Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
okt 2019 04

Rožnati oktober v občini Jesenice

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre. V Združenju Europa Donna Slovenija že vrsto let oktobra pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi želijo obeležiti rožnati oktober, ozaveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Letos je v ospredju rožnatega oktobra skrb za svoje zdravje. Z zdravim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti. Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. V skladu s temi raziskavami lahko prekomerni telesni teži in pomanjkanju telesne aktivnosti pripišemo od 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk. Redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne teže predstavljajo tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje.

V namen ozaveščanja in v skladu z letošnjo tematiko rožnatega oktobra sta tako danes župan Blaž Račič in članica upravnega odbora Združenja Europa Donna Slovenija Rina Klinar na kolesa sistema JeseNICE bikes pred Občino Jesenice namestila zvonce, ki so jih okrasile članice združenja Europa Donna Slovenija, nato pa so skupaj s koordinatorko Ljudske univerze Jesenice Katarino Bertoncelj na trgu Toneta Čufarja okoli enega od dreves zavezali rožnat šal in na zelenico pred njim »posadili« kovinske rožice, ki so jih ustvarili v Večgeneracijskem centru Gorenjske. Gre za simbolično dejanje, ki bo v znak podpore združenju in prizadevanjem njegovim članom izvedeno v vseh občinah, ki so se pridružile aktivnostim ozaveščanja.

Tudi na Jesenicah pripravljajo številne aktivnosti, ki se bodo izvedle v sklopu rožnatega oktobra. Med drugim bo 8. in 15. oktobra ob 15. uri organiziran kratek, 6-minutni test hoje v jeseniškem zdravstvenem domu, 21. oktobra, od 9. do 12. bo v pritličju zdravstvenega doma postavljena tudi svetovalna stojnica s praktičnim učenjem samopregledovanja in preventivnim gradivom, 11. oktobra, ob 18.00 pa bo v kleti organizirano predavanje in delavnica za ženske z naslovom »Rožnata delavnica: pregledujem si dojke, potrjujem svoje zdravje«. Svetovalno stojnico bodo pripravili tudi v jeseniški bolnišnici, v občinski knjižnici pa priložnostno razstavo. Poleg tega bo v prostorih Večgeneracijskega centra Gorenjske na Ljudski univerzi Jesenice Europa Donna občasno organizirala tudi srečanja in predavanja. Rožnatemu oktobru pa so se pridružili tudi jeseniški hokejisti, ki bodo ob podpori Onkološkega inštituta Ljubljana in združenja Europa Donna vse tekme v mesecu oktobru
odigrali s prav posebnimi rožnatimi dresi, nato pa pripravili licitacijo teh dresov. Obiskovalci domačih tekem, bodo ob vstopu v dvorano tudi sami prejeli rožnato pentljico, hkrati pa bodo del prihodka od vsake prodane vstopnice namenili združenju Europa Donna Slovenija.

Prebrano 1544 krat