Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
maj 2019 03

2000 Jeseničanov na Pristavi

Na Pristavi v Javorniškem Rovtu se je na osrednji proslavi ob prvem maju zbralo okoli 2000 Jeseničank in Jeseničanov, ki jih je nagovorila izvršna sekretarka SKEI Mateja Gerečnik.

Na tradicionalni proslavi ob 1. maju, prazniku dela, se je na Pristavi v Javorniškem Rovtu v lepem vremenu zbralo okoli 2000 obiskovalcev, med katerimi je bilo tudi več sto pohodnikov, ki so tja odpravili po različnih poteh in izkoristili sončen dan. Kot že tradicionalno, so tudi tokratno srečanje odprli člani Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora.

Zbrane je nagovoril najprej jeseniški župan Blaž Račič, ki je zbranim čestital ob prazniku dela in poudaril njegov pomen:

"Delo velja za vrednoto in osmišlja naša življenja, a še vedno prevečkrat poslušamo zgodbe o kršitvah pravic delavcev, prekarnemu delu ... Posameznik je v takih primerih šibak, zato je pomembno povezovanje delavk in delavcev. Pravice niso večne in zanje se je treba stalno boriti, prvi maj pa naj bo namenjen druženju in praznovanju."

Osrednja govornica je bila izvršna sekretarka sindikata SKEI Mateja Gerečnik, ki je v svojem govoru izpostavila vedno večji pomen prvega maja, v luči vse večjih kršitev delavskih pravic:

"V zgodovini so večkrat želeli uničiti in zmanjšati simbolni pomen tega praznika, a jim ni uspelo, nasprotno, menim da celo pridobiva na pomenu. Pritiski za nižanje pravic so vedno večji, pritiski na sindikate so vedno močnejši. Odpovedujejo se kolektivne pogodbe in pritiska na zaposlene, da se individualno odpovedujejo pravicam. Zakaj individualno? Ker so tako bolj ranljivi, zato je pomembno, da delavske pravice zaščitimo tako, da ostanemo združeni. Naj se ob tem vrnem 150 let v preteklost, ko je Karl Marx zapisal: Delavci po svetu, osvobodite se, ničesar ne morete izgubiti razen svojih verig."

Prebrano 1823 krat Nazadnje urejano na torek, 07 maj 2019 10:07