Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jun  2018 21

Na Jesenicah bo vozil prvi 100% hibridni avtobus v Sloveniji

Na Jesenicah bo vozil prvi 100% hibridni avtobus v Sloveniji Foto: Andraž Sodja

Na Jesenicah smo danes v uporabo predali mestni avtobus MAN Lion's City Hybrid, ki je prvi 100 % hibridni avtobus v Sloveniji. Avtobus je danes opravil svojo prvo testno vožnjo po jeseniških cestah, v redni promet na območju Jesenic pa bo vključen že v prihodnjih dneh.   

Pred stavbo Občine Jesenice so novi avtobus na prvo pot po jeseniških cestah pospremili župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson, direktor družbe MAN Truck & Bus Slovenija d.o.o. Claus Wallenstein in tehnični direktor skupine Arriva Slovenija Borut Smogavec.

Župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger je novi avtobus označil za pomembno pridobitev na območju občine Jesenice.

»Občina Jesenice v zadnjih letih namreč izvaja različne ukrepe na področju trajnostne mobilnosti, katere glavna usmeritev je med drugim tudi spodbujanje javnega potniškega prometa. Zato smo še posebej ponosni, da bo ravno na območju Jesenic vozil prvi hibridni avtobus v Sloveniji, ki s svojimi značilnostmi sledi vsem ciljem le-te. Mestni potniški promet je za občino Jesenice izrednega pomena, saj zaradi razpotegnjene lege mesta in višjega deleža starejšega prebivalstva predstavlja ključno in nujno obliko prevoza za marsikaterega Jeseničana. Verjamem, da novi avtobus predstavlja še en pomemben korak pri spodbujanju naših občanov k uporabi javnega potniškega prometa, hkrati pa bomo z njim prijaznejši tudi do samega okolja.«

Direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson je poudaril, da ima sodoben, funkcionalen in zanesljiv mestni prevoz ključno vlogo pri razvoju mesta, saj ljudem zagotavlja  dostop do izobraževanja, zaposlitve, rekreacije, zdravstva in drugih ključnih storitev. Ob predaji novega vozila v promet je povedal:

»Zelo smo veseli, da lahko danes skupaj z Občino Jesenice v promet predamo to moderno, uporabnikom prijazno in ekološko vozilo. Tako našim potnikom zagotavljamo še bolj trajnosten, čist in energijsko učinkovit potniški promet na Jesenicah. Nobena skrivnost ni, da je Arrivina vizija postati eko-pionir, zato smo še toliko bolj ponosni, da imamo v našem voznem parku prvi hibridni avtobus v Sloveniji.« Poudaril je tudi dobro sodelovanje z Občino Jesenice: »Naše uspešno partnerstvo z Občino Jesenice traja že spoštljivih 59 let in veseli smo, da bomo lahko sodelovali  tudi v prihodnje. Za Arrivo je privilegij sodelovati s partnerjem, kot je mesto Jesenice, ki ima strateško vizijo in jasne smernice za ureditev trajnostnega mestnega prevoza. S tem, ko delimo ista načela, kot so varnost, zanesljivost in trajnost, krepimo tudi naše partnerstvo.«

Tudi Claus Wallenstein, direktor družbe MAN Truck & Bus Slovenija d.o.o., ki je izdelalo in dobavilo vozilo, je novi avtobus označil za optimalno rešitev za mestni linijski promet prihodnosti, hkrati pa povedal, da je podjetje ponosno, da so lahko z njim del pomembnega mejnika na področju trajnostne mobilnosti v Sloveniji.

»Svetovna urbanizacija, rastoča prometna, zračna in hrupna obremenitev v mestih ter podnebne spremembe zahtevajo nove, okolju prijazne in učinkovite rešitve za mestno mobilnost, česar se zavedata tudi naša partnerja skupina Arriva Slovenija ter občina Jesenice, ki s svojim v prihodnost usmerjenim načinom delovanja, postavljata pomemben mejnik na področju trajnostne mobilnosti v slovenskih mestih,«

je še dodal.

