Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

nov  2018 28

Jesenice so uradno postale "branju prijazna občina"

Jesenice, 28. november - Občina Jesenice je prejela certifikat Branju prijazna občina, ki je namenjen spodbujanju lokalnih skupnosti za razvoj bralne pismenosti, branja in bralne kulture.

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so v začetku leta 2018 objavili javni natečaj Branju prijazna občina, na katerega se je prijavila tudi Občina Jesenice in po končani obravnavi prejetih vlog uspešno pridobila certifikat in naziv »Branju prijazna občina«. Občina Jesenice je v prijavi dokazala, da s svojimi praksami spodbuja branje kot temeljno vrednoto družbe, pri tem pa povezuje različne organizacije in ne nazadnje same prebivalce v lokalni skupnosti. Uradna podelitev certifikata in naziva bo v ponedeljek, 3. decembra 2018, v Velikih Laščah.

Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, da občine spodbudi k bolj aktivnemu delovanju v lokalni skupnosti in povezovanju med različnimi organizacijami za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. Prvič je bil objavljen leta 2017, ko je strokovna komisija certifikat podelila 18 slovenskim občinam.

Spodbujanje bralne kulture na Jesenicah

Na Jesenicah je ključni akter spodbujanja bralne kulture zagotovo Občinska knjižnica Jesenice, ki poleg svoje osnovne dejavnosti pripravlja in izvaja še vrsto dodatnih aktivnosti tako za otroke kot za odrasle. Kot je razvidno iz uspešne prijave na javni natečaj, pa je v letih 2017 in 2018 v občini Jesenice, poleg Občinske knjižnice Jesenice, bralno kulturo z različnimi aktivnostmi spodbujalo še vrsto drugih organizacij, kot npr. Vrtec Jesenice, OŠ Toneta Čufarja Jesenice, OŠ Prežihovega Voranca Jesenice, Gimnazija Jesenice, Srednja šola Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Mladinski center Jesenice, Klub Artista, Gornjesavski muzej Jesenice, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – območna izpostava Jesenice, Ljudska univerza Jesenice, društvo Jasa in drugi. Skupaj je bilo v dveh letih izvedenih tako več kot 30 projektov (občinskega, regionalnega in celo mednarodnega značaja), s katerimi so organizatorji spodbujali bralno kulturo. Pri tem se Občina Jesenice vsem organizacijam iskreno zahvaljuje za njihov doprinos tako k razvoju bralne kulture kot k prejemu certifikata »Branju prijazna občina«.

Podpora razvoju bralne kulture je vključena tudi v strateške dokumente Občine Jesenice, kot sta Novelacija občinskega razvojnega programa 2011–2025 in Lokalni program za kulturo 2017–2020. Poleg zagotavljanja pogojev za delovanje Občinske knjižnice Jesenice je Občina Jesenice v letih 2017 in 2018 k dvigu bralne kulture in pismenosti pripomogla tudi s sofinanciranjem nekaterih projektov zgoraj omenjenih organizacij preko javnih razpisov, podporo pa je izkazovala tudi s promocijo projektov in dogodkov preko svojih komunikacijskih kanalov oziroma različnih medijev. Med dejavnosti Občine Jesenice, ki se izkazujejo kot promocija bralne kulture, spada tudi sodelovanje pri evropskem projektu Time for tea, katerega nosilec je Momentum world iz Londona, na območju Slovenije pa ga pod nazivom »Kakšno domovino si želim« izvaja Društvo Jasa, sofinanciranje študijskih krožkov »Ohranjanje kulturne dediščine v lokalni skupnosti«, ki se že vrsto let izvaja pod okriljem Ljudske univerze Jesenice in v sodelovanju z Občinsko knjižnico Jesenice ter Gornjesavskim muzejem Jesenice, sofinanciranje izdaje Jeseniškega zbornika, financiranje izdaje knjižic na temo zgodovine mesta Jesenice v sklopu vsakoletnega projekta »Kviz o zgodovini mesta Jesenice«, podelitev knjižnih nagrad za učence in dijake z najboljšim učnim uspehom ter postavitev in vzdrževanj obeležij jeseniških pesnikov in pisateljev.

Prebrano 2181 krat Nazadnje urejano na sreda, 28 november 2018 15:28

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave