Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

sep  2020 16

Evropski teden mobilnosti 2020 v občini Jesenice

Vsako leto od 16. do 22. septembra poteka Evropski teden mobilnosti (ETM). Letošnji slogan je »Izberi čistejši način prevoza!« in spodbuja posameznike in organizacije k aktivnejši uporabi hoje, kolesa ali javnega prevoza z namenom zmanjševanja cestnega motornega prometa. Motorni promet je v Sloveniji največji onesnaževalec okolja, saj prispeva največji delež toplogrednih plinov. Zato je spodbujanje čistejše mobilnosti eden od pomembnejših ukrepov za izboljšanje bivanjskega okolja.

Evropskemu tednu mobilnosti smo se tudi tokrat pridružili v občini Jesenice, kjer letos zaradi korona razmer ne bo organiziranih zunanjih dogodkov za širšo javnost, kljub vsemu pa tudi letos v okviru ETM ozaveščamo in vzpodbujamo tako otroke in odrasle k uporabi trajnostnih potovalnih načinov, kot so hoja, kolesarjenje in uporaba javnega potniškega prometa.


13 modernejših avtobusnih postaj in 5 novih kolesarnic

Občina Jesenice v teh dneh zaključuje dva projekta, s katerima sledi konceptu trajnostne mobilnosti in spodbuja občane k uporabi trajnostnih načinov prevoza oziroma potovanja. Prvi je modernizacija trinajstih avtobusnih postajališč, ki so opremljena z LED-ekrani na dotik, USB-polnilci, osvetlitvijo, nekatere od njih tudi z wifi točkami, defibrilatorjem, ogrevanimi klopmi in kamero, vse naprave pa se bodo napajale preko fotovoltaičnih panelov na strehi. Vrednost projekta znaša 248.112,01 €, od česar bo 164.041,45 € sofinanciralo ministrstvo za infrastrukturo iz sredstev Kohezijskega sklada. Hkrati pa bo v teh dneh dokončanih tudi 5 kolesarnic, ki jih je Občina Jesenice postavila ob OŠ Toneta Čufarja, OŠ Koroška Bela in OŠ Prežihovega Voranca, ob Zdravstvenem domu Jesenice in ob Prireditvenem centru Jesenice (v bližini gledališča, kina in knjižnice). Vrednost tega projekta znaša 66.436,58 €, Občina Jesenice pa ga bo izvedla v celoti z lastnimi sredstvi.


Projekt trajnostne mobilnosti v osnovnih šolah

Na jeseniških osnovnih šolah sodelujejo v projektu trajnostna mobilnost, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada. Cilj projekta je spreminjanje potovalnih navad osnovnošolcev v smeri trajnostne mobilnosti, zmanjšanje motoriziranega prometa v okolici šole, zmanjšanje okoljskih obremenitev, spodbujanje gibanja otrok ter krepitev zdravja. Organiziran bo pešbus, otroci pa se bodo v spremstvu odraslih lahko zjutraj med potjo v šolo bolje spoznali s potekom varne poti v šolo, skozi različne aktivnosti pa kasneje skozi šolsko leto raziskovali pomen trajnostne mobilnosti za okolje in zdravje ljudi.


Razstava Vrtca Jesenice na temo trajnostne mobilnosti

V razstavnem prostoru na Občini Jesenice je v septembru zaživela razstava otrok iz Vrtca Jesenice, ki je nastala v okviru projekta Trajnostna mobilnost v vrtcu. Razstava predstavlja pregled dejavnosti in aktivnosti, ki so potekale v vrtcu ter možnost izboljšav na tem področju v širši lokalni skupnosti. »Z izvedbo projekta želimo zaposleni v Vrtcu Jesenice skupaj z otroki in starši prispevati svoj delež k spreminjanju potovalnih navad prebivalcev Jesenic ter s tem k izboljšanju pogojev bivanja in k trajnostnemu razvoju,« so ob postavitvi razstave povedali v Vrtcu Jesenice. Razstava je na ogled v drugem nadstropju Občine Jesenice, pred prostori Kabineta župana.


Občina Jesenice je v sodelovanju z Zdravstveno vzgojnim centrom ZD Jesenice letos pripravila zgibanko »Gremo s kolesom«, kjer so nazorno prikazane razdalje in čas kolesarjenja po občini Jesenice, opisani pa so tudi pozitivni učinki kolesarjenja za telo, zdravje in počutje. Zgibanke so dostopne v Zdravstvenem domu Jesenice, v jeseniških osnovnih in srednjih šolah ter v drugih javnih ustanovah naše občine, objavljamo pa jo tudi med priponkami prispevka.

Prebrano 1365 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave