Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
okt 2020 03

Na Jesenicah odprli regijski gasilski poligon

Na stolpu so jeseniški gasilci prikazali praktično vajo reševanja. Na stolpu so jeseniški gasilci prikazali praktično vajo reševanja.

Gasilska zveza Jesenice, Gasilska zveza Slovenije in Občina Jesenice so danes uradno odprle regijski gasilski poligon, na katerem se bo urilo in usposabljalo 4000 gorenjskih operativnih gasilcev. Gre za prvi regijski poligon na Gorenjskem in tretji v državi.

Kljub slabemu vremenu so danes na območju Zgornjega Plavža, med Splošno bolnišnico Jesenice in naseljem Hrušica, Gasilska zveza Jesenice, Gasilska zveza Slovenije in Občina Jesenice uradno odprle regijski gasilski poligon. Na okrog tri tisoč kvadratnih metrih je urejen poligon za vaje, bazen za vodo, štirinadstropni stolp in plato za tehnično reševanje, na njem pa bo okrog 4000 operativnih gasilcev s celotne Gorenjske, vadilo gašenje in reševanje z višin, globin oziroma vode ter reševanje v prometnih nesrečah. Na poligonu bodo potekala tudi usposabljanja do nivoja gasilskih zvez ter vsa gasilska tekmovanja. Gre za prvi tovrsten poligon na Gorenjskem in tretji v celi državi.

Župan občine Jesenice Blaž Račič je v svojem nagovoru na odprtju poligon označil za pomembno pridobitev ne le za lokalno skupnost, temveč za celotno regijo.

»Veseli in ponosni smo na pridobitev. Z njo se Jesenice s še večjimi črkami vpisujejo na gasilski zemljevid Slovenije. Enako ponosni smo na našo poklicno enoto GARS in vsa jeseniška prostovoljna društva s številnim članstvom, ki predstavljajo zelo pomemben gradnik sistema civilne zaščite«,

je povedal.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik je povedal, da je gradnja jeseniškega gasilskega poligona zgodba, ki smo jo z odprtjem uspešno zaključili, predvidena pa je gradnja še štirinajstih regijskih poligonov po celotni Sloveniji, že letos in naslednje leto v Grosupljem, Žužemberku in v Zagorju. Odprtja se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin, ki je o 800.000 evrov vredni investiciji povedal:

»Na Ministrstvu za obrambo ocenjujemo, da so sredstva uporabljena za zelo dober namen in racionalno, pri gradnji pa so se upoštevala tudi izhodišča in pretekle ugotovitve na obstoječih dveh poligonih. 4000 gorenjskim operativnim gasilcem bo poligon nudil dobre pogoje in motivacijo za pridobivanje novih znanj, za boljšo usposobljenost in pripravljenost na intervencijo pri vseh vrstah nesreč. Na Ministrstvu za obrambo se zavedamo pomena slovenskega gasilstva, zato je njegov nadaljnji razvoj prioriteta pri našem delu.«

Predsednica Gasilske zveze Jesenice Saša Kejžar se je zahvalila vsem, ki so pripomogli k temu, da poligon danes stoji na območju Jesenice.

»Začetki aktivnosti izgradnje poligona segajo že v leto 2016. Takrat je poveljnik Gasilskega poveljstva Občine Jesenice predstavil projekt izgradnje regijskega vadbenega poligona za gasilce. Takratnemu županu se je to zdela priložnost, da se gasilci lahko dodatno usposabljajo tudi v svoji občini, zato smo dobili brezplačno stavbno pravico, na zemljišču v lasti Občine Jesenice. Po soglasju Gasilske zveze Gorenjske smo se prijavili na razpis Gasilske zveze Slovenije in glede na ustreznost lokacije prišli v ožji izbor ter bili izbrani za gradnjo.«

Ta se je pričela julija 2019, izvajalec je bila Gorenjska gradbena družba d. d. iz Kranja. Projekt je ves čas nadzoroval in vodil poveljnik Gasilskega poveljstva Občine Jesenice Robert Kejžar.

Od celotne vrednosti projekta, tj. 800.000 evrov, sta Občina Jesenice in Gasilska zveza Jesenice prispevali polovico – zagotovili sta asfaltirano zemljišče ter vso potrebno dokumentacijo, dovoljenja in soglasja. Sama gradnja je stala okoli 400.000 evrov, financirali pa sta jo Gasilska zveza Slovenije ter Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje iz sredstev požarnega sklada.

Čeprav vreme organizatorjem ni šlo na roko, pa so ti odprtje vseeno izpeljali po načrtu. Med prireditvijo so dežju s svojim vložkom kljubovali tudi člani Pihalnega orkestra Jesenice–Kranjska Gora in gasilskega ansambla Svizci, člani jeseniške poklicne gasilske enote in prostovoljnih gasilskih društev pa so zbranim demonstrirali tudi prikaz različnih gasilskih vaj, s čimer so poligon preizkusili tudi v praksi.

Prebrano 2344 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 05 oktober 2020 10:05