Skok na osrednjo vsebino

Novice

Sedlo Rožca v Karavankah na nadmorski višini 1587 metrov že vrsto let povezuje prebivalce dveh sosednjih občin Šentjakoba v Rožu na Koroškem in Jesenic. Od leta 2002 v septembru potekajo srečanja, ki so namenjena predvsem utrjevanje prijateljstva med prebivalci, politiko in skrbi ta dan vsi pustijo v dolini. Organizacijo si vsako leto izmenjujejo na obeh straneh Karavank. Letos so bili v nedeljo, 11. septembra, na 19. srečanju gostitelji predstavniki Občine Jesenice in Turističnega društva Golica. Spet je bila to priložnost za utrjevanje dolgoletnih prijateljskih vezi, izmenjavo mnenj iz različnih okolij, za snovanje novih načrtov že utečenega sodelovanja na kulturnem, športnem in drugih področjih ter tudi večjih projektov.

Občina Jesenice je pred kratkim še 5 običajnih eko otokov zamenjala s potopnimi. Posodobljeni eko otoki se nahajajo v bližini Ceste 1. maja 100, Cesti maršala Tita 100–104, Ceste Alojza Travna 23, na Ulici heroja Verdnika in na Delavski ulici. Na ekoloških otokih so nameščene posode za steklo, papir in embalažo, njihovo število pa je odvisno od gostote poseljenosti posameznega območja.
Občina Jesenice je z menjavo klasičnih eko otokov s potopnimi pričela leta 2020. Z letošnjimi petimi je skupno število zamenjanih eko otokov že 19, v ta namen pa je zagotovila že okrog 322.000 € brez DDV. Menjava eko otokov se bo nadaljevala tudi v prihodnjih letih.  

Jeseniški župan Blaž Račič je s predstavniki ministrstva za kulturo spregovoril o sofinanciranju nadaljevanja obnove Ruardove graščine. Sodelovanje države je pri tem ključnega pomena.

Uporabne povezave