela, pa sofinancira tudi mladinske projekte.

Izobraževanje je sicer proračunsko področje, za katerega Občina Jesenice namenja največ sredstev, tj. več kot 20 % proračuna oziroma skoraj 6 milijonov evrov.

Prebrano 603 krat Nazadnje urejano na četrtek, 01 september 2022 16:04