Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
maj 2020 27

Delovna skupina za redno spremljanje gradnje predora Karavanke

Delovna skupina za redno spremljanje gradnje predora Karavanke Foto: DARS d.d.

Ob umiritvi korona razmer se tudi delo na gradbiščih vrača v normalne tirnice. Najobsežnejša investicija, ki trenutno poteka na območju občine Jesenice, je zagotovo izgradnja druge cevi predora Karavanke. Čeprav je investitor država oziroma DARS, pa bo v času njenega poteka zagotovo vplivala tudi na lokalno skupnost, zato je župan Blaž Račič, v dogovoru z investitorjem, marca imenoval delovno skupino za spremljanje investicije, ki je včeraj v prostorih KS Hrušica opravila prvi operativni sestanek.

Na sestanku so kot predstavniki lokalne skupnosti sodelovali podžupan Miha Rebolj, direktor občinske uprave dr. Gregor Hudrič in predsednik KS Hrušica Janez Marinčič, poleg njih pa še predstavniki podjetja DARS, DRI d.o.o., izvajalca in nadzora investicije (v delovni skupini sicer sodeluje tudi predstavnik Občine Kranjska Gora). Izvajalec in nadzor sta prisotne seznanila z do sedaj opravljenimi deli in predstavila dela, ki sledijo v naslednjih mesecih.

Izvajalec je v času od 2. 3. 2020, ko je bil uveden v delo, izvedel pripravljalna dela na platoju, trenutno pa so v teku dela na t. i. preduseku, tj. začasnem portalu, kar je predpogoj za začetek izkopa predora. Ta naj bi se dokončala do konca avgusta 2020.

V času izvedbe preduseka bo izvajalec izvedel začasni most preko Save, uredil dostope do lokacij odlagališč viškov ter cestno semaforizacijo. Na prvem operativnem sestanku so prisotni, na predhodno zahtevo župana Račiča, uskladili tudi seznam cest, ki se bodo uporabljale za gradbiščne transporte, v nadaljevanju pa bo pripravljen sporazum med investitorjem, izvajalcem in Občino Jesenice glede njihove uporabe. Opravljene bodo t. i. ničte meritve teh cest, na podlagi česar bo možno po končani investiciji ugotoviti njihovo obremenjenost kot posledico investicije.

Delovna skupina bo v času investicije skrbela za tekoče spremljanje izvajanja aktivnosti, prenos informacij med deležniki in sprotno odpravljanje morebitnih izzivov, ki bi se utegnili pojaviti v vplivnem območju tekom gradnje. Sestajala se bo enkrat mesečno, predvidoma vsak zadnji torek v mesecu. Rok za dokončanje del na slovenski strani predora je 62 mesecev, tj. maj 2025.

Prebrano 1189 krat Nazadnje urejano na sreda, 27 maj 2020 15:36