Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2020 22

Krajanom Hrušice predstavili potek obnove železniškega predora

Krajanom Hrušice predstavili potek obnove železniškega predora Foto: Urša Peternel

Danes je na Hrušici potekala predstavitev projekta varnostno-tehnične nadgradnje železniškega predora Karavanke, ki se je začela prejšnji mesec. Ker gre za obsežen projekt, gradbena dela pa že vplivajo tudi na vsakdan krajanov, so na željo Krajevne skupnosti Hrušica odgovorni predstavili dosedanji in načrtovani potek del. Kot je dejal predsednik Krajevne skupnosti Hrušica Janez Marinčič, se krajani obračajo na krajevno skupnost s številnimi vprašanji glede projekta, nekateri pa so tudi nezadovoljni zaradi pomanjkanja informacij. Nenazadnje je sredi kraja zdaj veliko gradbišče, izvajalec del Strabag pa je v bližini postavil tudi zabojnike, v katerih bivajo delavci.

Kot je krajanom – predstavitve se jih je udeležilo petnajst – povedal Aljoša Andlovec iz družbe DRI, je izvajalec del tako na avstrijski kot na slovenski strani Strabag, projekt obnove pa bo trajal leto dni.

Odgovorni vodja del za slovensko stran predora pri Strabagu Enver Šiljić je podrobneje predstavil sama obnovitvena dela, v sklopu katerih bodo predor v celoti prenovili, uredili novo oblogo iz brizganega betona, zamenjali spodnji ustroj, uredili intervencijske hodnike, namestili nove signalno-varnostne naprave, sodobne telekomunikacijske sisteme in sisteme požarne varnosti in učinkovitega reševanja v primeru nesreč.

Poleg tega bodo odstranili en tir, tako da bo proga le še enotirna. Na odseku od predora do železniške postaje Jesenice bodo obnovili tudi poltretji kilometer odprte proge ter objekte ob progi, kot so propusti, prečkanja ceste in mostički. Na samem platoju ob vhodu v prehod bodo zgradili nove tehnične prostore z dvema bazenoma za gašenje v primeru požara in za odpadne vode ter čistilno napravo. Restavrirali bodo tudi portal predora.

Ta čas je proga zaprta le prek dneva, od 5. oktobra pa do 10. julija prihodnje leto pa bo ta odsek v celoti zaprt, ves železniški promet pa bo preusmerjen preko Šentilja.

Kot je zatrdil Šiljić, bodo v času del skušali čim manj uporabljati občinske ceste; po odstranitvi tirov bodo tovornjaki vozili po nasipu železniške proge.

Na gradbišču sta postavljena tudi agregat in ventilator, namenjen zračenju v predoru, ki povzročata hrup, so opozorili krajani, prav tako jih skrbi prašenje.

Tako Andlovec kot Šiljić sta zatrdila, da bodo krajanom skušali povzročiti čim manj nevšečnosti, prav tako pa se lahko dogovorijo, da bi si domačini v prihodnjih mesecih v manjših skupinah prišli ogledat sam potek del v predoru.

Predsednik KS Janez Marinčič je ob tem dejal, da je v stalnem stiku z odgovornim vodjem del na slovenski strani in da je dosedanje sodelovanje dobro. Je pa izrazil pričakovanje, da bodo krajani sproti obveščeni o vsem, kar bo vplivalo na vsakodnevno življenje na Hrušici.

Prebrano 1919 krat Nazadnje urejano na sreda, 04 november 2020 09:31