Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
apr  2021 02

Gimnazija bo ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu ponovno svetila v modrem

2. aprila obeležujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu, spremlja pa ga tradicionalna kampanja "Zasveti v modrem" ("Light it up blue"), ki se ji tudi v Sloveniji vsako leto pridruži vedno več občin. V znak širjenja zavedanja o avtizmu ter ozaveščanju družbe o razumevanju oseb z avtizmom in varovanju njihovih človekovih pravic se kampanji že nekaj let pridružujemo tudi v občini Jesenice in z modro lučjo osvetlimo Gimnazijo Jesenice. V modri barvi bo tako zažarela tudi danes.

Letošnji 2. april bo potekal v sloganu "Lahko se učim, lahko delam" ("I can learn, I can work") - to je slogan akcije, ki jo vodi mednarodno združenje Autism Europe, katerega članica je tudi Zveza nevladnih organizacij za avtizem Slovenije.

"Želimo si, da bi imeli tudi v Sloveniji, tako kot v večini držav EU, otroci in mladostniki z avtizmom enake možnosti za izobraževanje, saj so jim še vedno kršene pravice do izobraževanja pod enakimi pogoji, kot jih imajo njihovi vrstniki brez avtizma. Zato si  že več let prizadevamo, da bi se spremenil 10. člen Zakona v usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, ki bi tem otrokom in mladostnikom zagotovil pravico do stalnega spremljevalca, kadar in če ga potrebujejo. Prav tako si želimo, da med nami ne bi živeli brezposelni mladi in odrasli z avtizmom, ki imajo poleg primanjkljajev tudi dobro razvite specifične spretnosti in znanja, ki jih delodajalci žal pogosto še ne prepoznajo kot prednosti,"

poudarjajo v sporočilu za javnost pri Zvezi nevladnih organizacij za avtizem Slovenije.

 

Več informacij na spletni strani Zvezi nevladnih organizacij za avtizem Slovenije: https://www.zveza-avtizem.eu

 

Prebrano 723 krat Nazadnje urejano na torek, 06 april 2021 15:07