Kot je povedal tehnični direktor skupine Arriva Slovenija Borut Smogavec, je vozilo dolgo 12 metrov, ima 22 sedišč, 67 stojišč, prostor za invalide ter nagib, ki gibalno oviranim osebam omogoča lažji vstop.

»Hibridna tehnologija vozila z vsemi vgrajenimi komponentami omogoča do 30 % prihranka goriva. Vozilo omogoča neposredni prenos iz motorja z notranjim izgorevanjem na električna motorja, pri tem pa nastalo kinetično energijo uporabi pri zaviranju in speljevanju – brez motorja in brez hrupa –, s tem pa bistveno zmanjšujemo ekološko onesnaževanje in emisije CO2«,

je še povedal.

Avtobus je danes na testno vožnjo po jeseniških cestah odpeljal prve potnike, v redni promet na območju Jesenic pa ga bo skupina Arriva Jesenice vključila že v prihodnjih nekaj dneh.

MAN Lion's City Hybrid

Inovativni mestni avtobus Lion's City Hybrid že redno vozi na progah mestnega prometa velemest, kot so Pariz, Dunaj, München, Milano in Barcelona in na progah številnih manjših mest. V vseh mestih je obratovanje v praksi potrdilo, da serijska hibridna tehnologija omogoča možnost prihranka do 30 %. S tem MAN že danes vozi po cestah z gospodarnimi tehnologijami prihodnosti.

Stalno znižanje CO2 za mesto

V mestnem prometu je nenehno zaviranje in speljevanje na postajah in pri semaforjih optimalen pogoj za uporabo hibridne tehnologije. Medtem ko se pri konvencionalnih avtobusih energija zaviranja pretvori v toploto, pa MAN-ov Lion's City Hybrid to energijo shrani v akumulatorjih Ultracaps in iz nje pridobiva pogonsko energijo za svoja električna pogonska motorja. Stranski potrošniki, kot je klimatska naprava, imajo električni pogon in se napajajo iz akumulatorja na strehi. Na postajališču hibridni mestni avtobus stoji brez oddajanja izpušnih plinov in lahko spelje z elektriko skoraj brez hrupa. Zaradi tega tehnološkega svežnja je inovativni avtobus Lion's City Hybrid rešitev za mestni promet, ki je kar najučinkovitejša glede CO2 in tehnično najbolj usmerjena v prihodnost.

Nizkopodni avtobus Lion's City Hybrid porabi do 30 % manj goriva. S tem letno prihrani do 10.000 l dizelskega goriva. Izpust CO2 se zniža za do 26 t letno, kar je enkrat boljše od vrednosti konvencionalnega dizelskega vozila. Poleg tega omogoča električno speljevanje na postajah brez izpustov škodljivih snovi in hrupa, kar je blagodejno za bližnje prebivalce in potnike. Akumulator je projektiran za življenjsko dobo vozila. Optimalna aerodinamika z MAN-ovo podobo EfficienyDesign pa poskrbi za dodatno zmanjšanje porabe.

Nagrada ÖkoGlobe 2011 ter priznanje Red Dot 2011 

MAN-ov avtobus Lion's City Hybrid je bil edini avtobus v kategoriji »Inovacije pri vozilih za javni potniški prevoz«, ki je od sodnikov prejel ugledno nagrado za dosežke na področju okolja ÖkoGlobe 2011. To je prva mednarodna nagrada na področju okolja za avtomobilsko industrijo, pri kateri se ocenjujejo le ekološki kriteriji. Hibridni avtobus, ki se odlikuje po elegantni zunanjosti, že na prvi pogled lahko prepoznamo kot vozilo, usmerjeno v prihodnost. Za svojo obliko EfficencyDesign je že prejel priznanje Red Dot 2011.

Več informacij

Prebrano 4844 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 18 februar 2019 09:42

Mediji

https://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174547223 VIR: RTV SLO 1, Slovenska kronika, 21. junij 2018