Skok na osrednjo vsebino

Novice

V petek, 21. 10., se je župan Blaž Račič v Kanalski dolini srečal z državno sekretarko na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesno Humar, z župani severne Gorenjske in Primorske, generalnim konzulom RS v Trstu Gregorjem Šucem ter s predstavnikom Slovenskega kulturnega središča, enega od društev, ki združuje Slovence v tej dolini. V okviru praznovanja 25. obletnice neprekinjenega delovanja Slovenskega kulturnega središča Planika je Občina Jesenice prejela tudi zahvalo za dosedanje sodelovanje.

Občina Jesenice je minulo sredo v dvorani Kolpern na Stari Savi organizirala zaključno prireditev ob zaključku akcije Najlepša cvetlična zasaditev v občini Jesenice v letu 2022. Lastnikov najlepših zasaditev, ki so tekmovali v petih kategorijah (cvetlične zasaditve na balkonih, cvetlični vrtovi, nageljni, okolice poslovnih objektov in zelenjavne zasaditve) je bilo tokrat 39, pri izboru pa je komisija upoštevala vzdrževanje, barvno usklajenost, izvirnost ureditve ter celoten vtis. Priznanja in nagrade je nagrajencem podelil župan Blaž Račič.

Za program so poskrbeli skupina Guni in baletke iz Glasbene šole Jesenice, program je povezovala Branka Smole. Za vse udeležence je bila na koncu organizirana še sladka pogostitev.

Vsem obiskovalcem, nastopajočim in sodelujočim v akciji Najlepša cvetlična zasaditev se še enkrat zahvaljujemo.

Fotografije nagrajenih zasaditev so na ogled v pripeti datoteki ali spodaj v galeriji.

Pri Planinskem društvu Jesenice so stoletni jubilej Erjavčeve koče na Vršiču v slovenskih rokah počastili 15. oktobra s srečanjem, na katerem so se zbrali člani društva, predstavniki sosednjih planinskih društev in gostje. Predsednik društva Ivo Ščavničar, predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in drugi govorniki so orisali zgodovino priljubljene gorske postojanke, ki je na nadmorski višini 1615 metrov odprta tudi pozimi.

Konec septembra so Jesenice obiskali predstavniki nemškega mesta Nagold, ki je z Jesenicami pobrateno že od leta 1994. Skozi leta se je sodelovanje med mestoma razširilo na različne dejavnosti, odlično sodelujeta fotografski društvi in glasbeni šoli obeh mest, stike redno ohranjajo in negujejo tudi kolesarji, planinci itn. Medsebojni obiski potekajo vsaj dvakrat letno, in sicer ne le na ravni najvišjih predstavnikov obeh občin, temveč tudi občanov samih.

Včeraj se je s predstavitvijo medijem in s promocijskim pohodom »Sprehod po mestu« od Murove do TVD Partizan Jesenice uradno zaključila 3. faza projekta Spomini starih Jesenic, ki ga v celoti financira Občina Jesenice, izvaja pa ga Razvojna agencija Zgornje Gorenjske.

Foto klub Nagold smo 15. januarja 1991 ustanovili ljubiteljski fotografi iz Nagolda in okolice. V Foto klubu Nagold je trenutno 18 članov - od začetnikov do izkušenih strokovnjakov.

Z začetkom meseca smo vstopili v rožnati oktober - mesec, ki je tradicionalno posvečen ozaveščanju o raku dojk. Ta je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški.

V ta namen je tudi letos Občina Jesenice v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Ljudske univerze Jesenice in Združenjem Europa Donna Slovenija, začetek rožnatega meseca obeležila s simboličnim dejanjem - rožnato kamnito pentljo, ki jo najdete na Trgu Toneta Čufarja, ter rožnatim šalom, s katerim sta župan Blaž Račič in članica upravnega odbora Združenja Europa Donna Slovenija Rina Klinar odela eno od dreves pred Občino Jesenice.

Letos rožnati mesec obeležujemo s sloganom »Bodi in ostani zdrava!«, s katerim želimo poudariti, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog.

V Sloveniji za rakom dojk letno zboli okoli 1.400 žensk in okoli 12 moških. Pri preventivi raka dojk ima sekundarna preventiva - udeležba v državnem presejalnem programu DORA in zgodnje odkrivanje tudi s pomočjo samopregledovanja – zelo veliko vlogo, zato nanjo nikakor ne bi smeli pozabiti.

Uporabne povezave