Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
okt 2022 25

Župan Račič z državno sekretarko, obmejnimi župani in predstavniki Slovencev v Kanalski dolini o čezmejnem sodelovanju in krepitvi slovenstva

V petek, 21. 10., se je župan Blaž Račič v Kanalski dolini srečal z državno sekretarko na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesno Humar, z župani severne Gorenjske in Primorske, generalnim konzulom RS v Trstu Gregorjem Šucem ter s predstavnikom Slovenskega kulturnega središča, enega od društev, ki združuje Slovence v tej dolini. V okviru praznovanja 25. obletnice neprekinjenega delovanja Slovenskega kulturnega središča Planika je Občina Jesenice prejela tudi zahvalo za dosedanje sodelovanje.

Na srečanju, ki se je odvilo v prostorih Slovenskega kulturnega središča Planika, so bili poleg jeseniškega župana Blaža Račiča prisotni še župan občine Bovec Valter Mlekuž, župan občine Kranjska Gora Janez Hrovat, župan občine Bled Janez Fajfar, podžupanja v funkciji županje občine Tolmin Maša Klavora, podžupan občine Kobarid Marko Miklavič ter predstavnik Slovenskega kulturnega središča Planika Rudi Bartaloth. Beseda je tekla o možnostih krepitve čezmejnega sodelovanja in krepitvi slovenskega jezika in zavesti o avtohtoni prisotnosti Slovencev na tem področju. Posebno pozornost so namenili možnostim na področju kandidiranja na evropske Interreg projekte. Spregovorili so tudi o potencialu sodelovanja v okviru projekta Evropska prestolnica, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici. Dogovorili so se o vzpostavitvi rednih srečanj županov obmejnega območja, z namenom identificiranja tistih projektov in dejavnosti, kjer bi bilo lahko sodelovanje dolgoročno najbolj koristno.

Srečanje je potekalo v okviru praznovanja 25. obletnice neprekinjenega delovanja Slovenskega kulturnega središča Planika. Na osrednji prireditvi so občini Jesenice podarili zahvalo za dosedanje sodelovanje, župan Blaž Račič pa jim je čestital ob prazniku in se zavzel za poglobitev sodelovanja v prihodnje, saj je za naše rojake v zamejstvu zelo pomembna podpora, ki prihaja z različnih ravni v Sloveniji.

Prebrano 388 krat Nazadnje urejano na torek, 25 oktober 2022 17:54