Skok na osrednjo vsebino

Novice

dec  2011 28

Poročilo o novoletnem srečanju z obiskom dedka mraza

December je čas snežnih radosti, svetlih lučk, čarobnih trenutkov in toplih besed. Je mesec praznikov in rajanja, mesec, ki ga preživimo v krogu najbližjih. Ob dolgih zimskih večerih se priležejo prijetni pogovori, ko prostor napolni vonj po nageljnovih žbicah ali ob jelki in njenem vonju po smoli. Da, december je poln vonjav, ki nas povežejo s spomini na pretekla praznovanja in na ljudi, ki nas obdajajo. Jelka je simbol decemberskega praznovanja. Že proti koncu novembra naredimo adventne venčke in jih postavimo na sredino mize, proti koncu decembra pa v krogu najbližjih naredimo še božično drevesce in ga okusno okrasimo. V tem času se od hiše do hiše potepajo Miklavž, Božiček in Dedek Mraz, ki razveselijo otroke, ki so bili v letošnjem letu pridni. Dedek Mraz se je v slovenski kulturi utrdil v času Jugoslavije. Temelji na ruskih legendah, kjer se imenuje Дед Мороз ( Ded Moroz ) in je poročen s starko Zimo, ki se po rusko imenuje Зима - старуха ( Zima - staruha ). V letu 1999 so v ruskem mestu Veliki Ustjug ( Великий Устюг ) začeli tržiti turistični projekt » Domovina Dedka Mraza «, vendar to ni edino mesto, ki se poteguje za ta naziv. V Sloveniji je obveljalo, da Dedek Mraz živi pod Triglavom, slikar Maksim Gaspari pa je tisti, ki je poskrbel za njegovo zunanjo podobo v slovenskem prostoru. Obleka, ki jo nosi je slovenska, s slovenskimi vzorci na plašču ter tradicionalno polhovko na glavi. Dedek Mraz ima vse otroke zelo rad in ne dela nikakršnih razlik med njimi. O njem obstaja veliko različnih pesmic, še najbolj znana je Siva kučma, bela brada, ki jo je napisal Janez Bitenc. V Sloveniji je najbolj poznan sprevod Dedka Mraza ob koncu decembra v Ljubljani. Ko se Dedek Mraz pripelje s Triglava, se ustavi na Ljubljanskem gradu, od koder se z vzpenjačo pripelje na Krekov trg. Tam ga pričaka spremstvo in svečana kočija z lipicanci. Z njo se v spremstvu snežakov, medvedov, zajcev, zmajčkov ter drugih bitij iz ljudskih pripovedk in pravljic popelje od hiše do hiše, kjer pozdravlja otroke in jim deli darila.

Glavne lastnosti, po katerih se Dedek Mraz v Sloveniji loči od Božička in svetega Miklavža:

  • Domovanje: Živi pod Triglavom v Kekčevi deželi.
  • Datum: Otroke obdaruje pred novim letom ali na novoletno jutro v domačem krogu.
  • Oblačila: Oblečen je v ovčji krznen plašč s slovensko ornamentaliko, v roki ima sprehajalno palico, na glavi pa ima polhovko.
  • Spremstvo: Po navadi nima spremljevalcev, lahko pa ga spremljajo palčki, živali in snežinke.
  • Prevoz: Pripelje se s sanmi s konjsko vprego.

Za naše člane smo v torek 20. decembra 2011 v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah organizirali novoletno srečanje z obiskom Dedka Mraza. Vse navzoče je v kratkem nagovoru pozdravil Janko Rabič ter jim zaželel prijetno novoletno vzdušje in razpoloženje današnjega popoldneva. Zatem je na oder povabil predsednika uprave Elektro Gorenjska d.d. Kranj mag. Bojana Luskovca in Vando Hrovatin v.d. predsednico društva SONČEK Zgornje Gorenjske. Letošnje leto je Elektro Gorenjska d.d. Kranj izročila našemu društvu darilni bon v vrednosti 1.000,00 EUR za lažje in kakovostnejše izvajanje programov za otroke. Po predaji bona so nam kot vsako leto tudi letos priskočile na pomoč prijazne članice Leo Kluba Brdo iz Kranja. Naše sodelovanje je postalo že tradicionalno. Navezale so stike z otroško skupino iz Kulturno umetniškega društva Predoslje. Prijetna otroška skupina se je na povabilo Leo Kluba Brdo Kranj takoj odzvala. Prijazni otroci, ki jim ne zmanjka smeha in energije pred in po nastopu so se odlično predstavili z igrico Čombo sončni kralj. Novost letošnje prireditve in s tem popestritev našega srečanja je bila, da smo poskrbeli tudi za odrasle osebe s posebnimi potrebami, saj smo v goste povabili Toneta Fornezzija - Tofa, ki pa se je zaradi nujnih službenih obveznosti žal opravičil. Z veseljem se je našemu povabilu odzval humorist Klemen in Matic Košir, ki sta zabavala staro in mlado generacijo. Sledil je vrhunec današnjega dne, katerega so se najbolj veselili otroci. Kljub obilici dela, ki ga ima v teh dneh je na oder prišel stari dobri Dedek Mraz, ki je najprej zaplesal s skupino zajčkov iz Osnovne šole Prežihov Voranc potem pa se usedel na stol in malo zadremal. Iz planin se je ravno vrnil pastir s harmoniko in ta glasba ga je prebudila in odpravil se je na svoje delo. Vse navzoče je prav lepo pozdravil. Skupaj so zapeli pesmico, razdelil jim je darila potem pa odšel naprej, kajti na današnji dan je imel še veliko dela, saj so ga nestrpno pričakovali še drugi otroci. Zaključek smo popestrili s pogostitvijo ob pristnem prazničnem klepetu.

Cilj novoletne obdaritve je otrokom s posebnimi potrebami ter njihovim sorojencem ( sestre, bratje ), omogočiti obdaritev z druženjem in spoznavanjem med seboj, pričarati praznično vzdušje ter spodbujati občutek za tradicijo. Posebna zahvala velja podjetju Elektro Gorenjska d.d. iz Kranja za donirana sredstva ter podjetju Vitapur iz Slovenskih Konjic. K izvedbi navedene prireditve so z donacijami našemu društvu pomagali še: otroška skupina Kulturno umetniškega društva Predoslje, Dobrodelni klub Leo Brdo iz Kranja, osebje Gledališča Tone Čufar na Jesenicah, Janko Rabič, Klemen in Matic Košir, Bojan Dornik, Osnovna šola Prežihov Voranc Jesenice, Mesarija - Anton Arvaj s.p. Kranj, Ataja d.o.o. Ljubljana, Avon d.o.o. Ljubljana, Avtopartner d.o.o. Jesenice, Caffe - Tropic d.o.o. Žalec, Coca Cola HBC Slovenija d.o.o. Trzin, Didakta d.o.o. Radovljica, Dnevnik d.d. Ljubljana, Domtrade d.o.o. Žabnica, Društvo Mohorjeva družba d.o.o. Celje, Danu d.o.o. Ljubljana, E - Trading d.o.o. Idrija, Eurocom d.o.o. Kranj, Europea d.o.o. Kranj, Firal I d.o.o. Ljubljana, Fivia d.o.o. Vojnik, Franck d.o.o. Celje, Galeb EU - Bogdan Skok s.p. Videm pri Ptuju, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Gostilnica in Pizzeria Kavalino Ljubljana, Gostilna Kunstelj Radovljica, Grajska gostilnica Radovljica, Krašcommerce d.o.o. Ljubljana, Leščan - Pizzeria in špagetarija Lesce, Live d.o.o. Izola, Medex d.d. Ljubljana, Mladinska knjiga logistika d.o.o. Ljubljana, Mladinska knjiga založba d.d. Ljubljana, Mesarija Mlinarič Lesce, Munh - strojno vezenje d.o.o. Idrija, Nadja d.o.o. Mengeš, Letras d.o.o. Ljubljana, Založba Narava d.o.o. Kranj, Moja kartica d.o.o. Ljubljana, Posredništvo in prodaja » Oaza udobja » Sandra Kurbus s.p. Apače, Panvita mesna industrija Radgona d.d. - Mesnica m 71 Bled, Pekarna Magušar Lesce, Piber d.o.o. Bled, Pigment d.o.o. Radomlje, Corner bar - Pizzeria in restavracija Kranj, Pizzeria Domino Jesenice, Pizzeria Gallus Bled, Pizzeria Romano Kranj, Pizzeria Rustika Bled, Pizzeria Trucker Hrušica, Pliva d.o.o. Ljubljana, Podravka d.o.o. Ljubljana, Pro Plus d.o.o. Ljubljana, Pot d.o.o. Ljubljana, Prošport Kranj, Randi Trend d.o.o. Nova Gorica, Založba kaset in plošč RTV Slovenija, Sirah d.o.o. Sežana, Svilanit Svila d.o.o. Kamnik, Štefanič Pislak Erna s.p. Ljubljana, Thai masaže Ljubljana, Tekstilna tovarna Okroglica d.d. Volčja Draga, Založba Tamaj d.o.o. Domžale, Zatex d.o.o. Nova Gorica, Zebra grapfic d.o.o. Ljubljana, Gostišče - Pizzeria Zoisov grad Bohinjska Bistrica, Zvečevo Slovenija d.o.o. in Žito d.d. Ljubljana.
          
Starši, otroci s posebnimi potrebami in njihovi sorojenci so bili navdušeni in upajo, da se prihodnjem letu ponovno vidimo.

Prebrano 5181 krat Nazadnje urejano na sreda, 28 december 2011 17:00

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave