Skok na osrednjo vsebino

Novice

V mesecu maju obeležujemo svetovni dan čebel. V občini Jesenice smo se pridružili pobudi Čebelarske zveze Gorenjske "Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik" in danes na zelenici pred stavbo na Cesti maršala Tita 10 ter na zelenici nasproti trgovskega centra Spar v smeri Hrenovce posejali seme travniških rož za cvetoč travnik, ki bo čebelam in ostalim opraševalcem nudil hrano in zavetje. Zelenici so zaposleni iz JEKO d.o.o. predhodno pokosili, pri sejanju pa je sodeloval tudi župan Blaž Račič. Ti zelenici bosta naslednjič pokošeni šele, ko travniške cvetlice odcvetijo in se čebele najejo, ob na novo zasejani površini pa za obveščanje in ozaveščanje o pomenu cvetočih travnikov skrbijo tudi nove table.

Občino Jesenice je danes na povabilo župana obiskala evropska poslanka in predsednica stranke SD Tanja Fajon s sodelavci in predstavniki lokalnega odbora. Župan Blaž Račič je poslanko podrobno seznanil s problematiko izgradnje nove gorenjske regijske bolnišnice in poudaril nujnost, da dejavnost splošne bolnišnice ostane na Jesenicah. Po širši seznanitvi z vsemi socialno-ekonomskimi dejavniki, ki bi jih selitev bolnišnice z Jesenic prinesla občini, se je poslanka strinjala, da je bolnišnična dejavnost za Jesenice in širšo okolico vitalnega pomena in da je smiselno in nujno, da ostane na Jesenicah, pri tem pa ponudila svojo pomoč in podporo.

 

Župan o SBJ tudi z ministrom Poklukarjem

Poslanka Fajonova pa ni edina sogovornica, s katero je župan Račič v teh dneh spregovoril o lokaciji splošne bolnišnice Jesenice. Prejšnji teden se je namreč na to temo udeležil sestanka pri ministru za zdravje Janezu Poklukarju. Župan in minister sta se uvodoma strinjala, da je za Gorenjsko zelo pomembno, da se bolnišnična dejavnost razvija in da so potrebe po zagotavljanju dodatnih bolnišničnih kapacitet na Gorenjskem nesporne. Župan je ministru predstavil stališče Občine Jesenice glede morebitne selitve dejavnosti splošne bolnišnice izven območja občine Jesenice, ki je iz vrste razlogov nesprejemljiva. Seznanil ga je z argumenti, ki govorijo v prid ohranitvi te dejavnosti v občini Jesenice. Minister je v zvezi tem povedal, da za zdaj država še ni sprejela nikakršne odločitve glede morebitne gradnje nove regijske (splošne) bolnišnice na Gorenjskem, sta pa v pripravi dva zakona, in sicer zakon o investicijah v zdravstvu ter zakon o dolgotrajni oskrbi. Predloga sta v medresorskem usklajevanju in ju bo vlada obravnavala, ko bosta pripravljena, kdaj se bo to predvidoma zgodilo, pa v tem trenutku ni znano. Zakon o investicijah v zdravstvu naj ne bi določal lokacije za gradnjo morebitne nove regijske bolnišnice, je napovedal minister. Glede morebitne gradnje nove regijske bolnišnice na Gorenjskem minister pričakuje, da se bodo gorenjske občine same dogovorile o lokaciji in da bo v primeru, da takšnega dogovora občine na Gorenjskem ne bodo našle, država svoje investicijske namere na področju zdravstva uresničevala v drugih regijah. Minister bo župane občin, ki so ponudile lokacijo za gradnjo morebitne nove bolnišnice, povabil k oblikovanju delovne skupine, v kateri bi sodelovali predstavnik Občine Jesenice, Občine Radovljica in Mestne občine Kranj ter predstavnik Ministrstva za zdravje. S predlogom za oblikovanje delovne skupine se je župan strinjal, saj je prepričan, da je naloga politike uskladiti različne interese oziroma poiskati najmanjši možni skupni imenovalec, vendar pa je po mnenju županu nujno, da v skupini sodeluje tudi sociolog, saj je treba pri odločitvi o gradnji nove regijske bolnišnice upoštevati tudi sociološki vidik.

 

Lani so občanke in občani občine Jesenice prvomajsko budnico Pihalnega orkestra Jesenice–Kranjska Gora spremljali le preko zvočnika na gasilskem vozilu. Letos so ob ponovnem večjem sproščanju godbeniki spet igrali v živo, vendar v manjši zasedbi. Na sobotno praznično jutro so se razdelili v dve skupini in na desetih lokacijah z ubranimi koračnicami pričarali nekaj vedrejšega vzdušja v tem drugačnem času. Prav čutiti je bilo sproščenost, da so lahko spet imeli v rokah instrument in igrali. To je bil prvi javni nastop od lanskega oktobra. Vsi ljudje, ki so jih pozdravljali, so upoštevali ukrepe glede zbiranja v dovoljenem številu, nekateri so bili kar na oknih. Na več lokacijah lokacijah - na Hrušici pri hiši nekdanjega župana Borisa Breganta, pred Domom upokojencev dr. Franceta Berglja na Jesenicah, pri Farnem kulturnem društvu na Koroški Beli, pri Domu upokojencev Javornik-Koroška Bela in za zaključek pred planinskim domom na Pristavi v Javorniškem Rovtu so bili deležni še posebne pozornosti s pogostitvijo in zahvalami, da so njim in vsem v občini Jesenice polepšali praznično jutro. Na Pristavi je bilo kar nekaj nostalgije na nekdanja velika praznovanja prvega maja, katerim so udarni ton dajali prav glasbeniki. Za prevoze godbenikov so poskrbeli člani prostovoljnih gasilskih društev Hrušica in Koroška Bela.

Uporabne povezave