Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

jun  2011 16

Več kurilnih naprav na trdna goriva in manj dimniških požarov v letu 2010

Pogled na strehe Pogled na strehe Sila oglaševanje d.o.o.

Sekcija dimnikarjev pri Gospodarski zbornici Slovenije, Zbornica komunalnega gospodarstva
Sekcija dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije

in

Sila oglaševanje d.o.o.
Koroška 2A , Ljubljana



Zaključek kurilne sezone konec maja je tudi čas, ko z vidika požarne in  zdravstvene varnosti ter okoljskih dejavnikov ocenimo preteklo dogajanje, povezano s kurilnimi, dimovodnimi in prezračevalnimi napravami v gospodinjstvih. 

Pregledi na terenu kažejo, da v zadnjih letih Slovenci zopet bolj pogosto uporabljamo peči na trdna goriva. Verjetno k temu pripomorejo ekološki krediti,  ponudba biomase in cene drugih energentov. Manjša kupna moč pa morda botruje ponovni uporabi starejših kaminov in drugih peči na trdna goriva, ki so jih stanovalci v preteklosti že nehali uporabljati in so jih nadomestili z drugačnimi sistemi.

Uprava RS za Zaščito in reševanje je v letu 2010 evidentirala skupno 446 požarov, ki so nastali iz vzrokov: vžig saj, iskrenje in neustrezno tehnično stanje dimniških naprav. To je za 121 požarov manj kot leta 2009 in 47 manj kot leta 2008. Manjše število dimniških požarov je razveseljivo, vendar pa bi tovrstne nesreče z rednimi dimnikarskimi pregledi in odpravljanjem pomanjkljivosti lahko skoraj povsem preprečili. Hkrati bi tako pripomogli tudi k manjši porabi energije ter čistejšemu okolju. Žal še vedno preveč Slovencev zavrne obvezen dimnikarski pregled, ne odpravi ugotovljenih nepravilnosti ali pa svoje kurilne naprave sploh ne prijavi dimnikarskemu podjetju. 

Obvezne dimnikarske storitve v Sloveniji izvaja 57 podjetij, koncesionarjev dimnikarske službe, ki skrbijo za posamezna področja. Vsak delovnik dimnikarji očistijo, pregledajo, preverijo delovanje itd. približno 5000 kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav po vsej državi, po oceni sekcij dimnikarjev pri GZS, Zbornici komunalnega gospodarstva ter Obrtno-podjetniški zbornici v enem letu tako izvedejo skupno približno 1.250.000 dimnikarskih storitev.

Dimnikarska služba je obvezna za vse. Tudi v večstanovanjskem objektu, ki je npr. priključen na toplovod, je pomembno, da dimnikar redno pregleda zračnike ter iz njih odstrani prah, živalske iztrebke, smeti itd. Koristno je tudi vedeti, ali so zračniki še prehodni ali pa je morda sosed pri prenovi stanovanja v katerega napeljal (verjetno nevede) svojo kuhinjsko napo oziroma vanj celo odložil svoj odpadni gradbeni material…Čeprav si je težko predstavljati, se to pogosto dogaja.

Dimnikarsko podjetje, odgovorno za posamezno področje, je stanovalce dolžno pravočasno obvestiti o obveznem pregledu, ti pa se z njimi uskladijo za ustrezen termin. Resnično pa je pomembno, da pregleda in morebitne sanacije svoje peči, dimnika, plinskega grelnika, zračnika itd. ne odklonimo. Zavrnitev pomeni, da  v neposredno nevarnost spravljamo svoje zdravje in premoženje, ogrožamo svojo družino, sostanovalce, sosede ter onesnažujemo okolje.  Če dimnikarski pregled zavrnemo ali v danem roku ne odpravimo pomanjkljivosti, nas je dimnikar dolžan prijaviti inšpekciji, kar nam prinese še kazen za prekršek.

T.i. nekurilna sezona, ki traja od junija do oktobra je primeren čas, da na svojih ogrevalnih sistemih, prezračevalnih napravah, dimnikih itd. odpravimo poškodbe, pomanjkljivosti, nastavimo gorilnike, zamenjamo iztrošene dele, obstoječe naprave nadomestimo z novimi itd. ter jih pripravimo za brezhibno delovanje v naslednji kurilni sezoni.

Pri nakupu nove peči se je priporočljivo posvetovati z dimnikarjem, ki oceni ustreznost izbrane peči in vse pogoje obratovanja. Takšen posvet pred izbiro in vgradnjo nove kurilne naprave je veliko cenejši od morebitnih naknadnih sanacij ali celo nesreče. Po  vgradnji ali namestitvi kakršne koli nove, tudi dodatne kurilne naprave pa je o tem čim prej treba obvestiti svojega dimnikarja. Opraviti mora obvezen prvi pregled, pri katerem preveri, ali je nova naprava vgrajena v skladu s tehnično dokumentacijo in predpisi ter jo vpiše v evidenco kurilnih naprav.  Za nadaljnje preglede potem skrbi dimnikarsko podjetje. Če naprava ni prijavljena, ne more nihče skrbeti za njeno pravilno delovanje in redne preglede.

Poletje pa je tudi čas, ko mnogi prenavljajo svoje domove.  Pomembno je vedeti, da lahko tudi prenove, ki na prvi pogled nimajo ničesar skupnega s kurilno ali grelno napravo,  bistveno vplivajo na njeno varno uporabo. Npr. tesnjenje oken in vrat oz. zamenjava oken in vrat z novimi, vgradnja rešetk na kanalih za prezračevanje, vgradnja ventilatorjev na zračnike, kuhinjske nape, klimatske naprave, sušilni stroji ipd. spreminjajo dovod zraka ali vplivajo na tlačne pogoje v prostoru. Ob vsaki takšni spremembi je z dimnikarjem potrebno preveriti, ali je tudi v novih pogojih obratovanje kurilne naprave varno. Še posebej pomembno je to pri napravah na plinasta goriva (npr. plinski grelniki). Zaradi neustreznih pogojev lahko pride do izhajanja dimnih plinov. Posledice so zastrupitve, ki se lahko tudi usodno končajo.

Še tako skrbna priporočila, zakonski predpisi ali uredbe pa nimajo nobenega pomena, če jih ne upoštevamo. Zato je zares pomembno, da svojo kurilno napravo prijavimo in da se odzovemo na pozive za obvezne dimnikarske preglede ter odpravo ugotovljenih nepravilnosti. Le tako lahko ustrezno poskrbimo za svoje zdravje in premoženje, zdravje in premoženje naših najbližjih in za čistejše okolje nas vseh.

Vsi podrobnejši podatki o državni dimnikarski službi so na voljo na spletni strani Ministrstva RS za okolje in prostor (www.mop.gov).

Priloge sporočilu:

Fotografija 1: Pogled na strehe, Sila oglaševanje d.o.o.

Fotografija 2: Izgradnja novega dimnika, ABD dimnikarstvo d.o.o.,  Priporočen komentar k fotografiji: Dimnikar naj bo prisoten takoj ob začetku izgradnje dimnika, le tako bo slednji pravilno zgrajen.
 

Kontaktni podatki:

Aleksander Županek, predsednik Sekcije dimnikarjev pri GZS,  Zbornica komunalnega gospodarstva
Tel. št.: 041 788 486
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Bojan Brenčič, predsednik Sekcije dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije
Tel. št.: 070 269 516
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Karmen Stariha, predstavnica za odnose z javnostmi, Sila oglaševanje d.o.o.
Tel. št.: 040 636 877
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Prebrano 4639 krat Nazadnje urejano na četrtek, 16 junij 2011 15:24

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave