Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
apr  2012 17

26. državni festival - Turizmu pomaga lastna glava – Železarstvo na Jesenicah kraljuje, narcis in hokeja ne omejuje

PROJEKT: 26. DRŽAVNI FESTIVAL - TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA – ŽELEZARSTVO NA JESENICAH KRALJUJE, NARCIS IN HOKEJA NE OMEJUJE

 

Učenci OŠ Koroška Bela so imeli letos prvič možnost, da se vključijo v projekt 26. državnega festivala:  Turizmu pomaga lastna glava. Na projektu je sodelovalo šest nadarjenih učencev: Lucija Justin, Manca Bertoncelj, Hana Klincov, Liza Zidarevič, Dejan Kovač in Aljaž Plasin pod mentorstvom Edise Alagić in Klemena Klinarja z Razvojne agencije Zgornje Gorenjske. Projekt Turizmu pomaga lastna glava se že petindvajset let uspešno izvaja v osnovnih šolah po Sloveniji in temelji na spoznavanju ter promociji turizma v domačem kraju med mladimi na državnem nivoju. Festival je organiziran v obliki sejma, ki je priložnost za srečanje ljudi, izmenjavo blaga in idej, medsebojno spoznavanje in druženje, skratka praznik, festival. Pri  razpisu in sodelovanju na letošnjem festivalu je bila razpisana tema z  naslovom ''VŠEČ MI JE''. Učenci so se predstavili s projektom: Železarstvo na Jesenicah kraljuje, narcis in hokeja ne omejuje.

Namen projekta je bil vključiti učence OŠ Koroška Bela v raziskovanje, spoznavanje, ter promocijo občine Jesenice. Učenci so projekt začeli z izvedbo enajstih delavnic v šolskem letu 2011/2012. Delavnice so obravnavale najrazličnejše tematike, ki so učencem razširile obzorje in izkušnje s področja turizma. Učenci so se  s skupinsko dinamiko  pogovarjali in iskali možnosti za opredelitev poslovnega turizma v dvorani Kolpern v povezavi s simboli železarstvo, hokej in narcise, ki so bili iztočnica za seminarsko nalogo. Skozi igro so pregledovali predstavitev Jesenic v obliki brošur in interneta ter ugotavljali značilnosti poslovnih turistov. Pripravili so načrt za raziskovalni del naloge in ga terminsko uskladili. Obiskali so turistično informacijski center Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenic, dvorano Kolprn, Zavod za Šport Jesenice, Acroni d.o.o., Občino Jesenice in Klub Zlata ribica. V drugem sklopu teh delavnic so izvedli še anketo na terenu. Z anketo so želeli ugotoviti, kdo od naštetih pozna poslovni turizem, kakšna je možnost, da ga razvijejo kdo bi ga lahko financiral oziroma kateri del turistične ponudbe je domačinom najbolj všeč. Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je v seznamu svojih podjetij poiskala tudi večja podjetja in jih anketirala. V seminarski nalogi smo izvedli primerjavo med razmišljanjem domačinov in poslovnežev, kaj menijo o poslovnem turizmu na Jesenicah. Glede na pridobljene informacije smo izdelali tudi brošuro petdnevnega turističnega programa za poslovni turizem. S pomočjo teh delavnic smo izdelali seminarsko nalogo, kjer smo oblikovali naš turistični proizvod. Na koncu je sledila še priprava turistične tržnice, katere smo se udeležili 12. aprila 2012 v Mercatorjevem centru v Kranju. Stojnico smo aranžirali v slogu dvorane Kolpern in narcis, katerih napisi so zapisani v slogu kaligrafske pisave. Na stojnici smo imeli 2 podjetnici s prenosnim računalnikom, ki sta tržili naše turistične programe. Dva učenca sta bila oblečena v  hokejista in novodobnega železarja. Ena izmed učenk je bila oblečena v planinko in druga v starodobno železarko.

Učenci so pred strokovno komisijo in obiskovalci odlično promovirali naš projekt. S strani Turistične zveze Slovenije smo prejeli srebrno priznanje za sodelovanje na tem festivalu. Veliko truda in energije smo vložili v projekt Všeč mi je. Otroci so se začeli zavedati, da  združitev in prilagoditev različnih simbolov občine lahko prinese zanimivo obliko turizma, da živimo v zelo lepem mestu in da pogosto ne znamo izkoristiti vseh  potencialov, ki nam jih nudi naša zgodovina. Mislimo, da nam je šlo samo načrtovanje odlično od rok in upamo, da bodo naše ideje hitro realizirane. Veliko  je še  turističnih idej, ki so se porodile, pa jih nismo uspeli zapisati v to nalogo, jih pa pridno shranjujemo v naše glave in razmišljamo, kaj vse bi še lahko …Učenci OŠ Koroška Bela so motivirani in  še bolj zadovoljni z našim krajem in delajo na tem, da se tudi v občini Jesenice začne razmišljati in realizirati ideja: Železarstvo na Jesenicah kraljuje, narcis in hokeja ne omejuje. Ob tej priložnosti bi se zahvalili Občini Jesenice za financiranje projekta.

Prebrano 4021 krat Nazadnje urejano na torek, 17 april 2012 12:26