Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jul  2021 05

Občina Jesenice pristopila v Mrežo industrijskih mest Inspiracija

Na povabilo z Jesenicami pobratene Občine Trbovlje je Občina Jesenice pristopila v Mrežo industrijskih mest Inspiracija, katere namen je sodelovanje članic pri skupnih projektih, ki vključujejo industrijsko, tehniško in kulturno zgodovino z namenom povezovanja in vključevanja le–teh v turistično ponudbo.

V mrežo je vključenih 47 industrijskih mest in občin, strokovne, raziskovalne in znanstvene institucije iz Slovenije, Hrvaške in drugih držav EU, kjer so lokacije s pomembno industrijsko dediščino. Vanjo vključeni partnerji bodo sodelovali na področjih zaščite, ohranjanja in oživljanja kulturne dediščine in naravne dediščine industrijskih mest s ciljem preoblikovanja industrijskih mest v trajnostna mesta. V to spada skupno načrtovanje projektov za preoblikovanje in vključevanje degradiranih industrijskih območij v javno dostopne površine, ki bodo kreativno oblikovane, rešitve pa bodo upoštevale trajnostne usmeritve in ukrepe za blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe. Aktivnosti, pri katerih bodo sodelovali projektni partnerji, vključujejo pripravo in izvedbo novih EU projektov na področju revitalizacije industrijskih mest na transnacionalni, nacionalni, čezmejni ali na lokalni ravni, vzpostavljanje in razširjanje obstoječe turistične ponudbe z namenom oživljanja industrijske dediščine kot turistične ponudbe (festivali, kulturne, etnološke, glasbene, športne, zabavne, gastronomske prireditve in dogodki) ter informiranje, ozaveščanje in izobraževanje strokovne in zainteresirane javnosti o pomenu, varovanju in o trajnostnem razvoju kulturne dediščine (izobraževanja, simpoziji, posveti, predavanja, delavnice …).

Mreža, katere nosilec je Občina Trbovlje, je bila sicer ustanovljena kot projektni rezultat projekta Inspiracija – Revitalizacija mest industrijske dediščine za preboj kulturnega turizma v Trbovljah, Slovenski Bistrici, Labinu in na Reki, sofinanciranega v sklopu programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Hrvaška 2014–2020.

Prebrano 848 krat Nazadnje urejano na torek, 06 julij 2021 09:11