Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jul  2020 23

JeseNICE bikes v gorenjski kolesarski mreži

Trem dosedanjim kolesarsnicam jeseniškega kolesarskega sistema JeseNICE bikes so se pridružile še tri dodatne, sistem pa je nadgrajen v skupni sistem izposoje koles, imenovan »Gorenjska bike«. Po novem si je tako kolesa možno izposoditi na Jesenicah, v Radovljici, Tržiču, Kranju ali v Naklem in ga vrniti v katerikoli izmed omenjenih občin.

Danes se je uradno odprl kolesarski sistem »Gorenjska bike«, v katerega sodi tudi nadgrajen in posodobljen kolesarski sistem JeseNICE bikes. Gre za mrežo za izposojo koles v 5 občinah območja LAS Gorenjska košarica, tj. Jesenice, Kranj, Naklo, Radovljica in Tržič. Odprtje mreže za izposojo koles je prvi korak k celovitemu in dobro podprtemu sistemu izposoje koles na Gorenjskem. Kolo si je namreč možno izposoditi v katerikoli od omenjenih občin in ga vrniti v drugi.

Občina Jesenice je v sklopu projekta Hitro s kolesom zgradila tri dodatne kolesarnice, ki se nahajajo nasproti Zdravstvenega doma Jesenice za trafiko, na Slovenskem Javorniku nasproti picerije Venezia, in na Blejski Dobravi nasproti gasilskega doma, ter zagotovila 18 novih treking koles (od tega 9 električnih). Hkrati pa je posodobila tudi tri že obstoječe kolesarnice iz kolesarskega sistema JeseNICE bikes, ki se nahajajo na Hrušici, ob TIC Jesenice ter v bližini Občine Jesenice, in s tem omogočila njihovo delovanje v kolesarskem sistemu Gorenjska bike.

V sistemu GORENJSKA.BIKE je 28 postaj v Mestni občini Kranj, 6 postaj v občini Jesenice, 5 postaj v občini Radovljica, 3 postaje v občini Tržič in 1 v občini Naklo. Skupaj je na razpolago 245 koles, od tega jih je okoli 60 % s pomožnim električnim pogonom (E-kolo). V sistem se občani lahko prijavijo ali preko spleta (www.gorenjska.bike) ali preko aplikacije za pametne telefone MOBILN.SI. Možna je sezonska ali mesečna izposoja. Sezonska izposoja znaša 25 € za navadna kolesa in 50 € za električna, mesečna izposoja pa je na voljo za 10 € za navadna kolesa in 20 € za električna. Pri tem pa je v tej sezoni zaradi kasnejšega odprtja le-te predviden 50-odstotni popust.

»Gorenjska bike« je produkt, ki je nastal v okviru operacije Hitro s kolesom v okviru sredstev CLLD 2014-2020 na 1. javnem pozivu LAS Gorenjska košarica. Partnerji v projektu so BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj (vodilni partner), Občina Jesenice, Mestna občina Kranj, Občina Naklo, Občina Radovljica, Občina Tržič in CIPRA Ljubljana.

Prebrano 1537 krat Nazadnje urejano na petek, 24 julij 2020 13:13