Skok na osrednjo vsebino

Novice

feb  2024 12

Občina Jesenice si prizadeva za selitev Policijske postaje Jesenice nazaj v mesto

Občina Jesenice si prizadeva za selitev Policijske postaje Jesenice nazaj v mesto Foto: Policijska postaja Jesenice

Država se je lotila priprave državnega prostorskega načrta (DPN) za celovito ureditev platoja Karavanke. Gre za območje nekdanjega mejnega platoja pred vhodom v tunel Karavanke. Iz dokumenta je med drugim mogoče razbrati, da bo objekt Slovenske policije, kjer je od leta 2014 nastanjena Policijska postaja (PP) Jesenice, ostal na tem območju. Na Občini Jesenice se s tem ne strinjamo, saj menimo, da PP Jesenice ne sodi na obrobje občine. Ker si prizadevamo, da bi se PP vrnila nazaj v mesto, smo pristojne institucije pozvali k nujnemu sestanku.

Poziv k sestanku smo naslovili na Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za infrastrukturo in Ministrstva za naravne vire in prostor. Zahtevali smo, da pristojni upoštevajo želje občine in občanov, da se PP Jesenice preseli nazaj v mesto. Zato smo jih pozvali, da pripravijo novi prostorski akt DPN plato Karavanke.

Omenjenim ministrstvom smo v dopisu pojasnili, zakaj občani selitve PP Jesenice iz središča mesta (s Ceste maršala Tita 9) na mejni plato Karavnake leta 2014 niso dobro sprejeli. Čas od prijave dogodka do prihoda policistov se je podaljšal, prav tako policisti niso ves čas prisotni v mestu. Na plano so privrele težave: oddaljenost lokacije, nepovezanost lokacije z javnim potniškim prometom in neobičajen dostop do PP po avtocesti, kar se je sicer skušalo reševati s spremembo prometne ureditve servisne ceste do mejnega platoja. Zaradi vsega navedenega menimo, da je selitev PP Jesenice nazaj v mesto nujna in bo pomembna pridobitev za občino Jesenice oz. za občane.

Ker si torej prizadevamo zagotoviti najboljše možne pogoje za delovanje PP, kar izkazujemo z aktivnim iskanjem primernega mesta in zagotavljanjem pogojev za gradnjo nove stavbe PP, smo ministrstvom predlagali naslednje lokacije:

 • Hrenovco,
 • lokacijo za Gorenjsko banko,
 • stavbo Delavskega doma,
 • stavbo Računalniškega centra,
 • stavbo Carinarnice.

Javna razgrnitev na Občini Jesenice do 6. marca 2024

Dokument ureditve platoja Karavanke bo sicer javno razgrnjen na Občini Jesenice do 6. marca 2024, javna obravnava pa bo potekala 14. februarja 2024 ob 16. uri v Kolpernu na Jesenicah. Trenutni dokument predvideva, da bi se na tem območju poleg objekta Slovenske policije ohranili še objekti avstrijskega nadzora in nadzorne hale, cestninska postaja Hrušica ter špedicije.

Prebrano 749 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 12 februar 2024 16:23

1 komentar

 • Komentiraj povezavo 1, 12.02.2024 12:47 od Marina

  Mislim,da za Gorenjsko banko ni ravno prava lokacija,saj bi s tem vzeli veliko parkirnih mest.
  Lp Marina

  Prijavi

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave