Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
okt 2016 10

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Jesenice izvedel preventivno akcijo bodi previden

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice je dne 4.10.2016, v mednarodnem tednu otroka izvedel tradicionalno Akcijo Bodi preViden na Čufarjevem trgu na Jesenicah. V začetku meseca oktobra se s sloganom bodi previden vsako leto prične nacionalna preventivna akcija Pešec, ki jo koordinira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, in poteka skozi vse zimske mesece, ko je ogroženost pešcev največja. Akcija je namenjena predvsem otrokom in starejšim, ki so najbolj ogroženi v prometu. Opozarja predvsem na dosledno upoštevanje prometnih pravil za pešce in uporabo odsevnih predmetov v pogojih slabše vidljivosti, saj so pešci le tako lahko bolj vidni in varni.

Na akciji so poleg predstavnikov Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice sodelovali še Policijska postaja Jesenice, Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica, Agencija za varnost v prometu RS in AMZS.  Akcije se je udeležilo okoli 350 udeležencev, predvsem predšolskih in šolskih otrok.

Trg Toneta Čufarja je bil ta dan polno zaseden, saj je bil prizorišče različnih demonstracijskih naprav in radovednih otrok. Predstavniki AVP RS so obiskovalcem demonstracijske naprave šotor VIDKO pojasnili pomen uporabe odsevnih teles, ki ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti pripomorejo k večji vidnosti in varnosti pešcev v prometu. Otrokom so predstavili tudi tehtnice, ki prikazujejo naletno težo. Le-te nam povedo, koliko smo pri različnih hitrostih (30/50/90 km/h) v trenutku trka (v zid, brez deformacij in krčenja pločevine) dejansko težki oz. kakšne so sile, ki delujejo na človeka ob trku  ter  si ogledali in preizkusili simulator vožnje motor. AMZS je na posebej postavljenem poligonu s pomočjo štirikolesnikov, uprizoril promet v malem - upoštevajoč cestno prometne predpise. Prav tako je bil z njihove strani predstavljen prevračalnik, s katerim so obiskovalci spoznali in preizkusili, kako pravilno ravnati ob morebitni situaciji prevrnjenega avtomobila v prometni nesreči ter tudi sami preizkusili simulator vožnje motor. Otroci in odrasli so se lahko z »alko očali« sprehodili tudi med prometnimi stožci. Alko očala na nazoren način prikažejo, kakšna je vidljivost okolice v vinjenem stanju.  Policisti in redarji so otrokom podrobno razložili, kako naj se obnašajo v prometu. Na igriv način je bila najmlajšim prikazana tudi uporaba čelade. Otroci so si lahko pobliže ogledali policijski avtomobil, pregledniški avtomobil za ceste od Jeko-ina in avtomobil redarske službe.  Udeleženci akcije so prejeli odsevne obeske zajčke oz. odsevne trakove,  s katerimi bodo ob pozno popoldanskih sprehodih postali bolj vidni. Vsem  ravnateljem, mentorjem in učiteljem z vrtcev in osnovnih šol, se lepo zahvaljujemo, ker so se tako številčno odzvali na naše vabilo.

Prebrano 2334 krat