Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
dec  2021 09

16. seja županov Gorenjske regije

16. seja županov Gorenjske regije Foto: BSC Kranj

Kranj, 9. november 2021 – Na svoji 16. seji v tem mandatu in četrti v letu 2021 so se sestali župani gorenjske regije. Na seji, ki se jo je v imenu Občine Jesenice in v odsotnosti župana Blaža Račiča udeležil podžupan Miha Rezar, so župani potrdili program dela Regionalne razvojne agencije Gorenjske za leto 2022, se seznanili z  izhodišči programa izvajanja evropske kohezijske politike za obdobje 2021–2027 ter med drugim obravnavali ključne regijske tematike, ki bodo izpostavljene tudi v okviru obiska Vlade Republike Slovenije na Gorenjskem.

Gorenjski župani so potrdili Program dela Regionalne razvojne agencije Gorenjske s finančnim načrtom za leto 2022. V okviru potrjenega programa dela se bodo izvajale aktivnosti na področju splošnih razvojnih nalog regionalnega razvoja, razvoja gospodarstva, človeških virov, turizma, okolja prostora in infrastrukture, razvoja podeželja ter pametnih skupnosti. V okviru potrjenega programa dela je v letu 2022 predvidena izvedba tudi več regijskih dogodkov. Prvi med njimi bo izveden 13. januarja 2022 in bo naslavljal podnebne spremembe z Lučko Kajfež Bogataj.

V okviru druge vsebinske točke je bila županom s strani Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj, podana informacija o stanju glede priprave programskih dokumentov na nacionalni ravni, ki bodo podlaga za črpanje evropskih sredstev v finančni perspektivi 2021–2027. Začetek izvajanja le-te se nekoliko zamika in sicer je predviden za leto 2023, projekti pa bodo morali biti zaključeni do leta 2029. Župani so izpostavili in se poenotili okrog nekaj ključnih vprašanj, ki jih bodo naslovili tudi na predstavnike Vlade Republike Slovenije, ki se v teh dneh mudi na Gorenjskem. Le-ta se nanašajo na finančno strukturo in višino sredstev za izvajanje tako imenovanih teritorialnih mehanizmov (dogovora za razvoj regij, celostnih teritorialnih naložb ter projektov lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (CLLD)); višino sofinanciranja projektov v novi finančni perspektivi; nacionalnega sofinanciranja projektov teritorialnega sodelovanja ter tudi kakšne nepovratne spodbude iz Operativnega programa Evropske kohezijske politike 2021–2027 lahko pričakujejo manjše občine v kohezijski regiji Zahodna Slovenija.

Župani so se seznanili tudi z aktivnostmi glede organizacije in programa obiska Vlade Republike Slovenije na Gorenjskem, ki se bo zaključil s srečanjem z župani, gospodarstveniki in predstavniki civilne družbe v petek, 10. decembra 2021, v Cerkljah na Gorenjskem.

Na dnevnem redu seje Sveta regije je bila tudi tematika glede gorenjske bolnišnice ter pobuda za ustanovitev Univerza na Gorenjskem, kot smotrne priložnosti povezovanja raziskovalnih, pedagoških in aplikativnih zmogljivosti regije. Župani pa so se seznanili tudi z urejanjem sistema financiranja regijskih turističnih zvez po Sloveniji in s Strategijo razvoja kulturno-kreativnih industrij na Gorenjskem, ki je nastala v okviru mednarodnega projekta InduCCI, katerega projektni partner je Regionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj. Ker se na področju kulturno kreativnih industrij kaže veliko priložnosti se bo v nadaljevanju pripravil predlog vzpostavitve Gorenjske kreativne mreže.

Ob koncu seje se je direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj županom zahvalil za sodelovanje in jim zaželel vse dobro v letu 2022.

Prebrano 603 krat Nazadnje urejano na torek, 14 december 2021 16:20