Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
nov  2020 20

Poslovil se je častni občan Janez Pšenica

V 91. letu starosti se je poslovil Janez Pšenica, dolgoletni predsednik Hortikulturnega društva Jesenice, idejni vodja in realizator Spominskega parka na Plavžu in častni občan občine Jesenice.

Janez Pšenica je bil rojen leta 1930 na Jesenicah, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo in Gimnazijo. Po maturi se je vpisal na Agronomsko fakulteto v Ljubljani, kjer je leta 1957 tudi diplomiral. Leta 1960, po končanem služenju vojaškega roka, je tri leta delal kot občinski inšpektor, nato pa je prevzel mesto zveznega obmejnega inšpektorja. Aktivno se je vključeval v delo v svojem domačem mestu, najprej v Krajevni skupnosti Sava, kjer je delovala hortikulturna sekcija, ki se je kasneje preimenovala v Jeseniško hortikulturno društvo. Bil je eden najbolj aktivnih članov tega društva, zato je prevzel tudi mesto predsednika in društvo uspešno vodil več kot 25 let.

V tem času so bile Jesenice mesto rdečega prahu brez zelenja, zato jih je želel spremeniti, jih zazeleniti in narediti bolj prijazne za bivanje. Pripravil je načrt ozelenitve in kmalu so Jesenice pričele dobivati bolj zeleno podobo. Na projektu ozelenitve Jesenic je delal 40 let in današnja podoba Jesenic s hortikulturnega vidika je v prvi vrsti njegova zasluga. Vse do svojega 80. leta je aktivno sodeloval v Komisiji za nadzor javnih zelenih površin v občini Jesenice, do 85. leta pa je pomagal s svojimi nasveti.

Janez Pšenica je tudi avtor, idejni vodja in realizator Spominskega parka na Plavžu, o katerem je Občina Jesenice prav v tem letu in s pomočjo gospoda Pšenice posnela kratek dokumentarni video. V občinskih projektih so bile površine na področju starega pokopališča na Plavžu predvidene za pozidavo, Janez Pšenica pa je predstavil svoj projekt, po katerem bi se te površine zasadile in spremenile v spominski park. Projekt je bil kmalu tudi realiziran, pri njem je sodelovalo 30 do 40 delavcev, gospod Pšenica pa je opravil preko 3000 delovnih ur. Za svojo bogato in plodno hortikulturno delo je prejel več občinskih priznanj in tudi priznanje Republike Slovenije. Leta 2017 mu je Občina Jesenice za njegovo življenjsko delo in zasluge podelila naziv častnega občana občine Jesenice.

S svojim trdim delom, izkušnjami in obširnim znanjem je vtisnil neizbrisen pečat našemu mestu in življenju v njem ter ga pomagal spremeniti v zeleno in cvetoče mesto, na katerega smo lahko ponosni.

Ob njegovem slovesu je sožalje njegovim najbližjim že izrekel tudi župan občine Jesenice Blaž Račič.

"Janez Pšenica je v naši občini pustil velik pečat. Predvsem si ga bomo zapomnili kot osebo, ki je s pomočjo številnih pridnih rok (zlasti) prostovoljk zasnoval ureditev enega najlepših kotičkov Jesenic - Spominskega parka na Plavžu. Velik ljubitelj življenja je pomembno prispeval k urejenosti in izgledu našega okolja, za kar mu bomo vedno hvaležni'',

je ob tem še povedal.

Prebrano 3214 krat Nazadnje urejano na sobota, 21 november 2020 16:11