Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
avg 2021 24

Naslednji teden na vrsti glasovanje za projekte "JES odločam"

Več kot 150 projektov so občani predlagali v participativni proračun, prek katerega lahko neposredno odločajo o porabi 280.000 evrov sredstev v dveh letih. Za glasovanje med 30. avgustom in 5. septembrom jih je potrjenih šestinpetdeset. Glasujejo lahko vsi občani s stalnim prebivališčem v občini Jesenice, stari vsaj 16 let.

V občini Jesenice smo se marca letos pod naslovom JES odločam začeli postopki za pripravo participativnega proračuna. Gre za obliko vključevanja občanov, ki tako lahko odločajo o porabi dela proračunskih sredstev. Teh je za projekte participativnega proračuna v naslednjih dveh letih na voljo 280.000 evrov, natančneje 40.000 evrov na posamezno krajevno skupnost. Na ta način bodo v prihodnjih dveh letih izvedeni posamezni projekti, ki so jih predlagali in izglasovali občani.

Predloge projektov je bilo možno oddati med začetkom maja in prvo polovico junija, v tem času je bilo oddanih več kot sto petdeset predlogov. Projektne predloge je po prej določenih merilih pregledala in ocenila posebna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki občinske uprave, njihovo odločitev pa je pregledala in potrdila še komisija za participativni proračun, sestavljena iz predstavnikov javnosti, krajevnih skupnosti in nevladnih organizacij. Na glasovanje je uvrščenih šestinpetdeset tistih, ki so skladni z merili in izvedljivi.

Kdo lahko glasuje in kdaj

Glasovanje bo potekalo od ponedeljka, 30. avgusta, do vključno nedelje, 5. septembra 2021, glasujejo pa lahko vsi, ki imajo stalno prebivališče v občini Jesenice in so 30. avgusta 2021 stari 16 let in več.

Kje in kako glasovati

Vsak upravičenec bo glasoval s pomočjo kode za glasovanje, ki jo bo prejel po pošti. Koda omogoča enkratni pristop h glasovanju, glasovati pa je mogoče za poljubno število projektov v eni krajevni skupnosti (ni nujno, da je ta krajevna skupnost tista, v kateri ima stalno prebivališče), a le do skupne višine 40.000 evrov. Upravičenci lahko glasove za projektne predloge oddajo na spletni platformi participativnega proračuna "JES odločam". V kolikor dostopa do računalnika oziroma interneta nimajo, se lahko glasovanja udeležijo tudi na sedežu občine oziroma krajevnih skupnosti: v sprejemni pisarni Občine Jesenice bo možno svoj glas oddati v sredo, 1. septembra, od 9. do 17. ure, v prostorih KS Blejska Dobrava v ponedeljek, 30. avgusta, od 10. do 14. ure, in v prostorih KS Planina pod Golico ter KS Podmežakla v torek, 31. avgusta, od 10. do 14. ure. V prostorih KS Sava in KS Plavž bo glasovanje možno v ponedeljek, 30. avgusta, od 10. do 14. ure, in v četrtek, 2. septembra, od 12. do 16. ure. V prostorih KS Slovenski Javornik–Koroška Bela bo možno glasovati v četrtek, 2. septembra, od 10. do 14. ure, v prostorih KS Hrušica pa v petek, 3. septembra, od 9. do 13. ure. V primeru, da bodo glas oddali na sedežu Občine ali katere od krajevnih skupnosti, morajo upravičenci s seboj imeti kodo za glasovanje, ki jo bodo prejeli po pošti. Brez kode glasovanje ne bo mogoče.

 

Projekti, za katere bo možno glasovati, so objavljeni TUKAJ.


Več o participativnem proračunu, TUKAJ.

 

Prebrano 5473 krat Nazadnje urejano na sreda, 25 avgust 2021 09:40